Ecluza de la Sânmihaiu Român este deja funcţională. S-a prelungit termenul de predare pentru amenajarea unei insule FOTO

Ecluza de la Sânmihaiu Român este deja funcţională. S-a prelungit termenul de predare pentru amenajarea unei insule FOTO

Barajul de la Sânmihaiu Român a fost reabilitat FOTO Ş.Both

Reabilitarea barajului stăvilar şi ecluza de la Sânmihaiu Român se află pe final. Mai rămâne de amenajat insula de la nodul hidrotehnic şi restaurarea clădirea administrativă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Una dintre cele mai aşteptate proiecte transfrontaliere România-Serbia a fost repararea infrastructurii de navigaţie pe canalul Bega între cele două ţări.

Obiectivele din partea românească au fost refacerea completă a nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, achiziţia a două barje şi a unei drăgi, pentru întreţinerea canalului, plus studiul de fezabilitate pentru realizarea punctului de trecere a friontierei.
 
Cealaltă jumătate a proiectului aparţine sârbilor din provincia autonomă Voivodina. Ei aveau de reparat cele două ecluze, de la Srbski Itebej şi Klek, să achiziţioneze o dragă şi să construiască pista de biciclete de 45 de kilometri, de pe malurile Begăi (pista de biciclete de pe partea românească este funcţională de mai mult timp), cât şi studiul de fezabilitate pentru punctul de trecere a frontierei.

GALERIE FOTO
 
Mare parte a lucrărilor de la Sânmihaiu Român au fost realizate, dar cu toate acestea, s-a solicitat schimbarea termenul de predare. Situaţia generată de Covid-19 a determinat întârzieri în derularea lucrărilor cuprinse în proiectul transfrontalier, în special în partea sârbească. 
 
Prin urmare, s-a făcut un act adiţionalul pentru 𝗽𝗿𝗲𝗹𝘂𝗻𝗴𝗶𝗿𝗲𝗮 perioadei de implementare a proiectului desfăşurat de Apele Române Banat la nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român. 
 
𝗧𝗲𝗿𝗺𝗲𝗻𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲 𝗮 𝗹𝘂𝗰𝗿ă𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗽𝗿𝗲𝗹𝘂𝗻𝗴𝗶𝘁 𝗽â𝗻ă 𝗶̂𝗻 𝟮 𝗱𝗲𝗰𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟭.  
 
Vă reamintim că valoarea totală a proiectului este de 13.850.684 euro din care 11.773.084 euro reprezintă 85% finanţare UE. 
 
Între timp, ABA Banat a obţinut şi o finanţare de la bugetul de stat pentru amenajarea insulei de la nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român şi reabilitarea cantoanelor de exploatare care au destinaţie administrativă. 
 
În acest sens, pentru finalizarea proiectului a fost alocată suma de 5, 25 milioane de lei. 
 
În cadrul lucrărilor de amenajare a insulei vor intra atât lucrările de consolidări de mal, cât şi lucrările de amenajare a spaţiului verde şi de iluminat a insulei. 
 
Lucrările de reabilitare vor fi terminate până în luna decembrie a acestui an, când este termenul final al proiectului transfrontalier româno-sârb. 
 
Vă mai recomandăm:


FOTO Avansează lucrările la barajul care va facilita trecerea vapoarelor care vor naviga din Timişoara în Serbia
 

FOTO Ecluza istorică construită de administraţia austro-ungară, modernizată şi repusă în funcţiune

Cum se va lega Timişoara de Dunăre. „Se va putea ajunge cu vaporul la Belgrad, Budapesta sau Viena“

S-a semnat proiectul de aproape 14 milioane de euro care va permite reluarea navigaţiei pe Bega între România şi Serbia

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările