Modul în care fostul şef al Gărzii Financiare Gorj a dat o „ţeapă“ statului prin organizarea de evenimente festive. Este judecat pentru evaziune fiscală

Modul în care fostul şef al Gărzii Financiare Gorj a dat o „ţeapă“ statului prin organizarea de evenimente festive. Este judecat pentru evaziune fiscală

Gigel Capotă, fostul şef al Gărzii Financiare Gorj, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală

Fostul şef al Gărzii Financiare Gorj, Gigel Capotă, actualul director economic al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, a fost trimis în judecată pentru evaziune pentru un prejudiciu de pe peste 41.000 de lei (410 milioane de lei vechi), aşa cum reiese din rechizitoriu, deşi acesta a încercat să minimizeze fapta şi prejudiciul adus bugetului de stat, susţinând că este vorba de o sumă de 4.000 de lei, pe care a şi achitat-o.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Poliţiştii din Novaci s-au sesizat din oficiu, în urmă cu doi ani, cu privire la săvârşirea infracţiunilor evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar şi exercitarea unei profesii sau activităţi. Oamenii legii au avut o serie de suspiciuni cu privire la faptul că Loredana Liliana Lazăr, în calitate de administrator al unei societăţi, nu a înregistrat în contabilitatea societăţii veniturile realizate din organizarea de evenimente festive pe o perioadă de un an. 
 

A declarat mai puţini bani faţă de sumele încasate 

 
Potrivit rechizitoriului, femeie de afaceri închiria corturi pentru desfăşurarea de evenimente în localitatea Crasna, dar declara la Finanţe o sumă mult mai mică faţă de cea încasată în realitate. De exemplu, a încasat 30.000 de lei pentru închirierea cortului pentur organizarea unui eveniment, dar a declarat la finanţe că a încasat doar 1.000 de lei. Unii martori au declarat că i-au dat banii chiar soţiei luii Gigel Capotă, Elena, sau chiar acestuia. „Martorul T.D.E. a declarat că la data de 16-09-2017 a oficializat şi sărbătorit căsătoria civilă a restaurantului Crasna Events din comuna Crasna, aparţinând familiei Capotă, evenimnet la care au participat 150 de persoane, achitând suma de 12.500 de lei (preţul pentur un meniu fiind de 80 de lei), cea din urmî ocupându-se de buna desfăşurare a evenimentului“, se arată în rechizitriu. În contractul încheiat pentru eveniment se precizează că s-a achitat suma de 3.000 de lei. Mulţi dintre martori nici măcar nu o cunoşteau pe Loredana Liliana Lazăr. Toată lumea ştia că restaurantul aparţine familiei Capotă. Martorii au susţinut că i-au dat banii Elenei Capotă, soţia lui fostului şef al Gărzii Financiare Gorj. 
 

Prejudiciul adus bugetului de stat

 
„Prin raportul de constatare datat 08.02.2019 şi întocmit de către inspectorii antifraudă din cadrul Direcţiei de Combatere a Fraudelor detaşaţi în structura Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, s-a constatat că, în perioada iulie-septembrie 2007, persoana fizică L.L.L., din activitatea de organizare a meselor festive, a realizat venituri în sumă de 92.800 de lei nedeclarate, pentru care datorează suplimentar obligaţii la bugetul de stat în sumă de 14.848 lei, reprezentând impozit pe venit“, se arată în rechizitoriu. 
De asemenea, în actul de trimitere în judecată se menţionează că soţii Capotă au încasat suma de peste 255.000 de lei din închirierea spaţiului, din care nu au declart 241.000 de lei. Conform procurorilor, Elena Capotă a prejudiciat bugetul de stat cu suma de peste 34.000 de lei, iar Gigel Capotă cu aproape 7.700 de lei. La începutul anului 2020, familia Capotă a achitat prejudiciul. 

Gigel Capotă a motiva că este vorba de taxe şi impozite neachitate la timp şi că, între timp, a plătit suma care i se impută. Acesta a spus că dosarul a fost făcut în alte scopuri şi că se urmărea altceva când el ocupa funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţţă Târgu Jiu. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: