Prima maşină fără şofer care circulă în Timişoara. Easy Mile costă aproximativ 150.000 de euro VIDEO FOTO

Prima maşină fără şofer care circulă în Timişoara. Easy Mile costă aproximativ 150.000 de euro VIDEO FOTO

Prima maşină complet autonomă care circulă în Timişoara FOTO Ş.Both

În Piaţa Unirii din Timişoara, în premieră, au fost organizate tururi demonstrative cu un vehicul prototip care circulă complet autonom, dezvoltat de Continental în colaborare cu Easy Mile.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO
„A fi sau a nu fi” pe viitor Timişoara un oraş inteligent. Răspunsul la această întrebare au încercat să-l caute autorităţile, instituţiile publice în cadrul unui eveniment organizat, joi, 23 iunie, de compania Continental Automotive. 

Discuţiile au vizat dezvoltarea unor strategii de mobilitate urbană, colaborare între instituţii şi companii în direcţia punerii în aplicare a tehnologiilor inovative care conduc la dezvoltarea armonioasă, în mod sustenabil, a unui oraş inteligent, a unei regiuni smart care aduc beneficii pentru sute de mii de persoane din zona de vest a ţării.

În premieră, în Timişoara a fost adusă o maşină prototip complet autonomă cu care au fost organizate, în Piaţa Unirii, tururi demonstrative. Vehiculul electric a fost dezvoltat de Continental în colaborare cu Easy Mile.

„Avem o maşină care se conduce singură, fără şofer, fără volan, care poate să transporte oameni. Maşina merge singură pe un traseu care este dinainte programat. Se opreşte dacă apar obastacole, merge apoi mai departe, se comport în trafic ca o maşină normală. Avem deja 180 de asemenea maşini în lume, care circulă. Vrem să iniţiem discuţii pentru a vedea unde se poate folosi aşa o maşină. Vrem să aducem la Timişoara încă o premieră pentru România, să fie primul oraş unde circulă maşini autonome”, a declarat Christian von Albrichsfeld, general manager Continental Automotive România.
 
 
Un oraş din Germania foloseşte Easy Mile pentru transportul public
 
Easy Mile este un vehicul cu o capacitate de zece locuri (şase pe scaune) şi poate să meargă cu o viteză maxim de 30 de kilometri pe oră. 
 
„Avem o grămadă se senzori pe maşină, unele merg pe radar, altele pe cameră. Aceşti senzori sunt capabili să înţeleagă ce se întâmplă în jurul maşinii. Avem un oraş mai mic în Germania, cu străzi mai puţine, unde astfel de maşini fac parte din sistemul de transport public. Mai avem asemenea maşini folosite la transferul de persoane din parcarea unui aeroport până la terminal, de asemenea există şi la un spital. O asemenea maşină costă cam 150.000 de euro, dar trebuie spus că nu se produc în serie”, a mai spus Christian von Albrichsfeld.
 
 
„Avem nevoie de astfel de soluţii”
 
A făcut o tură cu maşina şi primarul Dominic Fritz, care vorbeşte de necesitatea schimbării legislaţiei pentru a putea achiziţiona un astfel de vehicul autonom. 
 
„Timişoara este un oraş inteligent şi va fi un oraş şi mai inteligent. Mă bucură că aveam acastă premieră, primul vehicul autonom care circulă în România, dar cum vedeţi este un spaţiu delimitat fiindcă nu există legislaţie necesară. Ar trebui să ne ambiţionăm cu toţii, toate instituţiile, firmele private, universităţile, administraţia locală să avem primul <shuttle> de transport public autonom. Următorul pas ar fi să alegem o rută posibilă, poate doar un kilometri, doi, să circule o maşină autonomă. Ştiu că la Cluj, un proiect asemănător a eşuat tocmai pentru că nu există legislaţie aferentă. Dar avem nevoie de astfel de soluţii”, a declarat primarul Dominic Fritz. 
 
 
„Lumea nu crede încă în maşina autonomă, dar e viitorul”
 
Se vorbeşte despre viziunea “smart city” în Timişoara, dar realistic încă suntem departe. 
 
„Trebuie să folosim tehnologia ca să facem anumite lucruri mai inteligente şi mai facil pentru oameni. Tehnologia e un instrument care poate să facă anumite lucruri mult mai uşor. Lumea nu crede încă în maşina autonomă, dar e viitorul. În alte locuri deja rulează pe străzi şi trebuie şi noi să ne conectăm la aceste trenduri. Trebuie să se facă şi infrastructură, nu e o chestier de magie, de obicei aceste maşini sunt făcute să compenseze problemele de infrastructură. Avem exemplul cu tramvaiele moderne, dar acolo îţi trebuie ca şina să aibă un anumit standard şi calitate, dar maşinile autonome au anumite cerinţe care nu sunt foarte greu de îndeplinit. Suntem departe de <smart city>, asta este realitatea, dar avem oameni capabili să gândească în direcţia respectivă”, a spus Valentin Mureşan, directorul biroului Intel din Timişoara, unul din consilierii primarului Dominic Fritz.
 
 
Aproape 200 de milioane de euro de la U.E.
 
Vestea bună este că Uniunea Europeană va finanţa foarte multe proiecte de mobilitate verde şi smart city. 

„Să ai un asemenea vehicul, trebuie să ai o anumită strategie. Trebuie să există o viziune, că ne dorim să ne ducem într-o anumită direcţie. Mobilitatea nu este doar asfalt. Nu este doar strada. Sunt şi toate celelalte elemente care compun strada, semaforul, o aplicaţie de parcare inteligentă, un sistem de monitorizare a traficului, un sistem care monitorizează poluarea, toate sistemele tehnologice fac parte dintr-un complex de smart city. Până acum a fost înţeles la nivel primar. Semafoare şi camere de luat vederi. Vom avea foarte multe finanţări pe această componentă, pe mobilitate 160 de milioane de euro pe regiunea Vest, iar pe smart city aproape 40 de milioane de euro. Sper că din acastă toamnă să fie aprobat şi să începem primele programe”, a spus Sorin Maxim, director ADR Vest.Vă mai recomandăm să citiţi:

Extinderea de 33 de milioane de euro a centrului de cercetare şi dezvoltare Continental, din Timişoara, finalizată

Continental Anvelope din Timişoara a investit 3,3 milioane de euro în noul sistem care filtrează mirosurile

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările