Proiect excentric de 12 milioane de euro pentru promovarea turistică a judeţului Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prahova urmează să fie promovată prin intermediul realităţii vurtuale FOTO Muzeul Sării din Slănic
Prahova urmează să fie promovată prin intermediul realităţii vurtuale FOTO Muzeul Sării din Slănic

Consiliul Judeţean Prahova vrea să promoveze obiective turistice, evenimente culturale şi sportive din judeţ, cu bani europeni pe care să-i folosească pentru realizarea unui proiect bazat pe tehnologii de ultimă generaţie, Realitate Augmentată (AR) şi Realitate Virtuală (VR)

Consiliul Judeţean Prahova a semnat contractul de finanţare pentru prima etapă în vederea pregătirii proiectului de investiţii, se arată într-un comnicat de presă al instituţiei. „Prima etapă va avea ca rezultate studiul de oportunitate, planul de marketing şi cel de afaceri. Ulterior finalizării cu succes a acestei etape se va aplica pentru obţinerea finanţării proiectului de investiţii, ce va fi derulat de CJ Prahova împreună cu cei doi parteneri ai săi Institulul Naţional de Cercetări Econimice şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism”, potrivit unui răspuns primit la solicitarea ziarului ”Adevărul”.

„Abordare inovativă”

Întrebaţi cât de oportună este pentru Prahova implementarea unui proiect atât de scump, reprezentanţii Consliului Judeţean au precizat că este vorba despre „o abordare inovativă, bazată pe inteligenţă artificială, care reprezintă o noutate absolută atât la nivel naţional, cât şi la nivel mondial”, iar costurile estimate la aproape 12.000.000 de euro sunt justificate tocmai de complexitatea proiectului şi de „cercetarea ştiinţifică avansată, multi-, inter- şi trans-disciplinară”.

Milioanele de euro vor fi cheltuite, printre altele, pentru ca turiştii să poată interacţiona cu personaje istorice, prin intermediul unor holograme, dar şi să poată vizita virtual, dintr-un muzeu fizic, cele mai importante zone turistice ale judeţului Prahova. Deocamdată, iniţiatorii proiectului susţin că nu ştiu unde va fi amplasat acest muzeu-parc, iar terenul urmează să fie identificat pe raza judeţului. 

„Imersia vizitatorilor”

CJ Prahova a precizat pentru „Adevărul” că valoarea investiţiei este atât de mare pentru că au fost luate în calcul costurile cu amenajarea spaţiului pentru realizarea parcului care va include incinte modulare şi mobile, special amenajate şi dotate pentru a asigura „imersia vizitatorilor” .

În plus, spun autorităţile, se are în vedere realizarea unei platforme de Realitate Virtuala în care vor fi modelate 3D principalele obiective turistice, culturale, istorice, „care vor permite vizitatorilor interacţiunea directa cu modelele holografice, precum şi modele ale unor personaje marcante din istoria şi cultura noastra, personaje cu care vizitatorii vor putea interacţiona în mediul virtual”.

„Nu ştiu, colegele mele se ocupă”

Iniţiatorii proiectului denumit pe scurt NOI s-au gândit inclusiv la o aplicaţie de realitate augmentată, în care vor fi prezentate obiectivele turistice din Prahova, precum şi o platformă web şi mobil pentru ca cetăţenii să primească SMS, notificări privind evenimentele din judeţ. Iniţiatorii proiectului nu au putut să explice, la acest moment, care va fi procedura prin care mesajele vor ajunge la turişti şi cum va fi creată baza de date cu numere de telefon spre care să fie trimise SMS-urile.

Deşi este vorba despre un proiect a cărui valoare estimată se apropie de 12 milioane de euro, Victor Timotin, managerul Institutului de Cercetare în Turism, nu a ştiut să ofere amănunte cu privire la implicarea în proiect a instituţiei pe care o conduce chiar dacă este partener oficial. „Nu ştiu, colegele mele se ocupă, deci eu nu cunosc amănunte”, a spus Timotin, întrebat despre proiectul de promovare turistică.

Reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetări Economice, cel de-al treilea partener al proiectului NOI, nu au putut fi contactaţi pentru a oferi informaţii cu privire la angajarea instituţiei în acest demers.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

La invitaţia Arbor.art.room, Giuliano Nardin se „aventurează“ în realitatea virtuală. „Luni de fiere“ e ceea ce reprezintă artistul pentru publicul online

Prima rectificare a lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei: mai mulţi bani pentru subvenţii, Termoenergetica şi stimulente. Scade taxa turistică

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite