Parlamentul a ratificat Acordul de 150 de milioane de euro asistenţă macrofinanciară de la UE

Parlamentul a ratificat Acordul de 150 de milioane de euro asistenţă macrofinanciară de la UE

Republica Moldova va beneficia de asistenţă macrofinanciară în valoare de 150 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Parlamentul a votat în primă lectură proiectul de ratificare a Memorandumului de înţelegere dintre Moldova şi UE, semnat la Bruxelles pe 22 iunie 2022, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul finanţelor, Dumitru Budeanschi, a declarat că ajutorul financiar va fi acordat pentru a acoperi necesităţile bugetare ale Republicii Moldova şi este complementar resurselor furnizate de instituţiile financiare internaţionale şi donatori pentru programul de reformă a ţării. Domeniile cheie ale reformelor finanţate sunt sectorul energetic, lupta împotriva corupţiei, statul de drept, guvernarea sectorului financiar şi public, climatul de afaceri.  Asistenţa macrofinanciară din partea UE are două componente: 30 de milioane de euro – grant şi 120 de milioane de euro – împrumut. Ea va fi disponibilă timp de doi ani şi jumătate şi va fi debursată în trei tranşe, în perioada 2022-2024. Pentru punerea în aplicare a prevederilor Memorandului este necesară, de asemenea, ratificarea Acordului de grant privind asistenţa macrofinanciară pentru suma de 30 de milioane de euro şi a Acordului de facilitare de împrumut dintre Moldova, UE şi Banca Naţională a Moldovei pentru suma de 120 de milioane de euro. Cele două proiecte au fost votate, astăzi, în prima lectură. Parlamentul European şi Consiliul UE au adoptat pe 6 aprilie 2022 decizia privind acordarea asistenţei macrofinanciare Republicii Moldova, în contextul consecinţelor provocate de invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, precum şi gestionarea crizei gazelor şi redresarea economică de după pandemia de COVID-19. În aceeaşi şedinţă, deputaţii au votat în primă lectură proiectul de ratificare a Contractului de credit cu Agenţia Franceză pentru Dezvoltare. Potrivit documentului, Agenţia Franceză pentru Dezvoltare va acorda Moldovei 15 milioane de euro. Asistenţa financiară va fi utilizată pentru finanţarea necesităţilor bugetului de stat, inclusiv pentru servicii de sănătate, educaţie sau transferuri sociale. Potrivit contractului, împrumutul în sumă de 15 milioane de euro va fi acordat la o rată fixă a dobânzii de 1,38% anual, cu maturitatea de 15 ani şi o perioadă de graţie de 5 ani. Proiectele urmează să fie aprobate în lectură finală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările