Transformarea uluitoare a „Spitalului Titanic“ din munţii Gorjului, construit la iniţiativa lui Gheorghe Tătărăscu

Transformarea uluitoare a „Spitalului Titanic“ din munţii Gorjului, construit la iniţiativa lui Gheorghe Tătărăscu

Spitalul de boli de plămâni din Runcu FOTO facebook.com/sanda.cioca

Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu“ din comuna Runcu, judeţul Gorj, construit în urmă cu 85 de ani, la iniţiativa soţilor Arethia şi Gheorghe Tătărăscu, fost prim ministru al României, a devenit, în urma investiţiilor derulate în ultimii ani, o unitate medicală modernă.

Vechiul spital de boli de plămâni din judeţul Gorj a devenit de nerecunoscut. 
 
Potrivit conducerii unităţii medicale, începând cu anul 2015, au fost alocate fonduri în sumă de aproximativ şase milioane lei noi pentru reparaţii curente reabilitare, reparaţii capitale acoperil, achiziţii echipamente medicale, mobilier spitalicesc, ascensor persoane, ascensor alimente, etc. 
 
„Fotografiile care au fost postate pe Facebook sunt reale şi aşa arată tot spitalul. Mobilierul este nou în totalitate, adică cel specific unei unităţi medicale, dar şi cel de birou, au fost achiziţionate echipamente medicale performante, cum ar fi: un aparat de radiologie ultramedern full digital, ecograf etc. Fondurile provin de la bugetul local al Consiliului Judeţean Gorj, buget de stat şi din bugetul propriu al spitalului“, a precizat Ion Ciochină, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie. 
 

Aparatură medicală şi echipamente de aproape 6 milioane de lei în anul 2021

FOTO: facebook.com/sanda.cioca

 
Pentru anul 2021, printr-un proiect finanţat pe fonduri europene, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Gorj, spitalul de boli de plămâni va beneficia de aparatură şui echipamente medicale în valoare de 5,8 milioane de lei: achiziţie computer tomograf; 30 concentratoare oxigen; monitoare funcţii vitale; scaune rulante şi echipamente de protecţie. 
 

Aproximativ 100 de pacienţi internaţi 

Aproximativ 100 de pacienţi sunt internaţi aici, capacitatea spitalului fiind de peste 220 de paturi. 
„Suntem spital de monospecialitate, iar în prezent suntem spital suport COVID-19. Avem 65 de paturi pentru pacienţii cu COVID-19 şi care prezintă suspiciune de infectare. Mai tratăm, în această perioadă, şi persoanele care suferă de TBC. Mai nou, am pregătit de un program de recuperare medficală post-COVID-19, având expertiza medicală a anilor trecuţi“, arată managerul Ion Ciochină. 
 
FOTO: facebook.com/sanda.cioca
 

Construită după planurile unui arhitect celebru

 
Carina Tătăranu, preşedintele Asociaţiei Inima Olteniei, a prezentat istoria acestui spital: „Pe vremea când era prim-ministru, Gheorghe Tătărăscu a dorit să construiască un sanatoriu pentru tuberculoşi în Dobriţa Gorjului. Îl voia mare şi frumos, să-l poată vedea din propriul conac de la Poiana. 

Bătrânii care au participat la construcţia spitalui şi cunosc povestea acestuia, spun ca Tătărăscu ar fi cerut arhitecţilor să facă o clădire cu «atâtea uşi câte zile are un an». 

În anul 1936, având susţinerea regelui Carol al II-lea şi cu sprijinul soţiei sale, Arethia Tătărăscu, se pun bazele spitalului, pe terenul donat de Obştea Valea Susenilor. Construcţia propriu-zisă a început în anul 1937 şi a fost dată in folosinţa în anul 1941. Ea a avut ca model o construcţie din Elveţia, planurile fiind intocmite de arhitectul Viecelli. La construcţie au participat meşteri italieni şi au fost folosiţi muncitori din toata ţara. Spitalul de tuberculoşi are forma unui transatlantic cu 3 nivele. Casa Medicilor (aflată imediat lângă clădirea spitalului) a fost construită după planurile arhitectului Julius Doppelreiter. 

În timp, odată cu reducerea drastică a cazurilor de tuberculoză, în spital au început să se trateze mai multe afecţiuni. Astfel, a devenit Spital de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu“. Unitatea spitalicească din Dobriţa este singura unitate medicală din ţară care tratează pacienţii cu afecţiuni pulmonare şi are o salină“. 
 
 
 
 
Vă mai recomandăm să citiţi
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările