Judecătorii ieşeni cer expertiza geologilor în problematica gazelor de şist, după ce magistraţii vasluieni au dat decizii contradictorii

Judecătorii ieşeni cer expertiza geologilor în problematica
gazelor de şist, după ce magistraţii vasluieni au dat decizii contradictorii

Judecătorii ieeni aşteaptă opinia a trei geologi

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi, instanţă care judecă recursurile formulate atât de Prefectura Vaslui, cât şi de consiliile locale vasluiene care au emis hotărâri privind interzicerea gazelor de şist, au solicitat opinia unor geologi pentru a reglementa situaţia gazelor de şist.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia consiliilor locale din 14 comune din judeţul Vaslui privind interzicerea gazelor de sist a împarţit Tribunalul Vaslui în două tabere, în ciuda recomandarilor privind practica unitara. Astfel, unul dintre complete a validat hotărârile a trei dintre consiliile locale, aratând în motivarea sentinţei ca gazele de şist (denumire care nu se regăseşte în legislaţia naţională de specialitate) sunt resurse convenţionale, a care intră în competenţa autorităţilor publice locale.
Cel de-al doilea complet de judecată, al aceleeaşi instanţe a anulat hotarârile a 11 dintre consiliile locale asimiland gazele de şist petrolului, considerându-le resurse de interes naţional a căror gestionare intră în competenţa Guvernului. Deopotriva, Prefectura Vaslui şi consiliile locale au atacat hotărârile cu recurs, iar miercuri Curtea de Apel Iaşi a răsturnat una din hotărârile Tribunalului Vaslui, prin care se anula decizia privind interzicerea gazelor de sist pe teritoriul comunei Bacani.

După ce Tribunalul Vaslui a dat câştig de cauză Prefecturii Vaslui, anulând    hotârea Consiliului Local (CL) Băcani, magistratii ieseni au admis recursul forumlat de CL şi au dispus  miercuri emiterea unei adrese către Facultatea de Geografie şi Geologie din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi pentru nominalizarea a 3 specialişti geologi pentru exprimarea unui punct de vedere de specialitate. Geologiiieseni urmeaza sa hotarasca daca gazele de sist fac parte din categoria zacamintelor prevazute în Legea Petrolului sau sunt resurse conventionale.

Consiliul Local Băcani a interzis, în iunie 2013, explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei, hotărâre care a fost atacată în instanţă de Prefectura Vaslui pe motiv că ar fi ilegală. Tribunalul Vaslui a dat câştig de cauză Prefecturii Vaslui, hotărârea CL Băcani fiind astfel declarată ilegală. Autorităţile din Băcani au atacat cu recurs la Curtea de Apel Iaşi decizia instanţei vasluiene dată în septembrie anul trecut.
Procesul la Curtea de Apel Iaşi a început în februarie anul acesta şi, după numeroase termene, instanţa ieşeană a admis recurul, dispunând rejudecarea cauzei, cu consultarea unor geologi.
Compania Chevron deţine patru acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist, în localităţile Siliştea - Pungeşti, Păltiniş - Băceşti, Popeni - Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania petrolieră a obţinut, în baza acordului de mediu şi a altor avize de la alte autorităţi, şi două autorizaţii de construire pentru amenajarea platformelor pe care sunt sau urmează a fi montate sondele de explorare de la Siliştea - Pungeşti şi Puieşti.
Până acum, Chevorn a început în luna mai lucrările de foraj în comuna Pungeşti, explorare finalizată în vara acestui an. Compania petrolieră a prelevat probe de sol şi aşteaptă rezultatul analizelor de laborator prin care se va stabili dacă zăcământul este unul rentabil pentru a fi exploatat prin metoda fracturării hidraulice.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Violenţe fără precedent la Pungeşti. Chevron a suspendat lucrările şi a făcut plângere pentru distrugerile din urma protestelor

FOTO Sătenii din Pungeşti se plâng că sunt legitimaţi de jandarmi când ies din case

FOTO Puţurile de apă din interiorul şantierului deţinut de Chevron la Pungeşti au fost sigilate şi blindate

ANTIŞISTUL Cum se infiltrează Biserica, pe şest, la protestele anti-şist

Cine sunt speculanţii revoltelor din Vaslui: un preot, un jurnalist, un primar, un şef de judeţ, un ecologist şi un deputat

Aleşii din Pungeşti au votat interzicerea exploatării gazelor de şist şi organizarea unui referendum. Viceprimar: „Nu cred că hotărârea va fi considerată legală“

VIDEO Au sosit primele utilaje ale Chevron la Vaslui. Locuitorii din Pungeşti au format un lanţ uman în semn de protest la adresa americanilor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările