Ziua Drepturilor Omului la Timişoara (8 - 10 decembrie 2018)

Ziua Drepturilor Omului la Timişoara

(8 - 10 decembrie 2018)

MozaiQ, Identity.Education şi eQuiVox, organizaţii care reprezintă comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi persoane transgender), invită timişorenii la Ziua Drepturilor Omului, un proiect care se întinde pe trei zile şi propune o serie de evenimente menite a pune accentul pe importanţa drepturilor LGBT ca drepturi ale omului, în contextul local şi naţional.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe 10 decembrie, de la ora 18, organizatorii vor găzdui Conferinţa „Drepturile LGBT sunt drepturi ale omului” la Facultatea de Arte şi Design, cu participarea domnului Arthur den Hartog, Adjunct al Şefului de Misiune al Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti şi a doamnei Alexandra Mercescu, asistent de cercetare la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara şi avocat în Baroul Timiş. Detalii despre conferinţă  aici.
 
În perioada 8-10 decembrie, la Timişoara se vor întâlni grupuri şi organizaţii ale societăţii civile din Bucureşti, Timişoara şi Cluj pentru a participa la evenimente diverse, printre care un workshop privind priorităţile comunităţii LGBT, o proiecţie de film, o discuţie despre activismul LGBT, lansarea arhivei queer Adrian Newell Păun, un eveniment de networking dedicat comunităţii LGBT, un tur ghidat prin spaţiile necunoscute ale Timişoarei şi un târg al iniţiativelor LGBT din toată ţara.
 
Anul 2018 a fost unul plin de provocări pentru România, în contextul referendumului de modificare a definiţiei familiei în Constituţie, care a dus la accentuarea discursului de ură faţă de comunitatea LGBT care se confruntă (încă) cu numeroase probleme care nu sunt adresate de stat. Organizarea la Timişoara a Zilei Drepturilor Omului doreşte să atragă atenţia şi asupra importanţei respectării drepturilor minorităţilor, în special a comunităţii LGBT, care are nevoie de reprezentare atât în parlament, cât şi în societate. Teme ca legalizarea parteneriatului civil, îmbunătăţirea situaţiei comunităţii transgender, rezolvarea problemei HIV/SIDA, rămân teme prioritare pentru comunitatea noastră.
 
În acest sens, şi în contextul mai larg al Timişoara 2021 – Capitală Culturală Europeană, considerăm că este extrem de important ca Timişoara să fie un exemplu de bune practici privind raportarea la minorităţi, asigurarea unui mediu sigur pentru comunitatea LGBT şi buna reprezentare a tuturor grupurilor care convieţuiesc în oraşul de pe Bega.

Ziua Drepturilor Omului este sărbătorită în fiecare an pe 10 decembrie, pentru a marca semnarea, la 1948, a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, document fundamental pentru regimul internaţional al drepturilor omului, aflat la baza Organizaţiei Naţiunilor Unite. Date fiind provocările cu care se confruntă chiar statele democratice astăzi, ce ţin de migraţie, drepturi ale minorităţilor, întărirea tendinţelor autoritare, sporirea inegalităţilor economice sau restrângerea libertăţii presei, Ziua Drepturilor Omului devine cu atât mai importantă, ca declaraţie privind importanţa ataşamentului la valorile democratice care ar trebui să guverneze societăţile în care trăim.
 
Ziua Drepturilor Omului la Timişoara este organizată de Asociaţia MozaiQ, Asociaţia Identity.Education şi eQuiVox Timişoara, cu sprijin din partea Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti. Parteneri: OSUT - Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest Timişoara, PRIDE România, Queer Sisterhood Cluj, Gender Talk, Glia Queer.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: