FOTO Care este primul oraş din România care a intrat în reţeaua europeană a oraşelor prietene cu albinele: grădiniţe apicole în parcuri, ca în Paris şi Bruxelles

FOTO Care este primul oraş din România care a intrat în reţeaua europeană a oraşelor prietene cu albinele: grădiniţe apicole în parcuri, ca în Paris şi Bruxelles

Râmnicu Vâlcea, primul oraş din România în reţeaua oraşelor prietene ale albinelor, momentul semnării protocolului de colaborare, Foto: Adevărul

În urma unui protocol de colaborare, semnat vineri, 31 august, între primarul Mircia Gutău şi preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România - ROMAPIS, Mircea Ciocan, municipiul Râmnicu Vâlcea a devenit primul oraş din ţara noastră parte a reţelei oraşelor europene prietene ale albinelor.

Documentul semnat angajează administraţia locală în adoptarea unor măsuri în mai multe domenii de activitate care sunt menite să protejeze albinele.
 
Printre măsuri se află folosirea de tratamente fitosanitare inofensive pentru albine, adoptarea de metode de control a ţânţarilor cu accent în primul rând pe prevenţie, reducerea utilizării erbicidelor în tratarea zonelor adiacente drumurilor şi spaţiilor verzi, realizarea de amenajări peisagistice bazate pe specii favorabile albinelor, înfiinţarea în parcuri de mici ”grădinţe apicole” cu plante aromatice şi cu potenţial melifer ridicat, derularea de campanii de informare şi conştientizare ecologică, sprijinirea dezvoltării activităţilor apicole în comunitatea locală etc. 
 
Din reţeaua europeană a oraşelor prietene cu albinele fac parte capitale precum Paris sau Bruxelles, iar la nivel naţional sunt demarate discuţii cu alte trei municipalităţi privind semnarea unor protocoale similare. 
 
La evenimentul de la Râmnicu Vâlcea au luat parte şi crescători de albine locali, reprezentându-i pe cei 56 de apicultori înregistraţi pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, ce totalizează peste 4.000 de stupi.
 
La recensământul de acum trei ani, în Paris, spre exemplu, existau 700 de stupi, iar în patrimoniul municipal 143 care reuneau 23 de apicultori, care făceau parte din diverse asociaţii cu contracte în domeniul public. Diferenţa între micuţul orăşel românesc şi capitala pariziană este destul de mare. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: