Primarii se răscoală: „Vrem şi noi pensii speciale! Primarul stă lângă oameni, ia şuturi în fund. Parlamentarii stau la Bucureşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Asociaţiei Comunelor din România consideră că şi edilii ar trebui să beneficieze, la fel ca parlamentarii, de pensii speciale, în funcţie de numărul de mandate exercitate.

Dorinel Soare (PSD) este primarul comunei Niculeşti din judeţul Dâmboviţa şi vicepreşedinte al al Asociaţiei Comunelor din România. Acesta se arată nemulţumit de faptul că în PSD nu există reacţie la unele probleme grave care pun în pericol democraţia, unitatea partidului, viitorul guvernării, făcând trimitere către parlamentarii care şi-au votat un trai mai bun la bătrâneţe. 

"Noi am avut propunerea aceasta în urmă cu cinci ani, dar nu ni s-a luat în calcul. Noi considerăm că pentru cel puţin două mandate de primar ar trebui să primim o indemnizaţie la pensie. Noi vroiam şi la salariu un spor pentru primarii aflaţi de la al doilea mandat în sus. Pentru că a apărut această  situaţie a parlamentarilor am spus că şi noi merităm de astfel de indemnizaţii, pentru că şi noi suntem privaţi de anumite activităţi pe care am putea să le desfăşurăm. Dacă nu mă laşi să mă descurc altfel, există tentaţia de a călca strâmb. Şi atunci am zis să putem să trăim decent şi noi la pensie. Avem un coleg primar care e primar din anii 80 şi are doar 13 milioane pensie”, Soare Dorinel, primarul comunei Niculeşti.

Este vorba de primarul comunei Doiceşti, Mircea Ismail. Deşi este primar din 1982, are doar 1.300 de lei pensie. El se află încă în activitate.

“În 2010 sunt eu ieşit la pensie. Am mai tot lucrat, a mai adăugat Ponta cei 5 ani şi am ajuns să câştig acum 16 milioane. Avem şi noi acelaşi statut de deminitari. Noi primim indemnizaţii, nu salarii. Eu nu spun că parlamentarii nu au dreptate, dar trebuie să fie un echilibru. La parlamentari mi se pare mare suma să aibă cât au avut şi salariu. Din 82 sunt primar şi ar trebui să se ţină cont de treaba asta”, ne-a spus Mircea Ismail, primarul comunei Doiceşti.
image
Şi în PNL sunt aceleaşi nemulţumiri. “Din punctul meu de vedere e un dezechilibur uriaş. Chiar dacă în zona e un parlamentar PNL, nu mă sfiesc să o spun: nu îl vezi cu anul trecând pe aici. Primarul stă lângă oameni, ia şuturi în fund. Ei stau la Bucureşti. Salarizarea e foarte proastă la nivelul primăriilor. Parlamentarul are birou în două localităţi. Primarul nu are dreptul la nimic. Nu are nici imunitate, nici nimic. Noi nu avem voie să ne luăm spor de vechime. Mi se pare absurd”, spune Cornel Coman, primarul comunei Pietrari.
image

Edilii nu s-au gândit la un cuantum anume, însă vor un echilibru între cele două categorii de demnitari. “Am putea să facem un calcul. Nu măd gândesc să ajungem la 5.000 de lei, dar şi noi muncim cel puţin la fel de mult. Eu, pentru că sunt încadrat la categoria a II-a ( comună cu 3.000 - 5.000 de locuitori) am 4.200 de lei. Cei care au sunt 3.000 de locuitori, câştigă 2.500 de lei”, a mai spus Dorinel Soare, vicepreşedinte al al Asociaţiei Comunelor din România.

Pensii speciale pentru parlamentari

Legislativul a aprobat, luna aceasta, cu 303 voturi "pentru", 124 voturi "împotrivă" şi două abţineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. Reprezentanţii PNL au susţinut respingerea acestui proiect, în timp ce aleşii PSD, UDMR, ai minorităţilor şi PC au susţinut aprobarea sa.

Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.

image

Proiectul mai prevede că deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funţie de numărul de mandate. Potrivit proiectului, de această indemnizaţie vor beneficia doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar, iar cei care au avut condamnări penale sunt excluşi de la această indemnizaţie.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite