Şefii unui important producător de utilaj petrolier din România, condamnaţi la închisoare pentru invaliditatea unui om

Şefii unui important producător de utilaj
petrolier din România, condamnaţi la închisoare pentru invaliditatea unui om

Sentinţă definitivă

Patru şefi din cadrul UZTEL Ploieşti, unul dintre cei mai importanţi producători de utilaje petroliere din România, au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu suspendare într-un dosar în care au fost acuzaţi de vătămare corporală din culpă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei patru sunt obligaţi de instanţă să achite daune morale în valoare de 50.000 de euro unui muncitor grav rănit într-un accident de muncă, dar şi să mucnească în folosul comunităţii pentru 60 de zile.

Accidentul de muncă în timpul căruia un bărbat, angajat ca muncitor necalificat în secţia Sectoare Calde din cadrul UZTEL Ploieşti, a fost grav rănit, a avut loc în vara anului 2012, dar abia acum, după mai bine de opt ani, vinovaţii şi-au primit pedeapsa. 

Muncitorul, Valentin George Nae Păduraru, a rămas fără un picior după ce un utilaj defect a explodat, iar capacul metalic s-a prăbuşit peste bărbat, prinzându-l sub greutatea lui. 

Trei dintre cei patru şefi, printre care se află inclusiv directorul tehnic al UZTEL, Şerban Gruescu, au fost acuzaţi de vătămare corporală din culpă, iar o a patra persoană, o femeie care îndeplinea temporar atribuţii de secretariat, a fost găsită vinovată de fals în acte. Aceasta din urmă este acuzată că a falsificat documentele prin care a încercat să dovedească faptul că muncitorului necalificat i se făcuse instructajul înainte de producerea accidentului. Expertiza grafoscopică a scos la iveală faptul că procesul verbal şi fişa de instruire nu fuseseră semnat de muncitorul rănit.

Echipamente periculoase cumpărate la mâna a doua şi instruire rudimentară

În rechizitoriul procurorulor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, se arată că reprezentanţii conducerii UZTEL Ploieşti ştiau că utilajul care a explodat era cumpărat la mâna a doua şi prezenta anumite defecţiuni, dar nu au luat măsuri immediate pentru a evita o nenorocire.

”Inculpatul, în calitate de director tehnic al SC UZTEL SA Ploieşti, nu a făcut demersurile necesare pentru ca echipamentele de muncă folosite în activitatea de nitrurare să fie sigure din punct de vedere al securităţii în muncă pentru lucrători, nu a comunicat angajatorului deficienţele sistemelor de protecţie şi situaţiile de muncă care trebuiau considerate un pericol…” se arată în rechizitoriul procurorului de caz.

În acelaşi document se arată că deşi ”era de notorietate că echipamentul de nitrurare prezintă caracteristici care îl fac periculos (uzura inerentă vechimii, absenţa cărţii tehnice, absenţa sistemelor acustice şi luminoase de semnalare a pericolului etc) acesta a fost pus în funcţiune, iar la nivelul anului 2010 s-a luat decizia, unanim acceptată, ca personalul deservent să fie desemnat din cadrul …fără calificare corespunzătoare fiind preferată o instruire rudimentară pe motiv că nu mai existau oricum instituţii care să poate specializa angajatul pe acest segment de activitate”.

Condamnarea iniţială, dată la finalul ajului 2019 de către Judecătoria Ploieşti a fost atacată la instanţa superioară, dar Curtea de Apel Ploieşti a respins apelul. Astfel, printr-o decizie definitivă, Gheorghe Şerban Gruescu, director tehnic, şefii de secţie Adrian Achim, Valentin Dumitru Dobre şi Mariana Aldea au fost condamnaţi la câte un an de închisoare cu suspendare, 60 de zile de muncă în folosul comunităţi şi la plata unor daune morale în valoare de 50.000 de euro. 

Pe aceeaşi temă: 

Protest „mut“ pentru falimentul UZTEL 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările