Rechizitoriul de trimitere în judecată a primarului din Sinaia, Vlad Oprea: un magistrat implicat în cauză a primit o haină de blană din Turcia

Rechizitoriul de trimitere în judecată a primarului din Sinaia, Vlad Oprea: un magistrat implicat în cauză a primit o haină de blană din Turcia

Primarul din Sinaia a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu FOTO Facebook / Vlad Oprea

Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Ploieşti pentru abuz în serviciu, acesta fiind acuzat că a asistat pasiv la vânzarea unor terenuri din staţiune, la preţuri mult diminuate. În dosar este implicată şi judecătoarea Ruxandra Popescu din Sinaia, care a primit mită o haină de blană din Turcia

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii DNA Ploieşti i-au trimis în judecată pe Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia, aflat sub control judiciar, pentru abuz în serviciu, pe Ruxandra Popescu, judecătoare la Judecătoria Sinaia, pentru luare de mită şi abuz în serviciu şi pe Beatrice Eugenia Rădulescu, secretar al oraşului Sinaia, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Toţi trei sunt trimişi în judecată în acelaşi dosar după ce Consiliul Local Sinaia a fost obligat să încheie, în 2010, contracte de vânzare - cumpărare pentru trei terenuri în suprafaţă totală de peste 500 metri pătraţi care făceau obiectul unor contracte de concesiune, la preţuri defavorabile, ceea ce a creat un prejudiciu de aproape 215.000 de euro bugetului oraşului.

Dosarul are legătură cu o altă cauză, de la începutul anului 2016, în care Marian Tudorică, fostul şef al Poliţiei Sinaia, şi afaceristul Cristian Bogdan Simion (beneficiarii terenurilor din dosarul lui Vlad Oprea) sunt cercetaţi pentru trafic de influenţă şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, în cazul poliţistului, respectiv cumpărare de influenţă şi complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în cazul afaceristului.

Cei doi, Tudorică şi Simion, aveau o relaţie apropiată: afaceristul i-a dat şefului Poliţiei Sinaia o maşină Mercedes, aparţinând firmei, pe care Marian Tudorică o folosea gratuit, în schimbul unei pretinse influenţe asupra unor funcţionari publici însărcinate cu controale economice.

Legătura dintre dosare a intervenit după ce poliţistul a construit, pe un teren concesionat, şi prin intermediul afaceristului, un bloc de apartamente în Sinaia, banii urmând să se împartă între cei doi.

Ansamblul imobiliar a fost ridicat pe un teren anterior concesionat la o licitaţie publică, situaţie în care se aflau alte două terenuri, concesionate către alte două persoane, preţurile fiind cuprinse între 434 şi 454 euro pe metru pătrat.

Toate cele trei contracte de concesiune au avut ca destinaţie construirea de locuinţe, iar concesionarii au urmărit să devină proprietari ai terenurilor concesionate.

„Preţul de folosinţă urma a se adăuga la preţul de vânzare stabilit de Consiliul Local pe baza unui raport de evaluare, sumă din care urma a fi scăzută valoarea achitată de concesionar de la data concesiunii până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, rezultând preţul final de vânzare. Persoanele interesate au făcut demersuri pentru a cumpăra terenurile la preţuri cât mai mici, modalitatea de calcul fiind stabilită prin hotărârea sus-menţionată“, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată al DNA Ploieşti.

Judecătoarea a fost recompensată cu o haină de blană

Aici intervine judecătoarea Ruxandra Popescu, căreia i-a fost solicitat sprijinul de către şeful Poliţiei Sinaia, în schimbul unei „recompense“. Aceasta l-a sfătuit cum să procedeze pentru ca acţiunea ce urma a fi introdusă la Judecătoria Sinaia să-i fie repartizată şi l-a îndemnat să discute şi cu ceilalţi concesionari pentru a-i determina să facă şi ei aceleaşi demersuri astfel încât să nu se atragă atenţia asupra situaţiei create, în sensul că ofiţerul de poliţie ar fi fost singurul avantajat în această modalitate. 

Cei trei concesionari au depus împreună cu cererile de cumpărare şi rapoarte de evaluare întocmite de expertul evaluator, prin care s-a stabilit un preţ de piaţă de 47 de euro/mp, cerere respinsă de Consiliul Local. În aceste condiţii, concesionarii s-au adresat instanţei, iar cauza, judecată de Ruxandra Popescu, s-a încheiat cu o hotărâre prin care obliga CL Sinaia să vândă terenurile la preţurile stabilite de evaluator.

La scurt timp, judecătoarea, ale cărei preferinţe vestimentare erau cunoscute de persoanele implicate în cauză, a primit o haină de blană, cumpărată din Turcia, în valoare de aproximativ 500 de euro.

Primarul, acuzat că nu a făcut demersurile legale

Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia, a fost acuzat în acest dosar de abuz în serviciu. Concret, acesta a comunicat instanţei de judecată că Primăria oraşului Sinaia îşi însuşeşte rapoartele de evaluare întocmite de către evaluatorul autorizat pentru terenurile a căror vânzare se solicitase, în condiţii favorabile celor trei concesionari şi cu nesocotirea hotărârilor Consiliului Local luate anterior în acest sens. Mai mult, acesta ar fi dat de înţeles uneia dintre persoanele din cauză „că Primăria Oraşului Sinaia nu se va opune în instanţă pretenţiilor reclamanţilor“.

Primarul a mai precizat că „rămâne la latitudinea instanţei oportunitatea vânzării” celor trei terenuri.

De aceleaşi fapte este acuzată şi secretarul oraşului, Beatrice Rădulescu care, „deşi cunoştea poziţia Consiliului Local Sinaia cu privire la cererile concesionarilor, reclamanţi în cauza înregistrată la Judecătoria Sinaia cu nr. 1744/310/2010, l-a sprijinit pe primarului oraşului Sinaia, inculpatul Oprea Vlad Gheorghe, să păgubească unitatea administrativ-teritorială Sinaia cu suma de 920.716,64 lei (214.734,39 euro)“, după cum se mai arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

În dosar au fost aplicat sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile aparţinând celor trei inculpaţi până la concurenţa prejudiciului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Ploieşti.

Pe aceeaşi temă

UPDATE Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a fost pus sub control judiciar

Cei mai controversaţi candidaţi la primăriile din oraşele României. Candidaţi sub control judiciar sau condamnaţi, în Prahova

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările