Accident grav pe pârtia de la Transalpina, a fost solicitată intervenţia elicopterului SMURD. Reacţii stranii

Accident grav pe pârtia de la Transalpina, a fost solicitată intervenţia elicopterului SMURD. Reacţii stranii

Grav accident pe pârtiile de la Transalpina - Voineasa în judeţul Vâlcea Foto Domeniul Schiabil Transalpina Voineasa

Un accident grav s-a produs pe pârtia de la Transalpina - Voineasa, de lângă Lacul Vidra, duminică după-amiaza, 7 martie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Incidentul a fost anunţat de Dispeceratul Naţional Salvamont. „Acţiune în derulare a salvamontiştilor din Voineasa pentru acordarea primului ajutor şi transportul unei persoane grav accidentată, suspectă de fractură de coloană vertebrală. Pentru preluarea accidentatului şi transportul la o unitate medicală a fost solicitat în sprijin un elicopter SMURD-IGAV”, s-a menţionat pe pagina de socializare a Salvamont România - Dispeceratul Naţional Salvamont
 
Aceeaşi sursă a mai precizat: „Salvamont România vă avertizează că, în această perioadă, consistenţa zăpezii este diferită de-a lungul pârtiilor de schi, porţiunile îngheţate alternează cu cele cu zăpadă moale şi se pot produce foarte uşor accidente. Salvamont România vă îndeamnă la atenţie şi responsabilitate în derularea activităţilor montane şi vă invită să vă alăturaţi campaniilor noastre de reducere a numărului de accidente pe munte”.
 
Ulterior, în urma dezbaterilor în contradictoriu pe această temă, în mediul virtual, salvamontiştii au anunţat că nu a mai fost nevoie de intervenţia elicopterului SMURD. Administratorii pârtiilor s-a arătat deranjaţi când ştirea a apărut în media locală, ţinând să precizeze că nu avut loc nici o intervenţie aeriană a celor de la SMURD şi că publicul este minţit. Nu s-a menţionat nimic, nici măcar pe pagina de socializare a domeniului schiabil, nimic despre accident, însă. 
 
„Vă rugăm informaţi-vă, înainte de a induce în eroare opinia publică. Azi, 7 martie, nu s-a înregistrat intervenţia elicopterului SMURD la Domeniul Schiabil Transalpina Voineasa”, a sunat singura informaţie din partea administratorilor pârtiilor, în comentariul la postarea media.
 

„Jenant, comentezi despre elicopter, fără să aminteşti de accident ori victimă”

Atitudinea administratorilor domeniului schiabil, în schimb, a generat vii dezbateri în mediul online, între susţinători şi cei care au considerat intervenţia inoportună. „Accidente sunt pe toate pârtiile, să ieşi cu un comentariu despre elicopter, fără să aminteşti de accident sau victimă, mi se pare jenant. Eu sper doar că nu gestionează pârtiile şi domeniul cum gestionează comunicarea cu publicul pe reţelele de socializare”, a comentat unul dintre internauţi. 
 
Tot reprezentanţii Salvamont au lămurit situaţia: „Elicopterul a fost solicitat în baza primelor estimări ale stării victimei, apoi evoluţia favorabilă a acesteia a permis transportul cu ambulanţa şi am anulat intervenţia cu elicopterul”.
 

Zonă în care s-a produs accidentul, des reclamată de schiori

Accidentul însă a avut loc, chiar dacă au existat voci, care în ciuda sursei oficiale a informaţiilor, au încercat să susţină contrariul.
 
Potrivit martorilor oculari, acesta s-a petrecut pe pârtia de sub gondolă, pe a doua pantă de coborâre. O pantă considerată abruptă, unde există şi o curbă la dreapta. O zonă despre care schiorii spun că se strică, în general, în jurul orelor amiezii, de o lună de zile. 
 

„Lovitură puternică la nivel cervical”

„Persoana accidentată prezenta o lovitură puternică la nivel cervical datorită impactului, fiind într-o situaţie gravă”, a precizat unul dintre schiorii prezenţi la faţa locului.
 
Altul i-a confirmat spusele şi a menţionat că victima a rămas destul de mult timp nemişcată. „Accidentul a fost grav, am făcut două coborâri şi victima nu a fost ridicată de Salvamont în acest timp, probabil din cauza gravităţii accidentului”, a menţionat acesta.
 
Un schior a observat însă că în primele momente, cineva, care se pare că nu avea foarte multe cunoştinţe de prim ajutor, a încercat totuşi să ajute victime. „Am fost aproape de accident, din păcate trebuia lăsată întinsă pe pârtie până la intervenţia specialiştilor. În România încă sunt oameni care nu au cunoştinţe minime de prim ajutor. Au fost acolo oameni care au pus-o în şezut, din păcate. Sper doar să nu fie probleme grave”, a menţionat martorul.
 

Transportată cu ambulanţele, în loc de elicopterul SMURD

Două ore mai târziu de la momentul producerii incidentului, victima a fost transferată din ambulanţa care a preluată de la baza pârtiei, în alta chemată în ajutor. Cele două ambulanţe au fost văzute pe drumul spre Voineasa, în timp ce făceau transferul pacientei.
 
„Am depăşit cele două ambulanţe oprite pe drumul de întoarcere, ambele cu uşile desfăcute şi targa mobilă era afară între ele”, a menţionat un turist.
 

„Tunurile de zăpadă au funcţionat toată noaptea”

Legat de gheaţa de pe pârtie, remarcată de unii dintre schiori, menţionăm că în noaptea anterioară, 6 / 7 martie, societatea care administrează domeniul schiabil de la Transalpina - Voineasa a anunţat, pe pagina sa de socializare, faptul că a dat drumul la tunurile de zăpadă, ca a doua zi schiorii să se bucure din plin de pârtii.  
 

„Tunurile au mers blană toată noaptea, ratrackurile au bătătorit din noapte până la zori, ceea ce ar trebuie să fie astăzi bucuria împătimiţilor! După ce se va scurge apa din movilele de zăpadă artificială, proviziile vor fi întinse şi nivelate pentru a avea un sezon cât mai lung până târziu în primăvară. Astăzi (7 martie - n.r.) vă aşteptăm cu sărbătoarea iilor şi nu uitaţi că este ultima zi în care puteţi strânge aprecieri la fotografiile postate comentariu în concursul pentru 2 ski-pass-uri oferite pentru declaraţia de dragoste de la Transalpina”, anunţau cu câteva ore înainte de accident administratorii domeniului.
 
Sâmbătă şi duminică, 6 şi 7 martie, „mândrele şi haiducii” au fost aşteptaţi să se bucure de pârtii îmbrăcaţi în „ii şi cămeşi”. Organizatorii evenimentului dedicat zilelor iubirii: Sf. Valentin şi Dragobete au promit cadouri cuplului care postează cea mai inedită declaraţie de dragoste de pe pârtiile Domeniului Schiabil Transalpina şi care strânge cele mai multe aprecieri. 
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările