UPDATE Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a fost pus sub control judiciar
0Vlad Oprea, primarul staţiunii Sinaia, a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA Ploieşti. Acesta este acuzat de abuz în serviciu în cazul unor contracte de concesiune. Primarului i s-a interzis să-şi exercite funcţia
UPDATE ORA 17.00
După mai multe ore de audieri la sediul DNA Ploieşti, Vlad Oprea, primarul staţiunii Sinaia, a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 zile, de către procurorii anticorupţie, sub acuzaţia de abuz în serviciu. Acestuia i-a fost interzis să-şi exercite funcţia pe perioada controlului judiciar, alături de alte obligaţii fixate de procurori.
În dosar sunt urmăriţi penal şi Beatrice Rădulescu, secretarul oraşului Sinaia, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, Maria Ioniţă şi Aurora Bunea, consilieri juridici, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.
Potrivit ordonanţelor întocmite de procurori, în cursul anului 2010, când pe rolul Judecătoriei Sinaia se afla un dosar civil ce privea un litigiu între Primăria Sinaia şi trei persoane, concesionari ai unor terenuri, primarul Vlad Oprea şi-a încălcat atribuţiile de serviciu prin nesocotirea hotărârilor Consiliului Local care stabileau foarte clar condiţiile în care se puteau înstrăina, în anumite situaţii, terenurile respective.
Printr-o adresă, edilul a comunicat instanţei de judecată, care solicitase Consiliului Local să-şi exprime poziţia procesuală faţă de susţinerile reclamanţilor din dosarul respectiv, că Primăria Oraşului Sinaia îşi însuşeşte rapoartele de evaluare întocmite de către evaluatorul autorizat pentru terenurile a căror vânzare se solicitase, „atâta timp cât cei trei concesionari nu solicită Primăriei oraşului Sinaia restituirea unor eventuale diferenţe de bani”.
Primarul a mai precizat că „rămâne la latitudinea instanţei oportunitatea vânzării”, iar comunicarea respectivă a fost semnată şi de secretarul Beatrice Rădulescu.
Ulterior, la data de 11 noiembrie 2010, judecătorul Ruxandra Popescu (cercetată penal pentru luare de mită) a pronunţat o soluţie vădit contrară dispoziţiilor legale, prin care a dat câştig de cauză reclamanţilor, în detrimentul primăriei Sinaia.
La rândul, cei doi consilieri juridici nu au atacata hotărârea, deşi cunoşteau faptul că hotărârea respectivă afecta interesele primăriei.
Oraşul Sinaia şi Consiliul Local Sinaia au fost obligate să încheie contracte de vânzare – cumpărare pentru trei terenuri în suprafaţă totală de peste 500 metri pătraţi care făceau obiectul unor contracte de concesiune, la preţuri defavorabile, ceea ce a creat un prejudiciu de aproape 215.000 de euro şi un folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru cei trei concesionari.
Unul dintre ei ar fi fostul şef al Poliţiei Sinaia, Marian Tudorică, arestat preventiv în ianuarie 2016.
ORA 10.10
Vlad Oprea, primarul din Sinaia, a fost citat vineri dimineaţă la sediul DNA Ploieşti. Acesta ar avea calitatea de suspect într-un dosar de corupţie.
Edilul a mai ajuns la DNA şi la jumătatea lunii martie, fiind citat ca martor într-un dosar privind mai multe contracte de concesiune. Primarul nu a dat atunci mai multe explicaţii, spunând doar că este vorba despre un dosar care priveşte mai mulţi angajaţi ai primăriei.
Dosarul în care primarul din Sinaia are calitatea de suspect ar avea legătură cu alte două instrumentate de procurorii anticorupţie, al unei judecătoare din staţiune, acuzată de luare de mită şi al fostul şef al Poliţiei din oraş.
Pe 22 martie, procurorii DNA Ploieşti au dispus începerea urmăririi penale faţă de judecătoarea din Sinaia Ruxandra Popescu pentru infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu.
În vara anului 2010, în calitate de magistrat judecător, femeia a acceptat promisiunea făcută de o persoană care, la acea dată, ocupa o funcţie de conducere în Poliţia staţiunii Sinaia (Marin Tudorică, fostul şef al Poliţiei din staţiune, reţinut în ianuarie 2016), de a i se plăti un folos necuvenit în schimbul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti favorabile intereselor acestuia.
Pentru aceasta, judecătoarea a primit, prin intermediar, un folos necuvenit în valoare de aproximativ 500 euro. Surse judiciare spun că ar fi vorba despre o haină de blană.
Magistratul şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi, la data de 11 noiembrie 2010, a pronunţat o soluţie vădit contrară dispoziţiilor legale, prin care a dat câştig de cauză reclamanţilor, în detrimentul primăriei Sinaia.
Prin respectiva hotărâre judecătorească, oraşul Sinaia şi Consiliul Local Sinaia au fost obligate să încheie contracte de vânzare – cumpărare pentru trei terenuri în suprafaţă totală de peste 500 metri pătraţi care făceau obiectul unor contracte de concesiune, la preţuri defavorabile, ceea ce a creat un prejudiciu de aproximativ 220.000 euro şi un folos necuvenit pentru cei trei concesionari.