Ştefan Borş, primarul care a gândit Tulcea de astăzi. În timpul mandatelor sale s-a realizat cadastrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Borş FOTO Obiectiv de Tulcea
Ştefan Borş FOTO Obiectiv de Tulcea

Ştefan Borş a fost primar al Tulcei în trei rânduri, între anii 1894 – 1911. El a construit în Tulcea 14 şcoli, 12 biserici, 3 cazărmi, 3 spitale şi Palatul pescarilor.

S-a născut în judeţul Nemţ în 1858, dar a rămas pentru totdeauna în memoria tulcenilor întrucât lui se datorează dezvoltarea oraşului. În trei rânduri, a fost deputat şi senator conservator în Parlamentul României.

În vremea lui s-a realizat cadastrul oraşului, s-au făcut proiectele de alimentare cu apă şi energie electrică, dar şi calea ferată Constanţa – Tulcea. S-au pavat străzile şi trotuarele cu piatră cubică. Tot în timpul mandatului său s-au înfiinţat şapte oboare cu cereale şi s-a instalat firul telefonic Galaţi – Tulcea.

De asemenea, a făcut parte din comitetul pentru ridicarea Monumentului Reunirii Dobrogei cu România, care a fost inaugurat pe 2 mai 1904, în prezenţa Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta, aflăm de pe site-ul Bibliotecii Panait Cerna.

În anul 1892 a încheiat lucrările de construcţie la cazarma Regimentului, astăzi unitatea de marină de pe strada Iuliu Maniu. Un an mai târziu a demarat lucrările de reparaţii capitale la clădirea Palatului administrativ din Tulcea, astăzi Muzeul de Artă.

În timpul Primului Război Mondial a sprijinit populaţia plecată în pribegie, preocupându-se să aducă de la Iaşi alimente şi îmbrăcăminte.

În toamna anului 1922, când s-a organizat subscripţie pentru realizarea unei împrejurimi la Biserica Catedrala „Sf. Nicolae” Tulcea, îl regăsim în fruntea celor care au contribuit cu bani. El a donat suma de 1000 lei.

Primarul Ştefan Borş a murit pe data de 7 iunie 1928, când se proiectau serbările prilejuite de împlinirea a 50 de ani de la unirea Dobrogei cu Patria Mamă. A fost înmormântat în Cimitirul Eternitatea din Tulcea, alături de soţia şi de fiica sa, moartă la o vârstă fragedă.

Ziarul „Oglinda Tulcei” din 11 iunie 1928 scria despre fostul primar: „Ştefan Borş a fost un suflet de mare român care nu s-a dat îndărăt de la nicio acţiune când era vorba de a fi în serviciul cauzei dobrogenilor şi al Dobrogei, pământ care i-a devenit iubit, legându-şi de el toată viaţa prin muncă şi cinste exemplară“.

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Ei au construit Tulcea: oamenii care au pus bazele oraşului de astăzi

Primarii care au ridicat Constanţa. De la primul bulevard de la malul mării până la staţiunea Mamaia


 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite