Petru Macovei: Piaţa de publicitate funcţionează după reguli pe care nu le cunoaşte nimeni

Petru Macovei: Piaţa de
publicitate funcţionează după reguli pe care nu le cunoaşte nimeni

Piaţa de publicitate din audiovizual funcţionează după reguli pe care nu le cunoaşte nimeni, spune directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei. La această concluzie a ajuns după ce s-a aflat că două case de vânzare a publicităţii ar fi încheiat un acord neloial prin care oferă o reducere clienţilor care aleg să-şi plaseze publicitatea numai prin intermediul lor, împărţind banii 80 la 20 la sută, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Situaţia creată denotă două  lucruri: în Republica Moldova piaţa de publicitate funcţionează în continuare după reguli pe care nu le cunoaşte nimeni, reguli care nu sunt foarte clar stabilite şi urmărite şi faptul că Consiliul Concurenţei nu-şi exercită rolul pe segmentul pieţei audiovizualului”, a afirmat Petru Macovei în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8.
 
Valentina Novac, preşedinta Centrului pentru promovarea proprietăţii intelectuale şi a concurenţei, susţine că dezamăgirea este mare în ceea ce priveşte faptul că Consiliul Concurenţei nu s-a autosesizat în problema publicităţii în audiovizual. „S-ar fi putut face un studiu util pentru a şti ce se întâmplă nu numai din punctul de vedere al participanţilor pe piaţă, dar şi al specialiştilor în domeniul concurenţei”, spune Valentina Novac.
 
Şefa Direcţiei concurenţă neloială din cadrul Consiliului Concurenţei, Cornelia Gorincioi, menţionează că poziţia dominantă a unei companii, conform legislaţiei, nu este o încălcare. „Restricţii noi nu putem să impunem. Trebuie să fie respectată legislaţia, să nu abuzeze cel dominant. Noi optăm pentru libera concurenţă şi în asemenea situaţii restricţii nu pot să fie”, spune Cornelia Gorincioi.
 
Patru televiziuni acuza două case de vânzare a publicităţii de încheierea unui acord neloial. Acestea au depus o solicitare la Consiliului Concurenţei, cerându-i să investigheze o eventuală încălcare a legislaţiei concurenţiale.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: