FOTO Rachetele care au băgat în sperieţi localnicii din două sate din Moldova. Cum au ajuns poliţiştii să cerceteze un tun antigrindină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii din Codăeşti şi Ciorteşti susţin că din cauza tunului antigrindină în zonă nu mai plouă deloc
Sătenii din Codăeşti şi Ciorteşti susţin că din cauza tunului antigrindină în zonă nu mai plouă deloc

Vasluienii din comuna Codăeşti, dar şi vecinii din comuna ieşeană Ciorteşti sunt revoltaţi că în zona lor nu a mai plouat de luni de zile, iar principalul responsabil de secetă ar fi ”un tun” care aruncă rachete în aer atunci când norii se abat asupra satului.

La sfârşitul săptămânii trecute, norii s-au adunat de-asupra satului însă ”rachetele” trase de tunul din livada din satul Şişteni (Cioreteşti , spun localnicii, i-au alungat din nou. Supăraţi că în tot judeţul a plouat, iar la Codăeşti doar a picurat, sătenii s-au dus la poliţie să reclame.

„Dau cu rachete de două-trei luni de zile. Din cauza asta nu a mai plouat. Tot din cauza asta au alungat şi furtuna de aseară, de doar a burniţat un pic”, spune Mitică Creţu, care ajută un vecin la reparatul unui gard, discutând intens împreună cu acesta „problema cu rachetele”.

Dar în Codăeşti aceasta este convingerea generală, iar subiectul, aşa cum spune vânzătoarea de la unul dintre magazine este dezbătut de dimineaţa până seara.

„Pe toată zona asta ne-a afectat. Nu mai avem hrană la animale. Noi mai găsim o pâine, dar animalele nu au ce să mănânce. Doar fânul ce a mai crescut, s-a menţinut cu rouă”, mai spune Mitică Creţu.

mitica cretu codaesti

În comuna ieşeană Ciorteşti, revolta sătenilor a fost şi mai mare. După ploaia ratată, de vineri, peste 30 de ţărani au mers la Primărie şi au ameninţat că blochează drumul Iaşi-Vaslui dacă tunul nu va fi oprit. Primarul a chemat reprezentanţii firmei SC Horticult SRL, a omului afaceri ieşean Horaţiu Titu, şi i-a pus să semneze un angajament că nu vor mai da drumul tunului timp de 72 de ore.

„Acest tun am înţeles că are o rază de peste 70 de kilometri şi ar trebui să aibă un regim special, dar ei îl folosesc când vor. Au fost oamenii la primărie şi au ameninţat că blochează drumul. Am trimis sesizări la Prefectură, la Consiliul Judeţean, la Poliţie să se ia măsuri. Momentan rezolvat parţial problema, pentru că au semnat un proces verbal că nu îi mai dau drumul 72 de ore”, a declarat Gheorhe Gurzun, primarul comunei Ciorteşti. 

Poliţiştii au  cercetat tunul cu rachete

În urma revoltei sătenilor,  doi poliţişti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Iaşi s-au deplasat în zonă pentru a cerceta instalaţia care alunga ploaia.

„Această instalaţie nu este supusă regimului autorizării din partea serviciului nostru, pentru că nu se foloseşte nici gaze, nici substanţe periculoase, chimice sau pirotehnice”, a subliniat poliţistul din cadrul SAESP Iaşi, Marius Cazacu.

tun antigrindina vaslui

Cum acţionează tunul antigrindină

Tunul antigrindină modern este un generator de unde de şoc, care sunt trimise spre norii în care se formează grindina. Acetilena pune presiune pe aer care este împins în camera inferioară a maşinii. Prin trecerea bruscă a acestui amestec prin partea strangulată a maşinii până în con, se produce o undă de şoc, care poate fi percepută ca un şuierat puternic. Unda se propagă cu viteza sunetului până la înălţimi de 15.000 metri, în norii de deasupra, determinând o disrupere a fazei de creştere a particulelor de grindină. Sistemul este activat la intervale scurte de ordinul a patru-şapte secunde înainte ca furtuna să se apropie de amplasamentul tunului până în momentul în care a trecut de zona protejată. Drept rezultat, precipitaţiile care ar fi căzut sub formă de grindină cad sub formă de ploaie sau lapoviţă.
Inginerul Florin Iacob, care are în grijă livada, este la fel de revoltat ca şi ţăranii, dar dintr-un cu totul alt motiv. 
„Este un dispozitiv model spaniol pentru care avem toate autorizaţiile. El nu este declanşat decât atunci când primim înştiinţare de la Institutul Naţional de Metereologie” spune Florin Iacob.

Povestea tunului cu rachete

Tunul a fost achiziţionat în 2013 prin acelaşi proiect european prin care au fost înfiinţate şi plantaţiile de pomi fructiferi şi a costat 46.000 de euro. A fost primul din România susţine patronul Horaţiu Titu, care s-a mândrit foarte mult cu el, fiind capabil să-i protejeze în proporţie de 85-95% livada care se întinde pe 70 de hectare. Sătenii, mai ales cei din Şişteni, s-au temut de la bun început de el, că ar putea opri de tot ploaia.
„M-am săturat de aberaţiile astea! Acum câţiva ani când l-am adus şi ploua eram buni, că îi feream şi pe ei de grindină, acum, când nu plouă, suntem răi. Asemenea tunuri se găsesc în Vest şi în parcările supermarketurilor. Ele nu alungă norii, doar fragmentează grindina, asta fac!” a mai precizat omul de afaceri.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite