Mircea Lucescu va fi distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Lucescu va fi distins cu titlul de Doctor Honoris Causa Foto: Arhivă Adevărul
Mircea Lucescu va fi distins cu titlul de Doctor Honoris Causa Foto: Arhivă Adevărul

Antrenor Mircea Lucescu va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Senatului Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.

Ceremonia va avea loc la sfârşitul lunii mai. Mircea Lucescu este din Bucureşti, dar este gorjean prin alianţă: soţia sa, Neli, este din Târgu Jiu. 

Distincţia va fi acordată cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ. 

„Tehnicianul a acceptat propunerea făcută de preşedintele Senatului UCB, prof.univ.dr. Horaţiu Tiberiu Gorun, şi va participa la ceremonia de înmânare a titlului. Festivitatea se va desfăşura la Târgu Jiu, în data de 31 mai, în Amfiteatrul Auditorium Maximum situat pe strada Tineretului nr.4. 

Este o onoare deosebită pentru instituţia noastră de învăţământ superior, ca unul dintre cei mai mari ambasadori ai fotbalului românesc şi ai României să se alăture altor mari personalităţi ce fac deja parte din „Hall of fame-ul” universitar gorjean. Mircea Lucescu şi-a legat în trecut destinul de Gorj. Soţia marelui tehnician, Neli Lucescu, fiind fiica unor celebri profesori din Târgu Jiu“, a anunţat conducerea instituţiei de învăţământ superior.

Performanţele fotbalistului şi antrenorului Mircea Lucescu

Într-un comunicat de presă emis de către Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu sunt trecute în revistă toate perfomanţele importante ale marelui antrenor şi jucător. 

„Ca fotbalist şi-a legat cariera de Dinamo Bucureşti, iar în echipa naţională a României a avut 70 de apariţii şi a marcat 9 goluri. Este unul dintre cei mai titraţi antrenori din istoria fotbalului. Ca jucător, a activat în principal la echipa Dinamo Bucureşti între 1964 şi 1977, iar ca antrenor a condus printre altele echipa naţională a României, precum şi echipele Corvinul Hunedoara, Dinamo Bucureşti, Brescia, Reggiana, Rapid Bucureşti, Internazionale Milano, Galatasaray, Beşiktaş Istanbul, Şahtar Doneţk, Zenit Sankt Petersburg şi Dinamo Kiev, iar între anii 2017 şi 2019 a fost selecţioner al reprezentativei Turciei. 

În anul 2015, Lucescu a devenit al cincilea om care a antrenat 100 de meciuri în Liga Campionilor UEFA, după Alex Ferguson, Carlo Ancelotti, Arsène Wenger şi José Mourinho. A debutat ca antrenor în 1979, la Corvinul Hunedoara, echipă la care a ocupat poziţia de antrenor-jucător timp de trei sezoane. 

În paralel, în 1981, a fost numit şi selecţioner al reprezentativei României pe care a condus-o spre prima participare din istorie la Campionatul European, în 1984. În 1985, a revenit la Dinamo Bucureşti, de această dată ca antrenor. A readus primul titlu de campioană al lui Dinamo după şase ani, în anul 1990. 

A urmat o carieră lungă în Italia, la cluburile Pisa, Brescia, Reggiana şi Inter Milano. Între Reggiana şi Inter, a revenit pentru un an în România, la Rapid Bucureşti, cu care a devenit campion în Divizia A, conform datelor publicate de Wikipedia. 

În anul 2000, a ajuns în Turcia, preluând echipa Galatasaray, alături de care a câştigat Supercupa Europei contra echipei Real Madrid. Sub conducerea lui Lucescu, Galatasaray a ajuns până în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, în sezonul 2000–2001. În sferturi, Galatasaray a fost învinsă de Real Madrid.

În 2009, Mircea Lucescu a reuşit să câştige primul trofeu european din istoria clubului Şahtior Doneţk. Ucrainienii au trecut în finală de Werder Bremen, scor 2-1, adăugând în vitrina clubului Cupa UEFA“, se mai arată în comunicat.

Vă recomandăm să citiţi şi 

Percheziţii la societăţi de colectare şi reciclare de deşeuri

Cele mai performante monitoare portabile ale funcţiilor vitale, în dotarea salvamontiştilor gorjeni

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite