ANTIŞISTUL Cum se infiltrează Biserica, pe şest, la protestele anti-şist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Vasile Lăiu, Protopopul Bârladului, ţine slujbe în sutană în rândul protestatarilor din Vaslui. FOTO: Mediafax
Preotul Vasile Lăiu, Protopopul Bârladului, ţine slujbe în sutană în rândul protestatarilor din Vaslui. FOTO: Mediafax

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a devenit unul dintre principalii jucători în problema explorării pentru gaze de şist. Deşi, oficial, instituţia nu a prezentat până acum un punct de vedere, în realitate, a dezvoltat o adevărată structură, condusă şi de preoţi, prin care incită spiritele în stradă.

Reprezentanţii BOR au declarat, în repetate rânduri, că preoţii implicaţi în protestele din Vaslui, legate de problema gazelor de şist, nu reprezintă oficial părerea instituţiei de cult. Până acum, însă, niciunul dintre angajaţii BOR care s-au ridicat la Bârlad sau la Pungeşti ca lideri de opinie, purtând straie preoţeşti, n-a fost sancţionat de către superiorii ierarhici. Mai mult, chiar prelatul care reprezintă interesele Bisericii în zona frământată de proteste a avut, în urmă cu două zile un mesaj ambiguu şi voalat, centrat pe românii şi străinii care ar vrea „răul“.

De la comisarii sovietici la comisarii UE

„Dacă Dumnezeu este cu noi, toţi potrivnicii noştri, şi străini, şi români, nu ne vor putea face nimic. Să ne rugăm ca Dumnezeu să dea înţelepciune celor care au primit votul nostru şi să păstreze acest pământ şi viaţa oamenilor. În anii ’50, în ţara aceasta erau comisari sovietici care dictau ce să lucreze românilor, li se luau pământurile, erau întemniţaţi şi, cea mai mare parte, floarea intelectualităţii, a putrezit în temniţele comuniste. Astăzi, sunt alţi comisari, europeni, tot fără de Dumnezeu, care tot la fel fac“, le-a spus, duminică, enoriaşilor Înalt Preasfinţitul Corneliu Bârlădeanu (foto jos), episcopul Huşilor, în timpul slujbei ţinute la sfinţirea unei biserici din Vaslui.

presfintitul corneliu

Cuvintele episcopului au venit la finalul unei săptămâni pline de proteste, în localitatea vasluiană Pungeşti, acolo unde sute de oameni din ţară li s-au alăturat localnicilor în luptele anti-Chevron. Compania americană urma să ducă în comună utilaje pentru ridicarea unei sonde de explorare a gazelor de şist, însă acţiunea a fost suspendată din cauza nemulţumirii sătenilor, care au blocat, miercurea trecută, drumurile.

Rezistenţa de la Pungeşti

La doar o zi după mesajul Preasfiniţitului Bârlădeanu, a fost publicat pe site-ul apologeticum.ro un mesaj mult mai tranşant, atribuit călugărilor de la Mănăstirea „Petru Vodă” din Neamţ. „Localnicii vor să menţină rezistenţa până când se va da o lege împotriva exploatărilor prin fracturare hidraulică sau, în caz contrar, fac apel către români să se iasă în stradă pentru a cere demisia Guvernului. Grupul de la Pungeşti va prinde iarna pe câmp şi pregătirile încep încă din aceste zile. Este nevoie de pături groase, corturi care să reziste la frig, ideal ar fi rulote sau containere tip dormitoare“, se arată într-un fragment din comunicat.

La finalul textului, care a fost preluat şi de publicaţia vasluiană „Vremea Nouă“, apar şi numele unor persoane de contact. Aceştia sunt, de fapt, doi protestatari cunoscuţi din Iaşi, Constantin Pâslaru şi Virgil Iordache, care sunt prezenţi la mitinguri împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, dar şi la cele de la Vaslui, anti-gaze de şist. Pe aceeaşi listă mai este inclus jurnalistul vasluian Lucian Timofticiuc, directorul ziarului „Vremea Nouă”, precum şi Dan Albu, un activist de mediu din Bârlad, prezent la toate protestele iniţiate, anul acesta, împotriva fracturării hidraulice.

Credinţa moştenită de la Părintele Iustin

Conform informaţiilor „Adevărul”, site-ul apologeticum.ro este administrat de persoane apropiate Mănăstirii „Petru Vodă”, acolo unde a slujit ca stareţ părintele Iustin Pârvu, cea mai influentă figură a ortodoxismului în zona Moldovei. De altfel, poziţia fostului mare duhovic, decedat vara aceasta, exprimată atât împotriva investiţiilor străine în România, cât şi a exploatării gazelor de şist, se află cel mai probabil, la originea suportului „neoficial“ al Bisericii pentru protestatari.

„Cine au fost toţi cei care au exploatat adâncurile pământului şi bogăţiile noastre naţionale până acum? Tot străinii. Străinii luau veniturile, iar ţăranul nostru stătea şi trudea în adâncimea pământului. Acest gaz intră prin izvoare, prin toate firele de fântâni, de instalaţii de apă potabilă“, spunea părintele Iustin într-un interviu acordat în martie 2012.

Urmaşul său la conducerea Mănăstirii „Petru Vodă” îşi asumă, însă doar parţial, mesajul postat pe internet. „Varianta de a cere demisia Guvernului nu-mi aparţine. Am făcut demersuri de susţinere a oamenilor de acolo, dar nu pentru a destabliza politic ceva. Am să iau legătura cu cei care gestionează site-ul apologeticum pentru a rafina declaraţia. Susţinem demersul oamenilor din Pungeşti, şi poziţia Protopopiatului din Bârlad, am făcut deja demersuri pentru a-i ajuta pe cei care protestează acolo, cu ajutoare, cu donaţii, cu slujbe“, a precizat stareţul Hariton Negrea (foto jos), unul dintre discipolii părintelui Iustin Pârvu.Preotul şi SRI-ul, cu slujbe la proteste

Liderul cel mai vocal din rândul BOR este preotul Vasile Lăiu, protopopul Bârladului, devenit în urma mediatizării protestelor de la Bârlad una dintre cei mai cunoscuţi lideri de opinie, prin intervenţiile repetate în mass-media. Preotul a ţinut slujbe printre protestatari, a rostit „Tatăl Nostru“ la unison cu cei prezenţi şi a făcut apeluri repetate la mobilizare din partea tuturor românilor. „Cer public SRI-ului şi DNA-ului să demareze o anchetă în ceea ce mă priveşte şi, dacă am luat vreun cent sau vreo levă de la o entitate economică, să mă bage la puşcărie. Nu înseamnă că dacă suntem de la Vaslui, suntem şi proşti. Nu vrem să fie cobaii lumii“, a spus, zilele trecute, preotul Lăiu, în mijlocul protestatarilor din Pungeşti. Oficialii Episcopiei Huşilor n-au întreprins nici măcar o anchetă preliminară în cazul lui Vasile Lăiu (foto jos).

imageAfişe de mobilizare a enoriaşilor

Nu la fel stau lucrurile în privinţa preotului paroh al localităţii vasluiene Gara Banca, Iulian Ghimuş, cel care, în urmă cu câteva luni, invita enoriaşii, prin afişe postate în sat, să participe la protestele organizate de la Bârlad. Greşeala preotului Ghimuş a fost că a încercat să mobilizeze localnicii în numele Bisericii, fapt pentru care a trebuit să dea explicaţii în scris la Episcopie. „Orice preot poate participa la acţiunile pro sau contra exploatării gazelor de şist, însă doar ca persoană fizică şi după cum le dictează propria conştiinţă, însă fără a implica în niciun fel Biserica Ortodoxă Română şi fără a uza de calitatea oficială din cadrul Bisericii“, a declarat Marin Tudorică, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Huşilor.

Contactaţi în repetate rânduri, ieri, de către jurnaliştii „Adevărul”, oficialii BOR nu au putut fi găsiţi pentru a oferi un punct de vedere referitor la discursurile şi implicarea angajaţilor instituţiei de cult în protestele din stradă. În schimb, preotul Eugen Tănăsescu, blogger adevarul.ro, a subliniat: „Îmi este teamă ca nu cumva preoţii care participă la protestele de stradă să nu uite ce sunt: părinţi sufleteşti, călăuze către o Împărăţie ce nu este încă aici, nicidecum lideri sociali pentru cauze materiale“, arată Tănăsescu.

„BOR, moştenirea naţional-comunismului”

Analiştii cred că implicarea oamenilor Bisericii într-o astfel de dezbatere publică este nocivă. „Nu contest dreptul de a protesta al celor care consideră că o măsură a autorităţii publice îi afectează. Cred că implicarea Bisericii şi discursul maniheist, radical pe care-l promovează (îngeri şi demoni, alb şi negru) se pot solda cu fracturi sociale şi chiar cu violenţe, care nu sunt tocmai în spiritul misiunii sale. Tipul acesta de discurs nu poate duce la tranşarea decentă a dezbaterii publice. BOR este moştenitoarea directă a naţional-comunismului. Practică în continuare fundamentalismul etnic (român egal neapărat ortodox) şi anti-occidentalismul, în speţă anti-americanismul“, a comentat ieşeanul Sorin Bocancea, doctor în ştiinţe politice şi blogger adevarul.ro.

protest

Prospecţiuni SA, învinsă de la Mănăstirea Putna

După trei luni de negocieri, Mănăstirea Putna din Suceava şi SC Prospecţiuni SA Bucureşti, firma care se pregătea să efectueze detonări seismice pentru descoperirea unor eventuale rezerve de gaze, au ajuns la un acord de protecţie a zonei. Cele două părţi au decis interzicerea metodei de testare a straturilor solului prin explozii într-un perimetru cu laturile de 3-4 kilometri în zona Mănăstirii Putna, Mănăstirii Sihăstria Putnei, Chiliei Sfântului Daniil Sihastru, Dealului Crucii şi bazinului hidrografic al comunei Putna.

Conflictul a izbucnit la începutul lunii iulie, atunci când SC Prospecţiuni SA a început căutarea unor eventuale zăcăminte de gaze într-un perimetru de 304 kilometri pătraţi care includea şi Mănăstirile Putna şi Suceviţa. Prospecţiunile ar fi presupus efectuarea a aproximativ 15.000 de detonări.

 „Cât priveşte problema gazelor de şist, poate că fiecare român de bună-credinţă ar trebui să-şi pună întrebarea: de ce ar fi obligate ţările „sărace” din Estul Europei să accepte exploatarea gazelor de şist, câtă vreme Franţa şi Germania – motoarele Uniunii Europene – au respins-o, chiar dacă şi ele sunt dependente de gazul rusesc? Suntem alături de toţi membrii societăţii noastre – care sunt totodată şi membri ai Bisericii Ortodoxe Române – în lupta pentru apele curate ale României, în lupta împotriva exploatării gazelor de şist. Împreună, cler şi laicat, formăm un popor al lui Dumnezeu şi împreună vom continua să ne apărăm spaţiul nostru vital”, a declarat Velnic Melchisedec (foto jos).

velnic mechisedec

Activistul care umblă cu apa otrăvită

Un buletin de analize fluturat, săptămâna trecută, prin faţa vasluienilor care protestau la Pungeşti împotriva explorării pentru gaze de şist de către Chevron, a reuşit să încingă spiritele. Constănţeanul Paul Iurea (39 de ani), activist de mediu şi cel care deţine ONG-ul „Vama Verde”, prezent, în mai multe localităţi din ţară, la mai toate protestele din această toamnă, a făcut o „dezvăluire” în exclusivitate pentru presa din Vaslui, dar şi pentru localnicii din Pungeşti. Acesta a susţinut că, din cauza explorării pentru gaze de şist, care ar fi făcute pe ascuns în localitatea gălăţeană Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, apele din fântâni au fost otrăvite. 

Bogdan Ficeac: Autorităţile manipulează prin lipsa unor informări precise

Specialistul în psihologie socială este de părere că nu există tehnici de manipulare în discursul celor care manifestează împotriva explorării gazelor de şist prin fracturare hidraulică sau a explorării aurului prin cianurare, ci că, mai degrabă, autorităţile sunt cele care manipulează prin lipsa unor informări precise şi concrete a populaţiei.

„Majoritatea organizaţiilor ecologiste protestează pe baza unor argumente, deci nu cu discurs emoţional. Cu toate acestea, există şi discursuri de genul afectiv despre familie, viitor periclitat, sănătatea copiilor, dar nu cred că este vorba decât despre exprimarea sinceră a unor nemulţumiri“, a declarat Ficeac, pentru „Adevărul“.

Expert în comunicarea de masă, Bogdan Ficeac consideră o greşeală sau chiar o manipulare modul prin care politicienii de la guvernare reacţionează în faţa nemulţumirilor exprimate de protestatari. De multe ori, atacul la persoană în locul unor răspunsuri coerente nu dovedeşte decât un discurs de manipulare. Iar în cazul protestelor antiexploatere cu cianură şi a gazelor de şist discursul se suprapune deja unor semne de întrebare existente în ceea ce priveşte contractele, licenţele de exploarare şi exploatare şi aşa mai departe, mai crede specialistul. 

„Acţiunea oamenilor este o nemulţumire generală care vine ca reacţie la insistenţa guvernanţilor pe aceste proiecte, în ciuda unor evidenţe. Aceste evidenţe nu sunt dezminţite de autorităţi. S-a depăşit o limită a suportabilităţii“, a mai spus Ficeac.


Vă mai recomandăm:


Marea Adunare de la Cîmpeni: mii de oameni din Apuseni au ieşit în stradă împotriva proiectului Roşia Montană

Cine sunt speculanţii revoltelor din Vaslui: un preot, un jurnalist, un primar, un şef de judeţ, un ecologist şi un deputat

Aleşii din Pungeşti au votat interzicerea exploatării gazelor de şist şi organizarea unui referendum. Viceprimar: „Nu cred că hotărârea va fi considerată legală“

VIDEO Au sosit primele utilaje ale Chevron la Vaslui. Locuitorii din Pungeşti au format un lanţ uman în semn de protest la adresa americanilor

Intrigile din spatele „revoluţiei” de la Pungeşti. Primarul din comună, dispărut fără urmă. Elevii şi profesorii au primit interdicţie de a participa la revoltă

Cine şi cum a transformat vizita vasluienilor la exploatarea Chevron din Polonia într-o şuşanea mioritică

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite