„Magia unei vieţi de-o zi”. Spectacolul efemeridelor în Delta Dunării VIDEO

„Magia unei vieţi de-o zi”. Spectacolul efemeridelor în Delta Dunării VIDEO

Efemeride în Delta Dunării foto: FB/Mihai Baciu

Efemeridele (Palingenia longicauda) sunt insecte zburătoare denumite popular „rusalii“, după perioada în care apar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Efemeridele sunt insecte zburătoare denumite popular „rusalii“, după perioada în care apar. Apar ca larve (sau nimfe) în mediul acvatic, unde trăiesc până la vârsta de 3 ani.

„Efemeridele, magia unei vieţi de-o zi… Insecte zburătoare populează luciul apei din Delta Dunării, într-un dans despre care se spune că este „al vieţii şi al morţii“”, scriu cei de la Asociaţia Delta Dunării. Ei au postat pe pagina de Facebook imagini cu dansul efemeridelor surprinse de Daniel Petrescu.

Maturizarea lor înseamnă apogeul, dar şi sfârşitul, pentru că odată ce îşi capătă aripile, rusaliile trăiesc, în medie, doar o zi. Acesta este timpul pe care ele îl au la dispoziţie ca să se împerecheze.

Legenda spune că efemeridele sunt spiritele celor tineri, morţi înainte de vreme. Ziua morţii lor este şi cea a nunţii, conform tradiţiei cei necăsătoriţi fiind îngropaţi în haine de cununie, într-o uniune cu divinitatea.

Entomologul Constantin Bogoescu a studiat efemeropterele (cum le este denumirea ştiinţifică), amintind că filosoful antic Aristotel a fost primul care le-a descris numindu-le „musca de o zi“.

Indivizii nu se hrănesc în perioada adultă, viaţa lor rezumându-se la actul reproducerii. Atunci, masculii se strâng în roiuri şi încep dansul nupţial pentru atragerea femelei. Temperatura optimă de roire este cuprinsă între 20 şi 24 grade Celsius. Numărul ouălor depuse variază între 80 şi 6.000, în funcţie de genul efemeropterelor.

Citeşte şi:

Mesajul revoltător al unui turist care a intrat cu barca într-o colonie de pelicani: „E prima oară când am văzut atâtea păsări la un loc“ VIDEO

Podul de la Brăila devine realitate. Se va deschide la finalul anului viitor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările