Cine a fost primul proprietar care a deţinut Fabrica Talpa, transformată peste un secol în Colectiv, clubul groazei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de epocă cu tăbăcăria lui Prodanof. FOTO Arhivă Nicolae Ariton
Imagine de epocă cu tăbăcăria lui Prodanof. FOTO Arhivă Nicolae Ariton

Fosta Fabrică Pionierul, numită iniţial Talpa, unde funcţiona Clubul Colectiv, aparţinea la începutul secolului trecut unui tulcean, Nicola Prodanof.

Din „Poveştile Tulcei“ aflăm că familia lui Nicola Prodanof deţinea prima mare fabrică din judeţul Tulcea, o tăbăcărie, unde lucrau iniţial 41 de muncitori. În 1912, tăbăcăria de opinci cu sediul pe str. Portului nr. 38 a fost mărită şi modernizată cu maşini speciale, iar din 1915 fabrica a început să fabrice talpă pentru Armată.


Anii de glorie au fost până în 1939, când capitalul investit al fabricii ajunsese la 5 milioane lei aur, numărul angajaţilor la 230-250, fabrica avea uzină proprie de energie, clădire cu 3 etaje, maşini şi instalaţii.

Fabrica avea depozite proprii de desfacere la Tulcea şi Brăila, dar şi la Cluj, Cernăuţi, Braşov şi Ismail. 

Fabrica a funcţionat până în mai 1944, când s-a închis din lipsa materiilor prime. Aceeaşi soartă a avut-o şi magazinul Talpa de pe strada Regina Elisabeta, nr 79.

Prima casă, la 40 de ani

Tot în „Poveştile Tulcei“ apare şi un interviu acordat de nepotul marelui industriaş cotidianului Ziua: „Este interesant că bunicul meu, care a edificat fabricile astea (Marmura, Pionierul, Dâmboviţa), prima lui casă mai acătării şi-a cumpărat-o de-abia după 40 de ani. Era un om foarte modest. A început ca ucenic, practic, şi a ajuns să fie proprietarul acestor fabrici, crescând. Averea nu i-a luat minţile niciodată, sub nici o formă!“.

Industria mare din Tulcea

În cartea Tulcea în documente de arhivă, aflată la Biblioteca Judeţeană I.N.Roman din Constanţa, aflăm că în clădirea aflată în proprietatea lui Adolf Petrea au funcţionat sediile mai multor firme: haine – Motel Goldstein (1924), manufactură – Iani Baimaroglu (1925), încălţăminte – Talpa – Cristu Prodanof (1923). Imobilul a fost naţionalizat în anul 1950. 
 

Într- altă carte „Oraşul Tulcea. Trecutul, prezentul şi viitorul“, semnată de T. Vociu, B. Cotovu şi P. Constantinescu, aflată tot la Biblioteca Judeţeană I.N. Roman din Constanţa, se vorbeşte că „Industria mare era reprezentată la Tulcea prin marea fabrică de tăbăcărie Prodanof, fabrica de cherestea Avramide, morile de măcinat.  

fabrica prodanof

Vă mai recomandăm:

Ştefan Borş, primarul care a gândit Tulcea de astăzi. În timpul mandatelor sale s-a realizat cadastrul oraşului 

FOTO VIDEO Ei au construit Tulcea: oamenii care au pus bazele oraşului de astăzi

Primarii care au ridicat Constanţa. De la primul bulevard de la malul mării până la staţiunea Mamaia

Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite