Ce au unic dulceţurile şi murăturile din Saschiz de i-au cucerit pe Prinţul Charles şi pe turiştii din Europa, Alaska şi Hawaii

Ce au unic dulceţurile şi murăturile
din Saschiz de i-au cucerit pe Prinţul Charles şi pe turiştii din Europa, Alaska şi Hawaii

Satul Saschiz fotografiat de sus  FOTO: casadepedeal.com

Dulceaţa de ardei iute, dulceaţa de lapte şi zacusca sunt preferatele străinilor. Prinţul Charles a pus pe harta lumii satul Saschiz din judeţul Mureş, iar de atunci producătorii locali abia fac faţă cererii tot mai mari de produse autohtone. O familie din Saschiz vinde an de an peste 10.000 de borcane cu bunătăţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zacuscă, murături picante şi dulceţuri de toate felurile, 100% naturale

Dulceaţa de lapte, unică pe piaţa românească, dulceaţa de ceapă, cu vin roşu, sare de mare, zahăr şi piper, dulceaţa din coajă de pepene, dulceaţa de nuci verzi, de coarne sau gemul de soc sunt doar câteva dintre specialităţile preparate la Saschiz de familia Delmasso.

Anca şi Charlie şi-au câştigat renumele de producători locali apreciaţi după ce an de an au găsit noi modalităţi de a ieşi în evidenţă prin produsele delicioase preparate în atelierul lor.

Gemul de prune cu nucă şi gemul de rabarbăr sunt cele autohtone, care sunt făcute în Saschiz de zeci de ani. Noi am venit cu reţete tradiţionale, la care a adăugat mult suflet şi câte o idee nouă de fiecare dată. Anul trecut, la fel ca şi anul acesta am produs peste 10 mii de borcane. În topul preferinţelor se află dulceaţa de lapte, de ardei iute, zacusca şi murăturile picante” explică Anca Delmasso, producător la „Casa de pe Deal” - Saschiz.

Dulceaţa de lapte – preferata tuturor

În micul atelier de pe dealul Saschizului sunt produse anual peste 10.000 de borcane cu fel de fel de bunătăţi. Dulceaţă de lapte, preparată după o reţetă franţuzească şi unică pe piaţa românească, ocupă primul loc în topul preferinţelor clienţilor.

Avem patru varietăţi din această dulceaţă. Cu aroma de vanilie, cafea, migdale şi cu sare de mare. Anul acesta am făcut peste 4.000 de borcane, câte o mie din fiecare sortiment”, spune Anca Delmasso.

Murăturile picante, preferatele prinţului Charles

Am pornit cu murăturile picante în anul 2008. În anul 2010 am avut plăcerea şi onoarea să îi oferim spre degustare din produsele noastre, chiar prinţului Charles. El le-a apreciat foarte mult, iar apoi ne-am extins varietatea de murături”, mai spune Anca Delmasso.

În 2014 producătorii din Saschiz au inventat dulceaţa cu ardei iute

Făcută din ardei iute, zahăr, miere şi oţet, dulceaţa cu ardei iute este ultima invenţie a soţilor Dalmasso. Au pornit cu 300 de borcane de probă, în 2014, iar anul acesta şi-au dublat producţia.

 “Am avut cereri multe şi dacă în 2014 au făcut 200-300 de borcane, anul acesta am făcut 500 de borcane cu dulceaţă de ardei iute” explică Anca Delmasso.

Borcanele cu bunătăţi se vând în ţară la preţul de 12 lei, cu toate taxele incluse, şi sunt apreciate de străini din toate colţurile lumii. Producătorii spun că de curând au avut grupuri de turişti din Spania, din Alaska şi chiar din Hawaii, veniţi să deguste dulceţurile şi murăturile produse la Saschiz.

Mai puteţi citi:

Legenda Uriaşilor şi gemul de rubarbă din Saschiz, magnet pentru străini

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: