EXCLUSIV Numele fostului primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, într-un nou dosar de abuz în serviciu. Prejudiciul estimat - 3.000.000 de lei

EXCLUSIV Numele fostului primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, într-un nou dosar de abuz în serviciu. Prejudiciul estimat - 3.000.000 de lei

Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu

Magistraţii Judecătoriei Timişoara au dispus, joi, redeschiderea urmăririi penale într-un dosar de abuz în serviciu în care prejudiciul este estimat la 3.000.000 de lei şi vizează relaţia cu firma Rosign, care se ocupă de semnalizare rutieră din Timişoara. Faptele vizează perioada 2010-2012, iar în dosar apar numele lui Gheorghe Ciuhandu, dar şi al lui Culiţă Chiş şi Smaranda Haracicu, directori în Primăria Timişoara.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un control al Gărzii Financiare realizat în urmă cu aproximativ trei ani scotea la iveală o serie de ilegalităţi în derularea contractului dintre Primăria Timişoara şi Rosign (firma de semnalizare rutieră din Timişoara). Ilegalităţile identificate erau din perioada 2010-2012. Într-un raport pe care l-a întocmit în urma unui control la Primăria Timişoara, Curtea de Conturi a identificat aceste nereguli, emiţând o decizie prin care solicita „analizarea şi dispunerea, după caz, a măsurilor legale de stabilire a întinderii şi recuperarea prejudiciului, împreună cu beneficiile nerealizate (dobânzi, penalităţi)”. Prejudiciul estimat de Curtea de Conturi se ridică la 3.000.000 de lei.

În urma deciziei emise de Curtea de Conturi, la Parchetul Judecătoriei Timişoara a fost deschis şi un dosar penal de abuz în serviciu în care apar numele mai multor angajaţi din Primăria Timişoara, printre care fostul primar Gheorghe Ciuhandu, şeful Direcţiei Tehnice, Culiţă Chiş şi şefa Direcţiei Economice, Smaranda Haracicu.

Ca urmare a raportului Curţii de Conturi, Primăria Timişoara a realizat o expertiză extrajudiciară care a constatat că prejudiciul în relaţia cu Rosign este zero. În urma acestei expertize, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara a dispus clasarea cauzei pe motiv că „fapta nu există”. Curtea de Conturi a emis, însă, o nouă decizie prin care i s-a solicitat primăriei să stabilească valoarea prejudiciului estimat la 3.000.000 de lei şi să îl  recupereze.

Această din urmă decizie a fost contestată în instanţă, dar Primăria Timişoara a pierdut procesul, atât la Tribunal cât şi la Curtea de Apel Timişoara, magitraţii menţinând decizia Curţii de Conturi care obligă primăria să recupereze prejudiciul. Ca urmare a sentinţei emise de Curtea de Apel Timişoara, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, Claudia Irina Chivu, a solicitat redeschiderea urmăririi penale în acest dosar.

„S-a solicitat Judecătoriei Timişoara confirmarea redeschiderii urmăririi penale întrucât în cauză nu s-a dispus efectuarea unei expertize judiciare contabile, precum şi pentru că, prin hotărâre definitivă, Curtea de Apel Timişoara a stabilit existenţa prejudiciului estimat la suma de 3.075.815,25 lei, iar în raport de această valoare competenţa de efectuare a urmăririi penale aparţine Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş”, se arată într-un răspuns al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, comunicat la solicitarea „Adevărul”.

Printr-o sentinţă pronunţată joi, Judecătoria Timişoara a admis cererea formulată de procurori, dispunându-se redeschiderea urmăririi penale, cercetările urmând a fi efectuate, potrivit procurorilor locali, de către Parchetul Tribunalului Timiş. În paralel, Primăria Timişoara este în proces cu firma Rosign pentru recuperarea prejudiciului de 3.000.000 de lei, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Timiş. Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere. Gheorghe Ciuhandu este vizat şi de dosarul de finanţare a echipei de fotbal Poli, aflat în lucru la DNA Timişoara. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările