Cum gestionează copiii emoţiile negative ale părinţilor îngrijoraţi de război. Medic: „Să le arătăm încredere şi stabilitate, nu panică absurdă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Gafencu, preşedintele Salvaţi Copiii Timişoara
Mihai Gafencu, preşedintele Salvaţi Copiii Timişoara

Suportul emoţional este extrem de important pentru copil, în perioada de criză, cum este şi cea pe care-o trăim acum. Ce spune despre asta medicul pediatru Mihai Gafencu, preşedintele Salvaţi Copiii Timişoara.

Nici bine nu am ieşit din pandemia de coronavirus, care a ţinut în teamă lumea o perioadă destul de lungă de timp, că a început războiul în vecinătatea România. 

Supuşi unui bombardaţi informaţional, oamenii nu ştiu să gestioneze situaţia. În acest context, au de suferit şi copiii. Ceea ce face părintele, e mai mult decât ceea ce exprimă. Degeaba spune copilului că nu e nimic grav, dacă cel mic îl vede venind acasă încărcat cu zeci de litri de ulei sau că stă jumătate de zi la diverse cozi. 

„Aşa cum în pandemie am tot atras atenţia şi am început să avem intervenţie psihologică la Salvaţi Copiii, iniţial telefonică şi mai apoi asistată în centrele noastre din oraşele mari, şi acum este momentul să conştientizăm faptul că grijile sunt una, iar panica, dublată de fondul de anxietăţi date de lipsa de informaţie corectă şi de mecanismul de repetiţie la nivel uman al abandonării sinelui în disperări, în locul procesării informaţiei şi luării unor hotărâri despre ce trebuie făcut, e alta. Toate acestea se răsfrâng şi asupra copiilor noştri. Trebuie să ne delimităm de comportamentele agresiv-disperate ale unor disperaţi, care duc doar la profituri pentru unii nenorociţi speclulanţi, care întodeauna au existat şi s-au îmbogăţit în preajma războaielor. E bine să ne păstrăm cumpătul, e bine ca părinţii să ştie ce informaţii trebuie să se ducă în urechile copiilor, să filtrăm grijile şi îngrijorările noastre. Să arătăm încredere şi stabilitate, nu panică absurdă şi gesturi inutile”, a a spus medicul pediatru Mihai Gafencu, preşedintele Salvaţi Copiii Timişoara.

"Nu vă minţiţi copiii, explicaţi-le ca şi în orice altă situaţie în viaţă"

Suportul emoţional este extrem de important pentru copil, în perioada de criză, cum este şi cea pe care-o trăim acum. Nu ascunderea situaţiei rezolvă problemele, pentru că acesta nu face altceva decât să pună copilul în dubiu. 

“Pe lângă temerea că o să fie factura prea mare la curent, COVID şi situaţia politică, mai vine acum una legată de un conflict armat în apropierea României. Iar câtă vreme ţi-ai petrecut timpul ani de zile uitându-te la emisiuni cu blonde şi la posturi de tv în care se auzea muzică lăutărească, tu nu ştii ce să faci acuma, în absenţa informaţiilor pe care nu ştii să le accesezi. Te uiţi la cei mai gălăgioşi, care sunt de factură să te deruteze şi să te pună pe un făgaş de panică şi isterie. În acest context, copilul tău va avea un părinte dezechilibrat care nici nu conştientitzează cât rău poate să aducă în faţa unui suflet care nu ştie cum să gestioneteze genul acesta de emoţii. Şi nici nu ştie să facă faţă unor carenţe de atenţie în condiţiile unor ştiri panicarde, alarmiste şi spre momente în care toată lumea se gândeşte doar cum să nu rămână cu cămara goală. Nu vă minţiţi copiii, explicaţi-le ca şi în orice altă situaţie în viaţă, cu calm ce se petrece. Nu le ascundeţi, nu-i trimiteţi să-şi vadă de jucăriile lor, căci la momentul acela el se va juca cu mintea, de ce e îngrijorat tata, de ce plânge mama în fiecare seară, la ştiri, ci trebuie să-i încărcaţi cu îngrederea voastră. Dar după ce conştienizăm că şi noi avem nevoie de suport, de înţelegere şi de ajutor”, a mai declarat Mihai Gafencu.

Părinţii care nu ştiu ce să facă, pot apela şi la suporul psihologilor. 

“Dacă nu te simţi în stare să fii stăpân pe situaţie, tu ca adult, poţi să te adresezi chiar tu unor servicii care să te asiste psihologic în situaţia de stres la care nu ştii să faci faţă. Nu este nicio ruşine", a adăugat Gafencu. 

Pentru aceste situaţii, Organizaţia Salvaţi Copiii are un centru de consiliere pentru părinţi, iar pe site-ul oficial al organizaţiei au fost publicate materiale despre cum se pot gestiona situaţiile prin care trecem la nivel global. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

„Tatăl“ refugiaţilor din Timişoara: „Cei din Ucraina, la fel ca afganii, fug fiindcă se tem pentru viaţa lor” FOTO

„Fenomenul maltez“ de la Timişoara. Tinerii care duc mai departe o activitate milenară pentru cei aflaţi în suferinţă

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite