Turişti inconştienţi pe Ceahlău. „Când confunzi muntele cu un club din Vaslui, urmările pot fi tragice“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Serviciului Salvamont Neamţ au avut câteva intervenţii zilele trecute, în două cazuri putându-se vorbi şi de comportament iresponsabil.

Sfârşitul săptămânii trecute, la fel ca şi-n altele trecute, a adus mulţime de turişti pe Ceahlău, potecile alpine ce duc spre cabana Dochia şi Vârful Toaca, punctele finale ale unei ascensiuni în masiv, fiind pline de lume. 

Numai că, dacă pentru unii drumeţia s-a terminat cu amintiri frumoase, pentru alţii, aici fiind vorba de situaţii fortuite (accidente sau stări de rău survenite din senin), dar şi de inconştienţă, a fost nevoie de intervenţia salvamontiştilor. 

Prima alarmă s-a dat în seara zilei de sâmbătă, 1 august, dată la care se celebrează Ziua Naţională Salvamont, când salvatorii montani au fost solicitaţi să se deplaseze în zona Valea Martin - Rupturi, pentru recuperarea a patru persoane rătăcite, aflate în stare avansată de epuizare, una dintre ele având şi un traumatism de membru inferior. 

În timpul misiunii, membrii echipei aveau să constate că turiştii, din Vaslui şi Bârlad, dăduseră dovadă de inconştienţă crasă, aventurându-se pe munte ca şi cum ar fi fost o

plimbare banală, prin oraş. 

Nu aveau echipament corespunzător, nu aveau lanterne şi au părăsit traseul marcat, crezând că pot scurta drumul, deşi cunoştinţele de orientare în teren erau minime. Aşa că, erau întrunite toate condiţiile ca să se rătăcească, lucru care s-a şi petrecut, mai ales că se şi lăsase întunericul. 

„Când echipa de intervenţie de la Baza Durău i-a găsit, la marginea unui pârâu, protagoniştii intervenţiei abia mai puteau vorbi din cauza frigului, panicii, epuizării. Probabil că în câteva ore hipotermia şi-ar fi spus şi ea cuvântul, agravând situaţia acestui grup de tineri inconştienţi“, a transmis Salvamont Neamţ. 

Şi când salvatorii vorbesc de hipotermie în toiul verii nu o fac pentru a da „greutate“ vreunui comunicat, ci este purul adevăr, pe Ceahlău diferenţa de temperatură zi/noapte fiind şi de peste 20 de grade, chiar mai mare dacă bate vântul sau plouă. 

După ce vasluienii au fost descoperiţi, cel cu traumatismul la picior a primit îngrijiri medicale, după care au fost coborâţi în siguranţă până în staţiunea Durău.

„Stimaţi turişti, nu părăsiţi potecile!“

salvantt

Pentru transportarea unei gălăţence la spital a fost nevoie de un elicopter. FOTO: Salvamont Neamţ

„Stimati turişti, nu părăsiţi potecile! Sunt căi de comunicaţie amenajate ce traversează zone sălbatice cu pericole multiple, de la riscul căderii în gol la interacţiunea cu animale sălbatice. Atunci când confunzi muntele cu un club din Vaslui urmările pot fi tragice“, este mesajul salvatorilor montani din Ceahlău. 

În noaptea de 1/2 august, Salvamont a mai avut o intervenţie. A fost vorba despre un turist neinspirat, care a plecat spre seară de la cabana Dochia, fiind la fel de neinspirat la alegerea traseului care să-l ducă la baza masivului, la Izvorul Muntelui, alegând poteca cea mai lungă, prin Poiana Maicilor. 

La un moment dat a alunecat şi a suferit o fractură la picior. De-a lungul anilor, salvamontiştii au constatat că unii turişti au un obicei prost. Îşi prelungesc prea mult şederea la cabana de pe creasta muntelui, pleacă târziu, sunt surprinşi de lăsarea întunericului pe trasee, iar acest lucru sporeşte şansele de a se accidenta, rătăci sau de a se întâlni cu animale sălbatice.  De ajutor pe Ceahlău a avut, pe 1 august şi un bărbat din Oneşti, căruia i s-a făcut rău în timpul ascensiunii, două echipaje Salvamont conlucrând pentru transportarea acestuia până în staţiunea Durău. 

„Când a ajuns prima echipă la el, avea tensiunea 8 cu 7, un puls de 40 şi ceva de bătăi pe minut,

vomita, avea frisoane, a fost băgat sub oxigen şi transportat până în Durău. A fost o acţiune dificilă, încheiată în timp record, ţinând cont de cei 1.000 de metri diferenţă de nivel pe care a fost transportată victima. Transportul a fost oprit de mai multe ori, pentru că victima vomita des şi trebuia pusă în decubit lateral sau pentru că tensiunea arterială scădea la limita colapsului şi trebuia administrat oxigen“, a declarat declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont. 

Pe 2 august, pe Ceahlău a fost necesară intervenţia unui elicopter pentru evacuarea către un spital a unei tinere de 32 de ani din Galaţi. Aceasta dormise noaptea la schitul de lângă cabana Dochia, iar a

doua zi starea de sănătate i s-a înrăutăţit brusc, simptomele indicând un accident vascular. 

Salvamontiştii i-au meţinut funcţiile vitale, apoi, conform protocoalelor, au indicat pilotului coordonatele şi viteza vântului, asistând aterizarea pe heliportul din vârful Lespezi (prin semnalizarea cu o fumigenă), victima fiind dusă la o unitate sanitară din Iaşi.

Pe aceeaşi temă:

„La morminte“. De ce s-a întors un soldat german, după 40 de ani, la locul unei ambuscade plănuite de Armata Roşie în Ceahlău

Turişti români şi unguri, experienţă dramatică pe Ceahlău. De ce au chemat Salvamontul la miezul nopţii

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite