Cabinetele stomatologice şcolare, redeschise. Ce servicii gratuite oferă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabinetul stomatologic de la Şcoala Nr. 3, din Suceava FOTO: Oana Şlemco
Cabinetul stomatologic de la Şcoala Nr. 3, din Suceava FOTO: Oana Şlemco

După un an şi jumătate de pauză, stomatologii şcolari angajaţi de Primăria Suceava îşi reiau activitatea medicală în şcoli. Chiar dacă bugetul de care dispun nu este foarte generos, ei sunt bucuroşi pentru că Ministerul Sănătăţii a actualizat baremele de achiziţie pentru dotarea cabintelor şcolare.

Timp de un an şi jumătate, cei opt stomatologi ai Primăriei Suceava nu au mai călcat în cabinetele şcolare. Nu au stat nici degeaba. În pandemia de COVID-19, ei s-au implicat în activităţile desfăşurate de SMURD, Direcţia de Sănătate Publică şi Centrele de Vaccinare.

La mijlocul lunii septembrie, medicii vor reveni în cabinetele şcolare. De această dată au şi un aliat: o nouă legislaţie. Ministerul Sănătăţii a actualizat barele de achziţie în baza cărora pot fi dotate cabinetele stomatologice şcolare. Vechea legislaţie a fost stabilită în anii 2000 şi, în unele situaţii, substanţele active prevăzute în baremele de achiziţie nici măcar nu mai existau.

O altă aberaţie se referea la faptul că acele de unică folosinţă utilizate la anestezii nu erau trecute la capitolul „consumabile“, ci la „investiţii“, şi în consecinţă după ce erau cumpărate nu puteau fi aruncate. Rămâneau pe inventar.

Noua legislaţie este mai relaxată şi le permite primăriilor să cumpere şi medicamente de ultimă generaţie.

Cât priveşte dotările celor opt cabinete stomatologice şcolare din Suceava, aparatura este aproape nouă, dar, chiar şi aşa, unităţile medicale din şcoli nu pot concura cu cabinetele private din oraş.

Pe de altă parte, coordonatorul celor opt cabinete, medicul Radu Gheorghiţă, a spus că stomatologii şcolari se confruntă şi cu alte probleme. Nu se bucură de încrederea părinţilor elevilor, care de multe ori nu îşi dau acordul pentru efectuarea evaluărilor sau intervenţiilor stomatologice. „Trebuie să le cerem acestora acordul pentru intervenţii”, a declarat medicul.

Apoi, nici bugetele nu sunt foarte generoase. De cele mai multe ori, din banii primiţi de la Ministerul Sănătăţii se acoperă intervenţiile de urgenţă, uşoare. 

Provocat de reporterul „Adevărul”, dr. Radu Gheorghiţă a declarat că, deşi calculul pe care l-a făcut este relativ, într-un an, din banii primiţi de la minister, fiecare cabinet şcolar din Suceava ar putea să pună între 100 şi 200 de plombe.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Agresiune la o plajă din Galaţi. Un bărbat susţine că fost bătut de agenţii de pază VIDEO

Pensionar arestat pentru agresiune sexuală asupra unei minore. Autorul dă vina pe victimă

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite