Plantele rare care pot fi văzute în rezervaţia naturală Turbăria Lăptici din Bucegi FOTO VIDEO

Plantele rare care pot fi văzute în rezervaţia naturală Turbăria Lăptici din Bucegi FOTO VIDEO

„Turbăria Lăptici” e o mlaştină naturală care se află în Munţii Bucegi la altitudinea de 1.500 de metri, pe teritoriul judeţului Dâmboviţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Locaţia, pusă în valoare de autorităţi printr-un podeţ care traversează mlaştina de la un capăt la altul, este spectaculoasă datorită speciilor neobişnuite de plante care cresc acolo. 
 
Rezervaţia Naturală Turbăria Lăptici este una dintre cele 14 rezervaţii care se regăsesc pe teritoriul Parcului Natural Bucegi.
 
Potrivit Administraţiei Parcului Natural Bucegi, Turbăria Lăptici, aflată la cea mai înaltă altitudine din România, ocroteşte o serie de elemente floristice nordice rare, unele chiar relicte şi o microfaună caracteristică mlaştinilor oligotrofe, deosebit de interesantă şi variată. 
 
Turiştii au la dispoziţie 800 de metri de podeţe de lemn pentru a putea vizita rezervaţia care este inclusă în Parcul Natural Bucegi.
 
Sursa video: ing. Damian Mihai-Şef Pază / Facebook
 
Turba este o varietate de cărbune inferior, o rocă sedimentară de culoare cafenie-închisă sau neagră, care s-a format prin descompunerea lentă şi carbonizarea parţială a materialului vegetal acumulat în mlaştini neaerisite, care se întrebuinţează drept combustibil şi, în special, ca îngrăşământ natural.   
 
Flora este alcătuită din numeroase plante rare şi foarte rare. Mesteacănul şi pinul de pădure cresc fără probleme alături de molid, salcia pitică, ienupărul, afinul şi merişorul.Dintre plantele deosebite fac parte: pipirigul, rogozul, trifoiul roşu etc. 
 
Grosimea stratului de turbă aflat sub muşchi ajunge şi la un metru şi din această cauză aici se adăposteşte tritonul carpatic, un amfibian ce trăieşte în Carpaţii Orientali şi Meridionali, care seamănă cu un mormoloc. 
 


 
Este un obiectiv turistic uşor de parcurs de toţi curioşii care vor să se bucure de o plimbare de la începutul primăverii, până toamna târziu.
 
Vizitarea turbăriei este gratuită, iar traseul se parcurge în aproximativ 30 de minute. Pe timpul iernii, rezervaţia este închisă. 
 
Accesul în turbărie se face pe drumul asfaltat care face legătura dintre Sinaia şi zona Padina.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările