Băsescu e îngrijorat că tinerii nu respectă simbolurile României

Băsescu e îngrijorat că tinerii nu respectă simbolurile României

Maghiarii au afişat o sumedenie de simboluri ungureşti în cadrul manifestării de la Târgu-Mureş

Prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a mărturisit că preşedintele Traian Băsescu l-a sunat imediat după terminarea marşului pentru autonomia ţinutului secuiesc, ce a avut loc aseară la Târgu-Mureş, arătându-se îngrijorat de faptul că tinerii nu sunt educaţi să respecte simbolurile ţării, în contextul în care echipa de hochei din Miercurea Ciuc, echipă care "s-a dezis de imnul României", a fost premiată de Consiliul Naţional Secuiesc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Imediat după încheierea manifestaţiei organizate de CNS la Târgu-Mureş, în cadrul căreia aproximativ patru mii de maghiari au cerut autonomia ţinutului secuiesc, Palatul Culturii a găzduit ceremonia de decernare a premiilor Gabor Aron. Echipa de hochei din Miercurea Ciuc şi istoricul academician Pal Antal Sandor au primit distincţia respectivă, fapt ce a dat naştere mai multor speculaţii.

"Domnul preşedinte m-a sunat, zicându-mi, citez: «Ia spune-mi, domnule prefect, ce-i pe acolo, pe la voi? Nu că nu aş şti, dar vreau să aflu din relatările tale». I-am spus ce aveam de spus, cum suntem organizaţi, la ce ne aşteptăm, atunci ştiam din calculele pe care le realizăm ca număr de călători din mijloacele de transport că ne aflăm undeva la 4-5.000 şi apreciam că se amplifica numărul pe seama celor din Târgu-Mureş, maghiari şi români. Domnul preşedinte şi-a exprimat o îngrijorare - eu spun normală - vizavi de faptul că între cei premiaţi la Palatul Culturii se afla şi echipa de hochei de la Miercurea Ciuc, exprimându-şi îngrijorarea faţă de formarea copiilor şi tinerilor în respectarea însemnelor ţării în care trăiesc. Eu nu cred că a fost normal să premiezi pe cineva care s-a dezis de imnul României şi de însemnele României", a declarat prefectul de Mureş, care a adăugat că face aceste aprecieri din perspectiva unui om care a locuit 20 de ani la Miercurea Ciuc, iar copilul său a făcut parte din echipa de juniori a clubului de hochei.

Echipa de hochei din Miercurea Ciuc nu a putut fi prezentă la decernarea premiilor, astfel că distincţia a fost primită de primarul oraşului, Raduly Robert. El a susţinut, în discursul său, că hocheiul din Miercurea Ciuc "se leagă organic de soarta secuimii" şi că echipa - care a câştigat de mai multe ori Cupa României - este considerată un simbol, "la fel ca steagul secuimii". Premiul "Gabor Aron" i-a mai fost înmânat şi istoricului academician Pal Antal Sandor, autor şi coautor la 21 de volume şi peste 200 de articole şi studii, care, potrivit reprezentanţilor CNS, "a făcut foarte multe pentru prezentarea istoriei Ţinutului Secuiesc".

Marşul organizat la Târgu-Mureş de Consiliul Naţional Secuiesc a fost lipsit de incidente, mai ales că manifestanţii au fost păziţi de un număr record de forţe de ordine.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările