FOTO Puţurile de apă din interiorul şantierului deţinut de Chevron la Pungeşti au fost sigilate şi blindate
0Reprezentenaţii Administraţiei Bazinale de Apă Prut - Bârlad au decis blindarea şi sigilarea celor patru puţuri de monitorizare a calităţii apei forate în interiorul perimetrului deţinut de compania Chevron la Siliştea Pungeşti. Măsura a fost luată pentru a elimina suspiciunile privind utilizarea apei din subteran la operaţiunile privind explorarea gazelor de şist.
Cele patru puţuri de monitorizare din interiorul perimetrului sondei de explorare a gazelor de şist de la Siliştea - Pungeşti, săpate la o adâncime 15, respectiv 85 de metri, nu pot fi folosite de compania Chevron în vederea extracţiei apei din subteran, necesară în procesul tehnologic. Pentru a elimina suspciunile în acest sens, reprezentanţii Administraţiei Bazinale Apă (ABA) Prut - Bârlad au blindat şi sigilat toate cele patru forajele de monitorizare
"Administraţia Bazinală de Apă Prut - Bârlad a verificat dacă se utilizează apa din subteran de către compania Chervron, aspect care nu se confirmă. În conformitate cu prevederile legale, care ne obligă să monitorizăm lunar sonda de explorare de la Siliştea, s-au prelevat probe de apă din cele patru foraje în lunile aprilie şi mai. Rezultatele analizelor chimice ne-au indicat faptul că apa are aceeaşi calitate ca înainte de începerea forajelor", a declarat Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al ABA Prut - Bârlad.
De altfel, reprezentanţii companiei Chevron au anunţat încă dinaintea demarării operaţiunilor de explorare ca respectivele puţuri vor fi folosite strict pentru monitorizarea calităţii apei din pânza freatica, apa ultizată în procesul tegnologic fiind adusă, în baza unor contracte, de la furnizorii de apă din Vaslui şi Bacău. Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi. Apa este transportată cu cisternele şi depozitată în rezervoarele amplasate în incinta platformei betonate.
La începutul lunii mai, compania Chevron a anunţat începerea lucrărilor de explorare a gazelor de şist în extravilanul localităţii vasluiene Siliştea, comuna Pungeşti, fiind prima locaţie din România unde compania petrolieră a început prospecţiunile pentru identificarea unor posibile zăcăminte neconvenţionale.
Sonda de explorare a gazelor de şist este amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri.
Societatea Chevron România mai deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş - Băceşti, Popeni - Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania petrolieră a mai obţinut, în urmă cu două luni, şi cea de-a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deţinut la Puieşti.