Rata de vaccinare în Republica Moldova e de 15,1%

Rata de vaccinare în Republica Moldova e de 15,1%

Peste 894 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost administrate până acum în Republica Moldova. Cu prima doza s-au vaccinat peste 516 mii de persoane, iar cu ambele doze – 388 de mii de oameni. Declaraţia a fost făcută de secretarul de stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), Denis Cernelea, într-o conferinţă de presă, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit lui, în ultima săptămână au fost administrate peste 78 de mii de vaccinuri, cu o creştere de 37% faţă de săptămâna mai precedentă. Pe teritoriul ţării sunt amplasate mai bine de 500 de puncte de vaccinare, unde cetăţenii pot primi serul. Media vaccinării ţărilor pe continentul european este de 46%, acesta fiind şi obiectivul Moldovei.

Până acum, MSMPS a recepţionat peste un milion de doze de vaccin. În stoc la ANSP nu sunt vaccinuri, toate fiind repartizate la punctele de vaccinare din ţară. Peste 330 de mii de vaccinuri sunt disponibile actualmente. Din totalul dozelor recepţionate de Moldova, vaccinul AstraZeneca a fost administrat în proporţie de 92%, nici o doză nu a expirat. Pfizer este asimilat în proporţie de 100%, Sinovac – 69%, Sinofarm – 21%.

Incidenţa cazurilor confirmate de COVID-19, pentru ultimele 14 zile, este de  28 de cazuri la 100 de mii de oameni. În general, pe continentul european cresc cu 40% cazurile în ultimele două săptămâni. În Republica Moldova, săptămâna precedentă arată o stabilitate a numărului de cazuri. Din mai bine de 478 de cazuri înregistrate – 28 sunt de import. În instituţiile medicale sunt internaţi 279 de pacienţi. 53 dintre ei sunt  în stare estrem de gravă, mai bine de 500 de persoane se tratează acasă.

Potrivit secretarului de stat, având în vedere rata creşterii cazurilor de COVID-19 în străinătate, este posibilă şi în Moldova o creştere, de aceea este necesară respectarea măsurilor de prevenire a infecţiei, în special la trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare în ţară. De asemenea, e importantă şi supravegherea epidemiologică în perioada următoare, întrucât majoritatea cazurilor de import s-au identificat la persoanele care se aflau în carantină.

Medicul-epidemiolog, Laura Ţurcan, a relatat că, de când a început campania de vaccinare, au fost raportate 1441 de evenimente adverse post-imunizare, ceea ce ar însemna 0,16% raportat la numărul de doze administrate. Marea majoritate a reacţiilor adverse decurg uşor – 93% (dureri locale, febră, dureri locale etc.), care au trecut în 1-2 zile. Mai rare sunt evenimentele moderate – circa 7% (febră înaltă şi reacţii alergice) care durează 3-4 zile. Alte forme de efecte adverse nu au fost înregistrate.

În altă ordine de idei, Vasile Guştiuc, director interimar la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP), a declarat că există discuţii cu privire la imunizarea obligatorie a anumitor categorii de persoane. Ar fi vizaţi lucrătorii din instituţiile de învăţământ, HoReCa, transportatorii, pentru a diminua riscul răspândirii infecţiei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările