O nouă suspiciune de pestă porcină africană la o fermă comercială din Ipoteşti. În 2019 pesta a lovit tot aici

O nouă suspiciune de pestă porcină africană la o fermă comercială din Ipoteşti. În 2019 pesta a lovit tot aici

Pesta porcină africană dă semne că revine în Olt la porcii domestici FOTO: arhiva

La ferma comercială de suine din localitatea olteană Ipoteşti a apărut din nou o suspiciune de pestă porcină africană. În 2019 ferma  a fost afectată de aceeaşi problemă.

Ştiri pe aceeaşi temă

O echipă din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt se află la fermă pentru a efectua ancheta epidemiologică, a confirmat purtătorul de cuvânt al DSVSA, medicul veterinar Venera Popa.

„La momentul acesta avem clar o suspiciune şi este o echipă de medici veterinari în acest moment la fermă, se face ancheta epidemiologică şi vedem paşii de urmat, conform procedurilor. Avem un prim buletin pozitiv de la DSVSA Dolj“, a menţionat dr. Popa. 

Probele pentru determinarea pestei recoltate din judeţ se lucrează, de peste un an, în laboratorul din judeţul vecin, laboratorul DSVSA Olt efectuând analizele pentru determinarea SARS-CoV-2.

Ferma Agrikilti din Ipoteşti a început să funcţioneze în august 2019, la doar câteva zile de la apariţia, pe teritoriul localităţii Ipoteşti, a primului focar de pestă porcină africană, într-o gospodărie. În noiembrie 2019 s-a confirmat pesta şi în ferma Agrikilti, repopularea fermei reluându-se în februarie 2020, după stingerea tuturor focarelor din zonă. Mai mult, comercializarea unui lot de porci a ajuns să facă şi obiectul unor acţiuni în instanţă, după ce s-a confirmat pesta în fermă iar autorităţile din ţară au dispus retragerea cărnii din circuitul comercial.

Până în urmă cu doar câteva zile judeţul Olt era liber de pestă porcină în gospodăriile populaţiei, toate focarele fiind stinse. Între timp a fost detectat un prim focar în localitatea Topana, iar medicii au recoltat alte probe şi dintr-o gospodărie din Cungrea, unde de aproape două săptămâni porcii prezentau o stare de sănătate alterată.

Vă recomandăm şi:

Focar de pestă porcină africană muşamalizat o săptămână, în localitatea în care directorul DSVSA Olt, nepot al lui Paul Stănescu, are o fermă de porci

O fermă de porci deschisă de trei luni, decimată de pesta porcină africană. Cu o săptămână în urmă DSVSA anunţa stingerea focarelor din localitate

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările