Dodon anunţă că zilnic vor fi organizate curse charter pentru a aduce moldovenii în ţară

Dodon anunţă că zilnic vor fi organizate curse charter pentru a aduce moldovenii în ţară

Igor Dodon a anunţat luni, 30 martie, că autorităţile de la Chişinău vor organiza zilnic câteva curse aeriene charter pentru a aduce în ţară moldovenii din străinătate, care au rămas acolo blocaţi din cauza pandemiei COVID-19, odată cu închiderea frontierelor şi sistarea curselor avia.

Igor Dodon a subliniat că aceste curse charter vor fi organizate doar oficial şi doar de Ministerul de Externe. Cel mai probabil precizarea vine în contextul în care, în paralel, şi primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a anunţat despre organziarea unor zboruri charter care au acelaşi scop. De altfel, Usatîi a reuşit deja să aducă un avion cu moldoveni, de la Paris, fapt ce l-a nemulţumit pe Igor Dodon.

Preşedintele a menţionat că ambasadele R. Moldova vor întocmi listele cu cetăţenii care vor să vină acasă, iar în aceste liste prioritar vor fi incluşi studenţii, mamele cu copii şi persoanele bolnave.

„De aceea, rog înţelegere din partea cetăţenilor. Noi dorim să ajungeţi acasă. Vom crea toate posibilităţile, curse charter, către zilnic vor fi câteva, vor fi aprobate la Ministerul de Externe”, a spus Dodon.

Amintim că numărul celor infectaţi cu COVID-19 în Republica Moldova continuă să crească. Pe parcursul zilei de duminică, 29 martie, au fost confirmate alte 32 cazuri de infectare cu coronavirus. În total, numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 263.

Premierul Ion Chicu a venit cu un mesaj de avertizare către cetăţeni joi, 26 martie, după şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale, că numărul de persoane infectate cu COVID-19 ar putea ajunge la 2 mii, către 10 aprilie, dacă cetăţenii nu vor respecta solicitările autorităţilor, iar tendinţa zilnică de contaminare cu coronavirus va rămâne aceeaşi.

În acest sens, Ion Chicu a declarat că, dacă numărul de cazuri de infectare depăşeşte cifra de 4 mii, sistemul medical ar putea să nu mai facă faţă situaţiei şi ar putea să nu mai fie capabil să ofere asistenţă medicală tuturor cetăţenilor. El a subliniat că sistemul medical din Moldova dispune de circa 4 mii de locuri.

Premierul a spus că autorităţile vor improviza locuri de internare în anumite hoteluri, dar şi alte spaţii, în cazul în care spitalele nu vor mai avea locuri, însă aceasta oricum nu rezolvă problema legată de suficientă de cadre medicale, în cazul unui val mare de pacienţi infectaţi. 
 
„De modul cum ne mobilizăm acum, depinde numărul de infectaţi şi decedaţi pe parcursul următoarelor 2-3 săptămâni. Dacă continuăm să fim iresponsabili, vom muri mulţi”, a spus Ion Chicu.

Săptămâna viitoare a fost declarată săptămână liberă în Republica Moldova pentru toţi bugetarii, cu excepţia lucrătorilor medicali.

Ion Chicu a precizat că bugetarii care vor avea o săptămână liberă vor benefica de salariu pe această perioadă. 
 
Prim-ministrul a îndemnat cetăţenii să stea acasă şi să nu profite de zilele declarate libere pentru a merge la ţară sau în alte locuri de odihnă.
 
De asemenea, a fost luată decizia de a interzice aflarea în spaţiul public a grupurilor de cetăţeni care depăşesc numărul de trei persoane.
 
În aşa fel, autorităţile îşi propun să motiveze oamenii să stea acasă, în contextul luptei contra COVID-19.

Pe 18 martie, în Republica Moldova a fost înregistrat primul deces provocat de coronavirus. Femeia avea 61 de ani şi se afla de mai multe zile în stare extrem de gravă. De asemenea, de două zile pacienta era conectată la respiraţie dirijată.

Pacienta avea si alte boli cronice, precum diabet zaharat de gradul doi etc. Femeia a revenit recent din Italia, unde şi s-a infectat. Aceasta nu a respectat regimul de carantină şi ar fi infectat mai multe persoane cu COVID-19. În rezultat, localitatea ei de baştină, satul Bălceana din Hînceşti, a intrat în carantină, după ce au fost depistate şase cazuri de transmitere locală a noului virus.

Pe 27 martie s-a înregistrat al doilea deces. O femeie de 79 de ani, care a activat toată viaţa în calitate de medic în sistemul medical de asistenţă urgentă prespitalicească din Republica Moldova, a murit după ce a fost infectată cu COVID-19.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: