Satu Mare: Bazin cu apă termală la ştrandul de la Beltiug

Satu Mare: Bazin cu apă termală la ştrandul de la Beltiug

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a vizitat şi el ştrandul din Beltiug

Consiliul Judeţean Satu Mare va aloca peste 12 milioane de lei pentru lucrările începute anul trecut, iar banii vor fi recuperaţi din vânzarea unor terenuri din Beltiug. Construit în urmă cu 250 de ani şi demolat la sfârşitul anilor ‘80, bazinul cu apă termală din incinta ştrandului termal din comuna Beltiug va fi redat turiştilor anul viitor.

Ştiri pe aceeaşi temă


Autorităţile locale şi judeţene caută soluţii financiare pentru a încheia lucrările începute anul trecut în cadrul unui proiect Phare în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro.  În cazul în care nu se vor găsi banii necesari, Consiliul Judeţean va aloca peste 12 milioane de lei din bugetele anilor 2011-2012, câte 6 milioane de lei în fiecare an, iar ulterior banii vor fi recuperaţi din vânzarea terenurilor din preajma ştrandului, aflate în proprietarea primăriei.

„Ne-am luat un angajament ca în cazul în care nu reuşim să facem rost de bani pentru a termina lucrările să alocăm bani de la buget şi să-i recuperăm, ulterior, din vânzarea unor terenuri aflate în proprietatea primăriei. Sunt aproximativ 200 de hectare“, a declarat Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

Cu banii alocaţi prin proiectul Phare s-a făcut infrastructura din incinta ştrandului, s-a construit hotelul şi reţelele de canalizare, apă şi gaz. „Am depus proiectul în anul 1994 însă abia anul trecut am primit finanţarea. Mai avem de finalizat lucrările la hotel, care este un centru de tratament pe patru nivele, cu vestiare, bazin şi gardul ce împrejmuieşte ştrandul“, a spus Emeric Pleth, primarul comunei Beltiug. Emeric Pleth mai spune că anul viitor intenţionează să deschidă bazinul cu apă termală pentru a mai strânge bani. „Bazinul mai trebuie faianţat şi putem da drumul la apă. Vom mai amenaja nişte parcări şi locuri de joacă pentru copii, ca să poată veni lumea la ştrand iar din banii pe care îi vom strânge vom continua modernizarea parcului balnear“, a mai precizat primarul.    Apă de la 1.600 de metri adâncime

Autorităţile locale spun că apa termală de la Beltiug are proprietăţi asemănătoare cu cea de la băile Felix. Puţul de apă a fost forat la o adâncime de 1.683 de metri, iar temperatura apei este de 65 de grade Celsius. „Apa are proprietăţi curative în tratamentul mai multor afecţiuni, în special cele reumatice, boli ale articulaţiilor sau în afecţiuni ginecologice“, mai spune Emeric Pleth, primarul din Beltiug. Înainte să fie demolat, ştrandul din Beltiug, situate la 35 de km de Satu Mare, era o adevărată atracţie turistică. Turiştii veneau din toate colţurile ţării pentru a se trata de diferite afecţiuni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările