Micul trafic de frontieră, interzis de sâmbătă prin Vama Siret

Micul trafic de frontieră, interzis de sâmbătă prin Vama Siret

Micul trafic de frontieră prin Vama Siret, blocat de sâmbătă. FOTO: Arhiva Adevărul

Începând de sâmbătă, vameşii vor înregistra canitatea produselor introduse din Ucraina în România şi de câte ori trece graniţa fiecare persoană în parte. Măsura a fost luată pentru a se stopa micul trafic cu produse din ţara vecină.

Ştiri pe aceeaşi temă

Începând cu data de 15 februarie 2014, la biroul vamal Siret, la graniţa cu Ucraina, se vor aplica măsuri specifice de selecţie a călătorilor utilizând analiza de risc, pentru efectuarea controlului vamal, fiind avute în vedere bunurile introduse de către călători, pe teritoriul României, în bagajele personale.

„Ca urmare a evaluărilor obţinute din derularea fazei pilot implementată iniţial la nivelul biroului vamal Sighet, corelată cu adaptarea capacităţii administrative la valorile si specificul traficului de călători, începând cu data de 15 februarie măsurile specifice de selecţie a călătorilor utilizând analiza de risc, în vederea efectuării controlului vamal, se vor extinde şi la birourile vamale de frontieră Halmeu şi Siret”, se arată într-un comunicat de presă al autorităţii vamale.

Mai exat, potrivit constatărilor autorităţii vamale au fost înregistrate cazuri în care călătorii introduc prin biroul vamal de frontieră Siret cantităţi de combustibil, produse din tutun, alcool, zahăr, sau alte bunuri a căror valoare depăşeşte suma de 300 de euro, peste uzul personal, aceste introduceri neavând caracter ocazional şi neîndeplinind condiţiile de scutire prevazute de reglementările comunitare şi legislaţia naţională.

Astfel, scutirile de taxe vamale, accize şi TVA pentru bunurile aflate în bagajele personale ale călătorilor, precum şi pentru carburanţii aflaţi în rezervoarele standard ale autovehiculelor, sunt condiţionate de caracterul necomercial al acestor importuri, definit prin faptul că au loc în mod ocazional, constau exclusiv în bunuri pentru uzul personal sau familial al călătorilor ori în bunuri cu destinaţia de cadouri, natura şi cantitatea acestora nu trebuie să indice că sunt importate din motive comerciale.

„În situaţiile în care bagajele personale ale călătorilor conţin bunuri de natura celor care fac obiectul măsurilor de supraveghere avute în vedere, biroul vamal solicită declararea în scris a acestor bunuri cu scopul de a verifica caracterul ocazional şi necomercial al introducerii de bunuri. Dacă în urma verificărilor efectuate se constată că bunurile declarate au caracter comercial nu este permisă introducerea de către călători a acestora pe teritoriul vamal al României, potrivit prevederilor legale în vigoare”, se mai arată în documentul citat.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările