Start la conserve: secretele bulionului păstrat în sticle

Start la conserve: secretele bulionului păstrat în sticle

Bulionul se toarnă cald, prin pâlnie în sticle FOTO www.biaplant.ro

Gospodinele s-au apucat deja de preparat bunătăţile toamnei, aşa că bulionul, zacusca de vinete şi dulceţuri de toate felurile stau la loc de cinste pe rafturi. Află cum se prepară bulionul de roşii, după o reţetă semnată de celebra Sanda Marin.

Ştiri pe aceeaşi temă

Se aleg roşii coapte, de preferinţă rotunde, deoarece sunt cărnoase şi au mai puţine seminţe. Se spală, se rup în două, iar jumătăţile se strâng uşor între degete, astfel încât să se scurgă miezul din ele (având mai puţină zeamă, se vor lega mai repede la fiert). Se pun într-o oală mare, smălţuită, pe foc, ţinându-le să fiarbă până se răsucesc pieliţele.

Se dau la o parte şi se trec prin ciur, frecând cu o lingură de lemn până rămân numai seminţele şi pieliţele. Se pun din nou roşiile la fiert în oala spălată curat. Se amestecă mereu bulionul, până se îngroaşă atât cât să se poată turna uşor în sticle. Nu se lasă nicio clipă neamestecat, deoarece se prinde uşor de fund şi se arde.

Bulionul se toarnă cald, prin pâlnie în sticle. Ca să nu plesnească, se înfăşoară sticla într-o cârpă umedă. Se umplu sticlele până la gât şi se astupă cu dopuri noi, care au fost fierte, sau se leagă cu hârtie celofan pusă în două.

Pe măsură ce se astupă, se aşază într-un loc ferit, în picioare, se acoperă bine cu pături şi se ţin astfel până se răcesc complet; a doua zi, la cele astupate cu dopuri se pune smoală. Toate se păstrează la loc răcoros şi uscat.

Dacă nu există un loc bun de păstrare, ca să nu fermenteze bulionul este prudent să fierbem sticlele, după ce au fost astupate numai cu dopul de plută, în alt vas cu apă. Ca să nu sară dopul la fiert, el se leagă cu sfoară şi după ce sticlele au fost ţinute în pături să se răcească încet se pune deasupra dopului smoală.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările