Sărbătoare cu fast de Zilele Imnului Naţional

Sărbătoare cu fast de Zilele Imnului Naţional

Ziua Imnului National, la Ramnicu Valcea

Sute de vâlceni au străbătut oraşul în acordurile muzicii de fanfară şi a „paşoptiştiştilor", strigând „Dreptate şi frăţie".

Azi, începând cu ora 10.30, oraşul Râmnicu Vâlcea a fost în straie de sărbătoare, aici având loc manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Imnului Naţional. La 29 iulie, 1848, în Parcul Zăvoi a fost cântat pentru prima oară în istorie, Imnul „Deşteaptă-te, române!", simbol al Revoluţiei Române, pe muzica lui Anton Pann şi versurile lui Andrei Mureşan. „Paşoptiştii", actori ai Teatrului Ariel, îmbrăcaţi ca în acele vremuri, în urma cărora au defilat oficialităţile oraşului, în frunte cu primarul municipiului şi prefectul judeţului, dar şi sute de oameni, locuitori ai urbei, mulţi dintre ei fluturând baloane albastre şi steguleţe pe care scria „Imnul «Deşteaptă-te, române!» s-a născut la Râmnicu Vâlcea!" au străbătut oraşul, plecând de la Primărie, până în Parcul Zăvoi. Coloana „revoluţionarilor" s-a oprit la Biserica „Toţi Sfinţii", unde drapelul a fost înălţat pe catarg, după care, „manifestanţii" au străbătut centrul oraşului, circulaţia rutieră fiind întreruptă pentru câteva minute. Pe parcursul deplasării, „revoluţionarii" au strigat „Deptate şi frăţie!". Trecând prin faţa Casei Memoriale Anton Pann, de la balconul acesteia, cei aflaţi în coloană au putut asculta o frumoasă melodie, „Bordeiaş, bordei, bordei". În timpul deplasării, râmnicenii au ieşit la balcoane şi au făcut cu mâna alaiului. În parcul Zăvoi a avut loc o slujbă religioasă, după care au urmat discursurile oficialităţilor urbei.

Vezi AICI galerie foto cu manifestarile dedicate Zilei Imnului Naţional.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările