Cum se decide care viaţă e salvată prima. Profilul pacientului cu COVID care are prioritate la patul din ATI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

Medicii de la Spitalul Judeţean Suceava au stabilit criteriile pe care trebuie să le îndeplinească pacientul cu formă gravă de COVID ca să aibă prioritate la patul de Terapie Intensivă. Primul venit nu este neapărat şi primul preluat. În dimineaţa zilei de 11 octombrie, şapte bolnavi aşteptau să se elibereze un pat în ATI.

În dimineaţa zilei de luni, 11 octombrie, şapte pacienţi intubaţi sau ventilaţi non-invaziv, cu vârste cuprinse între 32 şi 80 de ani, aşteptau în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Suceava să se libereze un pat la Terapie Intensivă. 

În astfel de situaţii, primul pacient care are acces la servicii mediale de Terapie Intensivă nu este neapărat primul care ajunge în UPU.

Într-o intervenţie la radio VIVA FM Suceava, medicul urgentist Tiberius Brădăţan a declarat că la nivel de spital s-a stabilit cine este primul salvat în astfel de situaţii.

„Se vorbea la un moment dat despre faptul că în momentul în care numărul de paturi de Terapie Intensivă este depăşit se ajunge la situaţia în care se decide cine este primul salvat, primul preluat. Ca o notă de atenţionare pentru cei care nu se vaccinează sau cei care refuză să creadă în acest virus, vreau să spun că noi avem indicaţia de a prelua cu precădere pacienţii mai tineri cu şanse de supravieţuire (...). E un algoritm mai complicat n-am să intru acum aici (...)”, a spus medicul. 

Tiberius Brădăţan a explicat că 99% dintre pacienţii care ajung la UPU Suceava cu COVID-19 sunt bolnavi nevaccinaţi. Unii dintre ei, în special tineri, deşi sunt infectaţi, spun că nu cred în această boală.

„Spre surprinderea mea, ceea ce ajunge la Spitalul Judeţean Suceava în Urgenţe, în proporţie de 99% ca pacienţi care au nevoie de îngrijiri, nu neapărat Terapie Intensivă, cu COVID, sunt pacienţi nevaccinaţi, dintre care în special cei tineri spun că nu cred că există acest virus.

Chiar astăzi dimineaţă am avut un pacient care a declarat că povestea asta cu virusul este o poveste inventată ca să pună presiune pe oameni. Rămâi dezarmat. (...) În fiecare zi avem 3-4 pacienţi intubaţi sau ventilaţi non-invaziv care îşi aşteaptă un loc în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului şi avem şi deja vetarni care stau câte 2-3 zile”, a declarat medicul.  

Vă mai recomandăm:

Un fost patron de presă şi un fost puşcăriaş, reţinuţi la Alba Iulia pentru înşelăciune şi ameninţare

Povestea dramatică a castelului transilvănean Wesselényi. Ce rol a avut în salvarea orfanilor de război

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite