Chiril Gaburici: Economia este într-o criză de maturitate şi trebuie să trecem frumos de această perioadă

Chiril Gaburici: Economia este într-o criză de maturitate şi trebuie să trecem frumos de această perioadă

FOTO parlament.md

Economia Republicii Moldova este într-o criză de maturitate şi trebuie să treacă frumos de această perioadă. Pentru aceasta este nevoie ca statul să fie mai deschis pentru investiţii, a declarat ministrul Economiei şi infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Drept concluzie a vizitei de lucru a membrilorGuvernului în raionul Taraclia, ministrul Gaburici a menţionat că Republica Moldova trebuie să deschidă larg poarta pentru investitorii străini, fiindcă este important să fie organizate noi locuri de muncă nu doar în Chişinău, dar şi în regiuni. De exemplu, în regiunea Taracliei se construieşte o fabrică nouă la care vor lucra peste o mie de oameni. Ministrul spune că nu este uşor de a atrage investitori, însă Republica Moldova are câteva avantaje una dintre care este zona în care se află. Un alt avantaj, potrivit ministrului, sunt zonele economice libere care oferă mai multe facilităţi fiscale pentru investitori. „Anul acesta avem un program pentru cei care deschid mai mult de 100 de locuri de muncă. Un fel de subsidii pentru companii”, a spus Chiril Gaburici.
 
Referindu-se la infrastructură, ministrul economiei şi infrastructurii a spus că şi-ar dori ca toate mijloacele de transport public de pe rutele raionale să fie dotate cu centuri de siguranţă.
 
Ministra educaţiei, culturii şi sportului, Monica Babuc, susţine că populaţia din raionul Taraclia, începând cu pedagogii şi încheind cu reprezentanţii administraţiei locale, este interesată foarte mult de politicile statului în ceea ce priveşte studierea limbii române. Ministra spune că în cadrul vizitei la Taraclia s-a discutat despre salarizarea personalului tehnic din instituţiile preşcolare şi şcolare, lefurile cărora uneori nu depăşesc o mie de lei. „A fost sesizată lipsa cadrelor didactice care este una generală pentru sistem în Republica Moldova. Avem 2032 de posturi vacante în învăţământ astăzi. S-a sesizat că vin foarte puţini tineri specialişti şi că doar câţiva dintre aceştia au ajuns în ultimii ani în sistemul educaţiei din Taraclia”, a declarat ministra.
 
Monica Babuc a mai menţionat că la Taraclia s-a discutat despre crearea unui centru al bulgaristicii pentru studierea şi conservarea tradiţiei culturale şi istorice bulgare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările