Vârtejul de cauze politice şi manageriale din spatele tragediei de la spitalul din Neamţ: 8 directori în 11 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Micu este managerul în funcţie al spitalului din Neamţ FOTO Dan Sofronia
Lucian Micu este managerul în funcţie al spitalului din Neamţ FOTO Dan Sofronia

Spitalul Judeţean Neamţ, în a cărui Secţie ATI au murit 10 oameni în urma unui teribil incendiu, deţine un record naţional în ceea ce priveşte numărul de şefi care s-au perindat la conducere: 8 în numai 11 luni. Toţi numiţi politic.

Tragedia petrecută în seara de 14 noiembrie la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul Judeţean Neamţ aduce din nou în discuţie implicarea politicului în domeniul sanitar, precum managementul de mântuială, făcut de oameni care nu au competenţe în domeniu. Un imens lanţ de cauze, cele mai multe fără nicio legătură cu actul medical propriu-zis, a dus la moartea a 10 oameni şi la rănirea gravă a altor trei, iar o analiză a situaţiei arată că totul putea fi evitat dacă legislaţie era respectată.

După o perioadă de bâlbâieli legate de cauza izbucnirii incendiului de la secţia ATI (care era suport Covid-19), autorităţile încep să contureze un scenariu. Ies din discuţie lumânarea (prima ipoteză) şi priza defectă), fiind avansată o cauză tehnică destul de greu de anticipat: un scurt circuit la un injectomat de dozare a tratamentului medicamentos pentru pacienţi.

Dincolo de asta, însă, există un întreg complex de împrejurări care a transformat un incendiu oarecare, ce putea fi stins în câteva secunde, fără efecte deosebite, în tragedia care a urmat. Trebuie spus că Spitalul de la Piatra Neamţ deţine un adevărat record naţional în privinţa numărului de şefi care s-au perindat la conducerea lui: într-un interval de doar 11 luni au fost nu mai puţin de opt directori. Toţi au fost numiţi politic. Şase dintre ei de către Ionel Arsene, preşedintele filialei locale a PSD şi al CJ Neamţ (unitatea sanitară fiind în subordinea legislativului nemţean), iar doi manageri, în starea de urgenţă, de Ministerul Sănătăţii, condus de liberalul Nelu Tătaru.

Toate aceste numiri şi demiteri au bulversat pur şi simplu activitatea spitalului, fiecare director, dintre care unii nu aveau nicio tangenţă cu domeniul, având propriile idei de management. În plus, au fost schimbări nenumărate ale adjuncţilor din echipa de conducere, tot din motive cu substrat politic.

Elocvent este şi cazul ultimului director, juristul Lucian Micu, fost primar al municipiului Roman, numit în funcţie pe 28 octombrie 2020. Acesta este un traseist politic (fost la PSD, UNPR, PNL, iar din această vară iar la PSD).  Era al optulea manager în decurs de aproape 11 luni. Cu puţin timp înainte de alegerile locale, edilul PNL a fost demis de către prefect ca urmare a constatării de către ANI, şi ulterior de două instanţe, a stării de incompatibilitate.

În tentativa de candida a trecut la PSD, dar o hotărâre judecătorească l-a scos din cursă. De altfel, pentru accederea în funcţia de manager de spital s-a recurs la un tertip, fiind numit consilier juridic la Serviciul de achiziţii pentru câteva zile, în baza unei ordonanţe ce vizează angajările în perioada de urgenţă şi alertă. Cel mai probabil, Lucian Micu îşi va pierde funcţia zilele viitoare, spitalul fiind preluat de Ministerul Sănătăţii.

Directori pentru trei zile sau o săptămână

„Ştiu să fac administraţie, în sensul că pot să le confer celor din jurul meu condiţiile optime pentru a avea siguranţa că îşi pot face treaba cum pot ei mai bine. (...) Nu este cel mai favorabil moment pentru a accepta să fiu lider în sistemul sanitar, ştiu asta, dar am încredere în echipa medicală de la SJU că face ceea ce poate şi ştie mai bine ca pacienţii din unitatea medicală să se facă bine“, posta pe Facebook, acum câteva zile, Lucian Micu.

La Spitalul Judeţean Neamţ, unii dintre directori au avut mandate foarte scurte, chiar de câteva zile şi o săptămână. Până pe 18 decembrie 2019, director a fost economistul Codruţ Munteanu, de pe 19 decembrie 2019 până pe 17 martie 2020 a fost rândul chirurgului Alexandru Juncu, iar pe 17 martie a urmat Toader Mocanu, fost prefect şi senator de Neamţ. 

Pe 3 aprilie, era desemnat doctorul Florin Apostoaie, fost director al Spitalului Târgu Neamţ (în locul lui Mocanu, care-şi dăduse demisia din motive de sănătate), iar pe 10 aprilie Apostoaie era revocat, funcţia revenindu-i epidemiologului Daniela Marcoci, care preciza că va fi director doar pe perioada stării de urgenţă.

Pe 17 mai, Marius Ghineţ era instalat ca noul manager al spitalului, lucru care l-a făcut „vedetă“ în ţară, deoarece avea o firmă de pompe funebre, dar a rezistat doar trei zile, fiind demis, pe 20 mai, de Ionel Arsene. A urmat medicul Silviu Verzea, care a decis să părăsească postul prin demisie, după ce presa locală a difuzat filmări şi poze în care se vede cum bătrâni erau ţinuţi cu orele în curtea spitalului noaptea, sub cerul liber, pe scaune. 

De menţionat este şi faptul că Secţia ATI de la Spitalul Judeţean Neamţ nu era autorizată de ISU. Experţii spun că dacă exista un management adevărat, era posibil ca tragedia să fi fost evitată, căci poate că ar fi existat măsurile de siguranţă stabilite de lege: sistem de stingere automată a incendiilor, sistem de oprire automată a curentului sau sursă de rezervă cu joasă tensiune.

Potrivit lui Marius Filip, directorul Unităţii de Standarde din cadrul Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, spitalul nu avea nici măcar responsabili pentru prevenirea incendiilor nominalizaţi pentru fiecare secţie sau serviciu, nu avea responsabili de intervenţie în caz de incendiu declanşat şi nu avea program de instruire.

Vă mai recomandăm şi:

Dr. Adrian Marinescu, după tragedia de la Piatra Neamţ: Instalaţiile de oxigen reprezintă un risc mare de explozie

Mama unei asistente, printre victimele de la ATI Neamţ. „A plecat la spital în rugăciunile celor apropiaţi“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite