Episcopul retras în urma scandalului „sexgate în sutană“, plătit în continuare de BOR. Salariul substanţial încasat de ierarhul ortodox

Episcopul retras în urma scandalului „sexgate în sutană“, plătit în continuare de BOR. Salariul substanţial încasat de ierarhul ortodox

Corneliu Bârlădeanul are în continuare rang de înalt ierarh FOTO Adevărul

Deşi s-a retras din funcţie în urma unui scandal sexual fără precedent în Biserica Ortodoxă Română, fostul episcop al Huşilor şi-a păstrat rangul de înalt ierarh şi titlul de Preasfinţit, precum şi privilegiile prevăzute de statut. Pe lângă locuinţa de serviciu, Corneliu Bârlădeanul încasează, lunar, salariu aferent funcţiei de episcop.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au făcut o serie de precizări în privinţa fostului episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, după apariţia în presă a unor informaţii potrivit cărora Corneliu Bârlădeanu ar încasa un salariu de 20.000 de lei de la BOR. 

Reprezentanţii MMB precizează că fostul episcop al Huşilor are, cel puţin deocamdată, rangul de „episcop retras“, motiv pentru care se bucură în continuare de privilegiile statutare. Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei, Corneliu Bârlădeanu nu încasează 20.000 de lei lunar, ci aproape un sfert din această sumă, adică aproape 5.000 de lei.

Practic, fostul episcop al Huşilor, retras în penitenţă la Văratec, în casa în care a locuit mai bine de zece ani, una dintre cele mai mari personalităţi ale BOR, Bartolomeu Anania, încasează lunar câteva mii de lei fără a desfăşura vreo activitate.

”Statutul oficial al PS Corneliu este, deocamdatã, de episcop care s-a retras, la cererea sa, din funcţie. Ca atare, are dreptul de a primi, în mod statutar, precum oricare alt episcop care nu ar mai fi în funcţie, o astfel de locuinţă. Acum dânsul locuieşte într-o parte (ca spaţiu, e vorba de mai puţin de o treime) a Casei „Episcop Partenie Ciopron” de la Mănăstirea Vãratec, cea pe care putea să o pună la dispoziţie Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în această situaţie. Mulţumesc celor care au preluat corect spusele mele de mai sus. Din păcate, fără să ne fi cerut un punct de vedere, unele publicaţii au adăugat şi alte informaţii care nu sunt reale. S-a spus că PS Corneliu „ar fi remunerat lunar cu peste 20.000 lei” sau că „ar fi slugărit de maicile de la Văratec”.

În realitate, venitul net al PS Corneliu nu se apropie nici măcar la un sfert din suma amintită (de altfel nici un şef de cult din România nu are un salariu de 20.000 lei), iar maicile de la Văratec nu îl slujesc în vreun fel pe fostul episcop al Huşilor, nu au nici un fel de obligaţii sau de ascultări (în termeni monahali) faţă de dânsul”, a precizat preotul Consilier Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor

Cum a izbucnit scandalul de la Huşi

Reamintim că scandalul de la Episcopia Huşilor a izbucnit la jumătatea lunii iunie anul curent. Pe fondul unor presiuni şi ameninţări cu divulgarea în presă a imaginilor compromiţătoare, episcopul Corneliu a mers la DNA şi a denunţat trei dintre preoţii care îl şantajau. Prelatul s-a plâns procurorilor că respectivii clerici îi solicitau funcţii şi bani. Decizia de a depune plângere la DNA fără a-şi informa superiorii, a atras critici, Corneliu Bârlădeanu fiind acuzat că a încălcat cutumele bisericeşti.

După arestarea la domiciliu a celor trei preoţi acuzaţi de şantaj, la scurt timp în presa tabloidă a fost publicat unul dintre cele opt filmuleţe ridicate de procurorii DNA în urma percheziţiilor. Imaginile înfăţişau doi bărbaţi în sutană în ipostaze intime, unul dintre ei având fizionomia şi vocea asemenea episcopului Corneliu.

După vizionarea imaginilor necenzurat, atât reprezentanţii Patriarhiei Române, cât şi cei ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, au concluzionat că Corneliu Bârlădeanu pare a fi unul dintre protagoniştii filmării. Abia după publicarea materialului video, Mitropolia Moldovei a dispus oprirea de la slujire a episcopului de Huşi. Ulterior, la şedinţa Sfântului Sinod din luna august, la presiunile superiorilor, Corneliu Bârlădeanu şi-a anunţat retragerea din funcţie.

Mai puteţi citi:

 

„Spotlight” moldovenesc. Filmarea păcătoasă pentru care un şef al Bisericii a purtat microfoane sub sutană

Descoperire scandaloasă în dosarul „sexgate în sutană“: episcopul Huşilor, filmat alături de un bărbat în ipostaze pornografice. Cine apare alături de prelat

Evoluţia fulminantă şi prăbuşirea ruşinoasă a celui mai tânăr episcop din BOR. Expertiza cu care Bârlădeanu ar fi vrut să se salveze

citeste totul despre: