Cum arată Vidra, staţiunea-fantomă din cel mai frumos loc al României FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mini-hotelurile abandonate din staţiunea Vidra - Vâlcea Foto Daciana Stoica - Adevărul
Mini-hotelurile abandonate din staţiunea Vidra - Vâlcea Foto Daciana Stoica - Adevărul

Dacă ar fi fost exploatată cum trebuie, astăzi, Vidra, din judeţul Vâlcea, ar fi avut şansa să devină cea mai apreciată şi mai frumoasă staţiune turistică din România, având în vedere poziţionarea sa între Munţii Lotrului, Latoriţei şi Parâng.

Staţiunea montană de pe malul Lacului Vidra, altădată de interes naţional, este aproape de Domeniul Schiabil Transalpina şi cea mai înaltă şosea din ţară, într-un cadru natural care-ţi taie răsuflarea.

GALERIE FOTO CU STAŢIUNEA - FANTOMĂ VIDRA - VÂLCEA DIN CEL MAI FRUMOS LOC AL ROMÂNIEI

Nepăsarea, reaua voinţă, prostia, aroganţa guvernelor şi a celor care au gestionat patrimoniul sindical în ultimii 30 de ani au făcut din Vidra o staţiune - fantomă într-unul din cele mai speciale locuri din România. 

Staţiunea arată acum precum Cernobâl, sute de locuri de cazare fiind lăsate în paragină.

Locul care urma să găzduiască Jocurile Olimpice de Iarnă

Parte astăzi a staţiunii montane Voineasa, Vidra, amplasată la 1.300 de metri altitudine, a fost proiectată în anii ´70, după construirea barajului lacului de acumulare. Nicolae Ceauşescu visa ca această zonă să fie gazdă a Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1982 (ulterior s-a vehiculat ideea Olimpiadei din 2000). Satul Olimpic urma să fie alcătuit din staţiunile Vidra, Alba şi Mura. În acest scop au fost proiectate de către arhitecţi elveţieni mai multe clădiri cu un aspect arhitectonic deosebit: un hotel cu şase etaje, trei mini hoteluri parter + trei etaje şi cinci vile, a căror capacitate depăşea 1.000 de locuri. 

Hotelul neterminat şi abandonat din staţiunea Vidra - Vâlcea Foto Daciana Stoica - Adevărul

Hotelul neterminat din staţiunea Vidra - Vâlcea, Foto Daciana Stoica - Adevărul

La începutul anilor 2000, s-a reluat discuţia amenajării unui domeniu schiabil între Vidra şi Obârşia Lotrului şi crearea, pe 565 de hectare, a 25 de kilometri de pârtii care să deservească zilnic peste 15.000 de schiori şi 12.000 de locuri de cazare, precum şi amenajarea unui debarcader pe Lacul Vidra, dar şi a unui ştrand / patinoar plutitor pe lac. Se dorea ca staţiunea să aibă posibilităţi de agrement pentru tot anul: iarna – schi, săniuş etc., vara sporturi nautice, pescuit sportiv, dar şi alte sporturi montane.

În 2012, s-au realizat doar nouă kilometri de pârtii, pe Domeniul Schiabil Ski Resort Transalpina sau Transalpina – Voineasa. Iar la capitolul cazare, doar privaţii şi-au ridicat în zonă cabane şi pensiuni. 

Patrimoniul UGSR, cadou pentru sindicate, lăsat în paragină

Astăzi, staţiunea care odată a fost de interes naţional este abandonată de administratorii legali - confederaţiile sindicale care au primit cadou de la Guvern, după Revoluţie, dreptul de exploatare prin preluarea patrimoniului UGSR. Cu excepţia SIND România, nimeni nu s-a implicat în activitatea de exploatare turistică, întreaga zonă fiind într-un proces continuu şi constant de degradare. A existat o încercare timidă de gestionare, din partea unui privat, a mini-hotelurilor, dar iniţiativa s-a dovedit în final un fiasco total. Pârtia de schi şi telescaunul din staţiune au fost abandonate, iar terenurile de sub şi din jurul staţiunii, retrocedate. La începutul acestui an, administraţia publică din Voineasa avertiza că intenţionează să supraimpoziteze deţinătorii bazei turistice, într-un ultim efort de a-i responsabiliza.

Captiv între rai şi iad

Astăzi, ai toate şansele să treci pe lângă Vidra fără să bănuieşti existenţa sa. Pe drumul dintre Voineasa şi Obârşia Lotrului există un indicator timid, chiar la intrarea pe drumul spre staţiune, care se ramifică din Drumul Naţional 7A, din care a dispărut de mult timp asfaltul. Chiar şi pentru un cunoscător, traseul pare plin de capcane, menit mai degrabă să te descurajeze decât să te îmbie să-l urmezi. 

Lacul Vidra văzut din staţiunea cu acelaşi nume - Vâlcea Foto Daciana Stoica - Adevărul

Lacul Vidra văzut din staţiunea cu aceeaşi denumire, din judeţul Vâlcea Foto Daciana Stoica - Adevărul

Când în final ajungi în staţiunea propriu-zisă, mini-hotelurile „groazei”, dar şi marele hotel neterminat de la Vidra, arată mai rău decât clădirile bântuite. Accesul în interior este la îndemâna oricui: uşile sunt fie deschise, fie nu mai au geamuri. Totul arată ca după un bombardament: geamuri sparte, camere vandalizate, fulgi care tronează peste tot ca după o mare bătaie cu perne, uşi scoase din ţâţâni, resturi de mobilier pe holuri, scări de pe care au dispărut balustradele. Mocheta din multe zone a fost smulsă. Panourile de electricitate sunt şi ele distruse, ca restul instalaţiei electrice din care nu au mai rămas decât firele, perdele rupte. Structura clădirilor pare încă bună, cu excepţia zonelor unde s-au adăugat construcţii noi, care au crăpat. 

Dincolo de geamurile sparte ori murdare, priveliştea de afară nu are nimic în comun cu cea din interior: afară, totul pare de basm, mirific, iar interiorul de coşmar. Natura începe, încet – încet. să-şi reintre în drepturi: verdeaţa a răsărit prin betonul crăpat, scările care duc din staţiune spre lac au dispărut, în mare parte, iar călătorul pare captiv între două lumi, între iad şi rai. 

„Procesul cu obştea de moşneni pentru terenul pe care s-au construit vilele şi hotelurile din Vidra a fost câştigat în instanţă, în 2019. De atunci în încercarea de a reda staţiunea turismului am intabulat suprafaţa şi am dat terenurile în folosinţă gratuită, în speranţa că sindicatele vor găsi investitori. Discuţiile nu s-au finalizat din cauza imposibilităţii concesionării, fiind vorba despre patrimoniu sindical”, a explicat primarul din Voineasa, Gabriel Năstăsescu, situaţia staţiunii – fantomă.

La începutul anului, administraţia publică din Voineasa avertiza că vrea să supraimpoziteze deţinătorii bazei turistice pentru a-i responsabiliza.

Vă mai recomandăm şi:

Supraimpozitarea, soluţia pentru hotelurile în paragină dintr-o staţiune-fantomă din Munţii Lotrului FOTO

Kilometrul zero al turismului montan românesc, pe Transalpina. Cum va arăta parcul de aventuri FOTO

FOTO VIDEO Ce s-a ales de proiectul lui Ceauşescu în legătură cu zona montană Vidra şi ce urma să găzduiască în anul 2000 staţiunea devenită „fantomă“

Splendoarea turismului „pe hârtie”. O administraţie judeţeană visează la teleschi vara şi drum prin pădure, dar şoselele-s pline de gropi VIDEO

Bob şi schi de vară, în creierii munţilor. Adventure Park de 10 milioane de euro în Domeniul Schiabil Transalpina

Oferta de nerefuzat a domeniului schiabil cu cel mai rezistent strat de zăpadă din România: distracţie şi schi de primăvară FOTO VIDEO

Planurile încurcate pentru Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite