„Spotlight” moldovenesc. Filmarea păcătoasă pentru care un şef al Bisericii a purtat microfoane sub sutană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Bârlădeanu a fost şantajat de trei subalterni FOTO Adevărul
Corneliu Bârlădeanu a fost şantajat de trei subalterni FOTO Adevărul

Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, pe numele său de mirean Onilă, a apelat la procurorii DNA Iaşi plângându-se că este şantajat de trei preoţi din subordine. Înaltul prelat a fost de acord să poarte aparatură tehnică de supraveghere pentru a aduna probe despre cei care l-ar fi şantajat, au precizat surse judiciare pentru „Adevărul”.

Episcopul a venit la Iaşi luni, 12 iunie, când a depus o plângere prin care a sesizat că este şantajat de către Sebastian Cristi Jitaru, preot-arhimandrit în cadrul Cate­dralei Episcopale Huşi. În respectiva plân­gere se menţiona, au precizat surse judiciare pentru „Adevărul“, că pe 30 mai 2017, consilieri din cadrul episcopiei ar fi fost abordaţi de Jitaru, „acesta precizând că deţine un material compromiţător cu Episcopul Episcopiei Huşilor precizându-le consilierilor că, în situaţia în care înaltul ierarh nu intervine pentru a-l recomanda pe Jitaru Cristi Sebastian pentru funcţia de episcop vicar, acesta va publica în presă materialul compromiţător şi îl va folosi în cadrul Sinodului Mitropolitan din 15.06.2017, pentru a-l denigra pe înaltul ierarh“, au precizat sursele. 

Ulterior depunerii plângerii, Corneliu Onilă a acceptat să îi fie montată aparatură tehnică de înregistrare şi a adunat, astfel, probe care l-au incriminat pe Jitaru. Incriminaţi au fost şi preoţii Gheorghe Damian Răzvan Bumbu. Cei din urmă ar fi şantajat episcopul cu darea în vileag a unei „fapte reale sau imaginare“, cerând de la episcop suma de 50.000 de euro. Toţi cei trei preoţi au fost reţinuţi ieri, şi în cursul zilei de astăzi vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare. 

Ce spune DNA

La nivel oficial, procurorii DNA au transmis ieri un comunicat sec, în care nu au menţionat nici măcar numele episcopului: „În perioada 30 mai 2017 - 14 iunie 2017, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi a ame­ninţat o persoană din conducerea Bisericii Ortodoxe cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru aceasta din urmă, în scopul de a dobândi, în mod injust, atât un folos patrimonial cât şi unul nepatrimonial, respectiv nominalizarea sa pentru un post de episcop vicar. În aceeaşi manieră au procedat şi ceilalţi doi inculpaţi în intervalul 12 - 14 iunie 2017, cu precizarea că aceştia au pretins doar suma de 50.000 euro, fără vreo altă «avansare».“ Potrivit unor surse, obiectul şantajului ar fi o presupusă filmare despre care cei reţinuţi susţineau că o deţin şi în care Corneliu Onilă ar apărea în ipos­taze compromiţătoare. 

Reacţia avocatului

Avocatul ieşean Ionel Nechita, apărător a doi dintre cei trei preoţi reţinuţi, ne-a precizat: „O să mergem mai departe pentru a vedea cum a fost lezată libertatea psihică a lui Onilă Cornel (n.r. - Corneliu Bârlă­deanu). Prin ce acţiuni de constrângere a fost lezată libertatea psihică a acestui înalt prelat? Prin ce forţe ale naturii unui episcop îi este îngrădită posibilitatea de a ac­ţiona după propria-i voinţă? Ce bau-bau i-a fost arătat astfel încât să îi fie lezată libertatea psihică a acestuia? Înseamnă că i-au arătat Diavolul.“

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor nu a putut fi contactaţi ulterior izbucnirii acestui scandal.

ACTUALIZARE. Reprezentanţii Episcopiei Huşilor au publicat, în cursul zilei de vineri, 16 iunie, următorul comunicat de presă.

Urmare Comunicatului Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi  privitor la punerea în mişcare a acţiunii penale şi a reţinerii pentru 24 de ore, începând cu data de 15 iunie a inculpaţilor: Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui, Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni, jud. Vaslui, cu privire la săvârşirea infracţiunii de şantaj

Episcopia Huşilor aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că a luat act cu profundă îngrijorare şi regret de situaţia creată de susnumiţii, nădăjduind totodată că instituţiile abilitate ale statului vor clarifica această speţă, urmând ca după pronunţarea finală a acestora, să fie hotărâte şi măsuri canonico-disciplinare potrivit Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române.

Îndemnăm cu dragoste părintească pe toţi fiii duhovniceşti ai Eparhiei Huşilor şi ai Bisericii Ortodoxe Române să sporească lucrarea rugăciunii şi a faptelor bune, cerându-le iertare pentru tulburarea creată şi asigurându-i că aceste incidente sunt tratate cu maximă responsabilitate pastorală, pentru o activitate transparentă şi în conformitate cu crezul creştin.

 

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite