FOTO Trei primării din Dâmboviţa sunt aproape de faliment. Edilii trebuie să restituie către Uniunea Europeană câte două milioane de euro

FOTO Trei primării din Dâmboviţa sunt aproape de faliment. Edilii trebuie să restituie către Uniunea Europeană câte două milioane de euro

Valoarea totală a proiectul a fost de aproape 2,5 milioane de euro, bani cu care comuna Răscăeţi afost schimbată la faţă, la propriu

Comunele Răscăeţi, Brăneşti şi Vârfuri sunt în pragul falimentului şi trebuie să restituie Uniunii Europene câte două milioane de euro. Administraţiile locale sunt acuzate că ar fi folosit un indicator al gradului de sărăcie mai mare decât este în realitate pentru a obţine anumite fonduri printr-un proiect pe măsura 3.2.2, modernizare de drumuri, realizarea reţelelor de apă şi canalizare, precum şi reabilitarea căminului cultural.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
În realitate însă, primăriile au folosit indicatorii primiţi de la Consiliul Judeţean. De acolo ar fi plecat cifrele "greşite".
 
Comuna Răscăieţi
 
În 2004, comuna Vişina a fost împărţită în două, formându-se astfel comuna Răscăeţi. Toate cifrele statistice se află de atunci la Consiliul Judeţean, iar în 2010, când a fost depus proiectul de către primărie, datele au fost oferite de Consiliul Judeţean. Lucrările sunt realizate prin APDRP, iar corecţia financiară este de 100%.

"S-a constat că în acel document eliberat de CJ se arată un pic cam mare gradul de sărăcie. Proeictul nostru a fost eligibil, nu cum a spus Curtea că nu e eligibil. Dacă proiectul este eligibil merge la selecţie, dacă nu, pleacă înapoi. Nu este vina noastră, pentru că noi am cerut oficial de la CJ gradul de sărăcie şi asta ni s-a dat", a declarat Iulian Buibăr, primarul comunei Răscăieţi.

 
 
2,5 milioane, bugetul pe 20 de ani al comunei
 
Confirmarea faptului că cifrele au fost umflate de la Consiliul Judeţean vine chiar de la preşedintele Instituţiei, care spune că după ce va afla exact cine se face vinovat de treaba asta, îşi va pierde locul de muncă.
 
"S-au prezentat date nereale cu privire la gradul de sărăcie al localităţii. În opinia mea, răspunzător de treaba asta sunt cei care au organizat procedurile de licitaţie publică şi cei care au emis documente oficiale de la CJ", a declarat Adrian Ţuţuianu.

 
Valoarea totală a proiectul a fost de aproape 2,5 milioane de euro, bani cu care comuna Răscăeţi afost schimbată la faţă, la propriu.
 
Grad de sărăcie ridicat de la 36, la 65%
 
Realitatea de atunci era că procentul de sărăcie se ridica la valoarea de 36%. Sătenii spun că localitatea nu a arătat niciodată atât e frumos, însă sunt şi păreri potivit cărora, banii au fost aruncaţi de pomană.
 
"Noi suntem mulţumiţi de ce a făcut primarul. Se vede, se cunoaşte. Erau drumuri prin comună pe care nu putei să mergi. Nu era nimic. Toată comuna era numai mizerie, bolovani", spun sătenii.
 
În situaţia comunei Răscăeţi mai sunt şi alte două comune. Este vorba de Brăneşti şi Vârfuri, acolo unde s-au cumpărat chiar şi utilaje pentru lucrări edilitare, iar acum trebuie să restituie întreaga sumă, care se ridică tot la două milioane de euro.
 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: