De ce simt nevoia unii oameni să-şi cumpere case şi maşini mari. Psiholog: „Cei care s-au simţit odată mici şi-au spus: «Lasă, că o să fie eu odată mare»“

De ce simt nevoia unii oameni să-şi cumpere case şi maşini mari. Psiholog: „Cei care s-au simţit odată mici şi-au spus: «Lasă, că o să fie eu odată mare»“

Psihoterapeutul Cătălin Ilie

Psihologul timişorean Cătălin Ilie a vorbit pentru „Adevărul” despre „lucrurile mari ale oamenilor care au fost cândva mici“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tradiţia japoneză spune că fericirea se află în lucrurile mici, însă realitatea de la noi este diferită. Oamenii cu un grad ridicat de bunăstare materiale se îndeaptă, de regulă, spre lucrurile mari. Îşi cumpără case mari, maşini mari şi scumpe. Psihologul timişorean Cătălin Ilie susţine că în spatele unor alegeri de acest timp stau de fapt anumite frustări personale. 
 
„Trebuie în primul rând să vedem ce înseamnă, din punct de vedere psihologic, să fii mic. O să vedeţi că oamenii care au avut frustări în trecut, nu au avut bani, nu au putut să reuşescă în copilărie, au fost călcaţi în picioare, li s-a spus în faţă: nu o să reuşeşti! Aceştia vor dori să demonstreze. Cum pot să demonstrez că tot ce li s-a spus în trecut nu e valabil? Îşi iau case mari, maşini mari şi aşa mai departe. Evident că oamenii care s-au simţit odată mici şi-au spus în subconştientul lor: lasă că o să fie eu odată mare”, a explicat Cătălin Ilie.
 
Psihologul susţine că, de-a lungul timplului, oamenii valoroşi au căutat tot timpul lucrurile simple. 
 
„Dacă vă uitaţi prin istorie, o să vedeţi că oamenii mari, puternici, deştepţi, nu şi-au luat lucrurile cele mai mari. Dimpotrivă, au rămas la acea simplitate, la acea normalitate. Există un proverb latin care chiar are o semnificaţie majoră «O, sancta simplicitas», ceea ce înseamnă sfânta simplitate”, a spus Cătălin Ilie.

Citeşte şi:
 
Psihologul Dr.Love, mesaj pentru cei care postează „Relaţie complicată“ drept status pe Facebook: „Veţi plânge că nu aţi avut parte de iubire“

 
Psihologul Dr.Love, de Crăciun: „Cel mai frumos cadou pe care trebuie să îl despachetaţi azi este chiar viaţa voastră”

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările