Dumitru Tudone, vicepreşedintele CJ Prahova, achitat definitiv într-un dosar de corupţie

Dumitru
Tudone, vicepreşedintele CJ Prahova, achitat definitiv într-un dosar de
corupţie

Dunitru Tudone, vicepreşedintele CJ Prahova, achitat într-un dosar de corupţie FOTO telegrama.ro

Dumitru Tudone, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti într-un dosar de corupţie pentru fapte din perioada în care acesta era secretar general al Consililui Judeţean Călăraşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tudone a fost trimis în judecată de DNA în 2016 împreună cu alte 16 persoane, printre care s-au aflat şi prefectul şi subprefectul de la acea dată din Călăraşi. Toţi inculpaţii din acest dosar au fost achitaţi printr-o decizie definitivă dată joi 29 iulie de Curtea de Apel Bucureşti.

Soluţia pe scurt:

”admite apelurile declarate de apelanţii inculpaţii Dobre Aurelian, Dorobanţu Dorel, Eneschi Toma, Ifrim Elena, Năbîrgeac Ion, Stan Aurel, Şerban Jenel şi Tudone Dumitru împotriva sentinţei penale nr. 26 din 26.02.2020 pronunţată de Tribunalul Călăraşi.

Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi rejudecând, în fond: achită pe inculpaţii Şerban Jenel, Coman Cornel, Jarul Eugeniu, Ifrim Elena, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Eneschi Toma, Năbîrgeac Ion, Cora Gheorghe, Dorobanţu Dorel şi Stan Aurel pentru infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

 Înlătură dispoziţia instanţei de fond privind menţinerea măsurilor asigurătorii luate cu privire la bunurile inculpaţilor, astfel:

I. indisponibilizarea, prin 1. instituirea sechestrului, asupra sumelor de bani (lei şi valută), existente în conturile inc. Şerban Jenel, Jarul Eugeniu, Coman Cornel, Ifrim Elena, Năbîrgeac Ion, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Tudor Lucian, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor, Marcu Niculae, Chirică Constantin, Dorobanţu Dorel, Stan Aurel şi Cora Gheorghe, până la concurenţa sumei de 1.486.905 euro (echivalentul a 6.681.407,61 lei la cursul B.N.R. din data de 15.01.2015);

 2. Instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inc. Jarul Eugeniu, Chirică Constantin, Giurea Constantin, Manea Victor, Stan Aurel, Culea Dumitru, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru şi Dorobanţu Dorel, până la concurenţa sumei de 1.486.905 euro (echivalentul a 6.681.407 lei al cursul B.N.R. din data de 15.01.2015 de 1 euro/4,4935 lei), măsuri instituite prin Ordonanţa nr. 216/P/2014 a Parchetului de pe lângă ICCJ – DNA – Secţia de Combatere a Corupţiei din 29.01.2015

II. indisponibilizarea, prin 1. instituirea sechestrului, asupra sumelor de bani (lei şi valută), existente în conturile inc. Şerban Jenel, Jarul Eugeniu, Coman Cornel, Ifrim Elena, Năbîrgeac Ion, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Tudor Lucian, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor, Marcu Niculae, Chirică Constantin, Dorobanţu Dorel, Stan Aurel, Cora Gheorghe şi Eneschi Toma, până la concurenţa sumei de 25.468.621 lei ”, potrivit portalului instanţelor de judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, în septembrie 2016 a inculpaţilor care, la data faptelor, aveau funcţiile arătate, după cum urmează:

ŞERBAN JENEL, prefect al judeţului Călăraşi (preşedinte comisie),
COMAN CORNEL, subprefect al judeţului Călăraşi,
JARUL EUGENIU, şef al Administraţiei Domeniilor Statului - sucursala Călăraşi,
IFRIM ELENA, şef serviciu - Instituţia Prefectului Judeţului Călăraşi,
NĂBÎRGEAC ION, director la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi,
DOBRE AURELIAN, director executiv în Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi,
TUDONE DUMITRU, secretar general, Consiliul Judeţean Călăraşi,
CORA GHEORGHE, reprezentant Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare,
ENESCHI TOMA, reprezentant al Direcţiei Silvice Călăraşi (l-a substituit pe director)
toţi în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Călăraşi şi

TUDOR LUCIAN, MARCU NICULAE, CULEA DUMITRU, GIUREA CONSTANTIN, MANEA VICTOR, CHIRICĂ CONSTANTIN şi DOROBANŢU DOREL, primari ai localităţilor Gurbăneşti, Săruleşti, Valea Argovei, Nicolae Bălcescu, Lupşanu, Tămădău, Fundulea şi preşedinţi ai Comisiilor locale de fond funciar şi
STAN AUREL, în calitate de reprezentant al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi.

în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Dorobanţu Dorel, primar al oraşului Fundulea, a încheiat, la data de 12 iulie 2007 împreună cu inculpatul Stan Aurel (reprezentant O.C.P.I. Călăraşi) un proces-verbal de delimitare a unei suprafeţe de 1.982,54 ha, aflată în domeniul public al statului şi în administrarea Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Fundulea (I.N.C.D.A. Fundulea), în vederea punerii în posesie a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit de către comisiile locale Fundulea, Tămădău, Gurbăneşti, Săruleşti, Nicolae Bălcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupşanu. Pentru aceasta, inculpaţii au invocat prevederi din legislaţia privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, fără a dispune de documente care să reflecte modul de calcul al acestor suprafeţe.
Aceste prevederi, însă, nu erau aplicabile terenurilor aflate în administrarea institutelor de cercetare agricolă.
În data de 13 iulie 2007, membrii Comisiei judeţene de fond funciar Călăraşi, compusă din inculpaţii Şerban Jenel, Coman Cornel, Jarul Eugeniu, Ifrim Elena, Năbîrgeac Ion, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Cora Gheorghe şi Eneschi Toma, au aprobat procesul-verbal de delimitare a suprafeţei de 1.982,54 ha aflat în administrarea I.N.C.D.A. Fundulea şi trecerea acestuia din domeniul public al statului în domeniul privat al oraşului Fundulea.
Acest lucru s-a realizat cu încălcarea competenţelor prevăzute de lege şi fără a verifica şi clarifica situaţia juridică a terenului ce a făcut obiectul trecerii din domeniul public în domeniul privat, respectiv dacă acesta era indispensabil activităţii de cercetare, cu atât mai mult, cu cât, la data respectivă, nu exista o justificare a delimitării suprafeţei de teren respective.
În aceeaşi perioada de referinţă (anul 2007) şi în acelaşi context, inculpaţii Tudor Lucian, Marcu Niculae, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor şi Chirică Constantin, în calitate de primari ai comunelor anterior menţionate, au întocmit propuneri către Comisia judeţeană de fond funciar Călăraşi, pentru solicitarea unor suprafeţe de teren, în condiţiile în care localităţile respective aveau teren în rezervă. În aceste condiţii, propunerile formulate către Comisia judeţeană de fond funciar Călăraşi nu erau îndreptăţite.
Prin acest demers, s-a produs o pagubă în dauna patrimoniului statului, constând în diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public, în cuantum de 3.771.012 euro, concomitent cu prejudicierea I.N.C.D.A. Fundulea cu suma de 8.632.940 lei, reprezentând lipsa de folosinţă a terenului.
În această modalitate au fost obţinute foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse în posesie cu suprafeţele de teren respective, având o valoare mult mai mare decât cele la care erau îndreptăţite, dacă reglementările legale ar fi fost respectate.
Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând plata sumei reprezentând contravaloarea bunurilor imobile şi acordarea despăgubirilor băneşti pentru folosul de care a fost lipsit statul român, iar I.N.C.D.A. Fundulea s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.632.940 lei constând în lipsa de folosinţă a terenului.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra conturilor bancare şi a bunurilor imobile deţinute în proprietate de cei 17 inculpaţi până la concurenţa sumei de totale de 25.468.621 lei (compusă din suma de 16.835.681 lei – valoarea de piaţă a terenului şi suma de 8.632.940 lei – lipsa de folosinţă a acestuia).
Faţă de numiţii Clăbescu Doru Eduard, Pşanu Stelian, Marinescu Badea, Titu Ana şi Buruiană Costel care au avut calitatea de suspecţi în cauză, procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările