Conacul familiei Sturdza, preluat de statul român. Bijuteria arhitecturală devenise grajd de capre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: arhitect Viorel Blănaru
FOTO: arhitect Viorel Blănaru

După ani de tărăgănări, Ministerul Culturii a preluat conacul familiei Sturdza, din oraşul Liteni al judeţului Suceava. Cândva o bijuterie arhitecturală, edificiul devenise în ultima vreme grajd pentru capre.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat pentru „Adevărul” că Guvernul României a aprobat joi, 15 aprilie, hotărârea privind darea în administrarea Institutului Naţional al Patrimoniului a Casei Vârnav Liteanu, din oraşul Liteni al judeţului Suceava. 

Edificiul a fost donat Ministerului Culturii de către un urmaş al domnitorului Moldovei Ioniţă Sandu Sturdza. 

Clădirea este într-o stare deplorabilă. Ba chiar a ajuns şi grajd de capre. Procesul de distrugere a început imediat după ce construcţia a fost retrocedată. 

Casa boierească a fost construită în perioada 1740-1840, având o suprafaţă de 1.600 mp. La vremea respectivă, în zonă nu mai era alta la fel de frumoasă şi modernă. 

„A avut mai multe camere, grupuri sanitare, o scară interioară foarte frumoasă”, ne-a declarat arhitectul sucevean Viorel Blănaru.

Imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, conacul a fost transformat în orfelinat. În perioada 1970-1980 a funcţionat ca primărie şi apoi a găzduit Cooperativa Agricolă.

 Cât timp s-a aflat în grija statului casa boierească a fost cât de cât întreţinută, nu a curs varul şi nu s-a desprins tencuiala de pe pereţi şi nici nu au fost smulse sobele şi caloriferele.

Imagine surprinsă în interiorul conacului de la Liteni FOTO: Oana Şlemco

conacul de la liteni

La începutul anilor 2000, conacul a fost retrocedat, ajungând în grija familiei Sturdza, care locuieşte la Koln, în Germania.

Cei doi soţi, Rodica şi Johannes, nu au avut posibilitatea financiară să se îngrijească de clădirea de patrimoniu. Au scos-o la vânzare. La început au cerut 500.000 de euro, iar după trei ani, când au văzut că nu sunt doritori, au scăzut preţul la 230.000 de euro, însă nici de această dată nu au avut succes.

Situaţia este cu atât mai nefavorabilă proprietarilor cu cât conacul a fost călcat de hoţi de mai multe ori. Unii au furat ţevile din pereţi, alţii au luat sobele de teracotă, unii au plecat cu parchetul, iar alţii au smuls gresia. Toţi au lăsat în urma lor un dezastru, care poate fi înlăturat doar cu foarte mulţi bani.

Vă mai recomandăm şi: 

România, fruntaşă sau codaşă la vaccinare? Toţi au dreptate! Depinde la ce te raportezi

Dr. Mihaela Bilic, despre alimentul care grăbeşte slăbirea: „Absoarbe grăsimea ca un burete” 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite