Tragedie pe cel mai greu traseu din masivul Ceahlău. Un turist şi-a găsit sfârşitul subit, chiar sub ochii soţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un turist, sosit în Neamţ tocmai de la Baia Mare, a decedat în zona cascadei Duruitoarea, intervenţia unui elicopter fiind imposibilă din cauza vremii nefavorabile.

„Acţiune în derulare a salvamontiştilor din Neamţ pentru acordarea primului ajutor şi transportul unei persoane cu probleme medicale grave aflată în zona cascadei Duruitoarea. Plafonul de nori este foarte jos, intervenţia cu elicopterul este imposibilă, singura variantă fiind stabilizarea pacientului şi transportul pe cale terestră“. 

Aşa suna un comunicat transmis de Dispeceratul Salvamont România miercuri, 22 iulie 2020, în jurul prânzului. Din păcate, pentru turistul de loc din Baia Mare nu s-a mai putut face nimic, în ciuda manevrelor de resuscitare efectuate timp îndelungat, decesul survenind chiar sub ochii soţiei.

În ziua menţionată, familia de băimăreni, aflată în vacanţă prin judeţul Neamţ, a decis să urce pe Ceahlău şi au ales pentru ascensiune cel mai greu traseu care să-i ducă pe creastă. 

E vorba de cel ce pleacă din Durău, la cascada Duruitoarea şi de aici la cabana Dochia, unul care la început pare lesne accesibil, dar care apoi devine din ce în ce mai dificil. 

Este posibil ca acest lucru să nu-l fi ştiut băimăreanul în vârstă de 60 de ani, care avea probleme cardiace şi se pare că nici nu s-a interesat de gradul de dificultate al potecii alpine.

La un moment dat, când cei doi ajunseseră în zona cascadei Duruitoarea, din cauza efortului depus bărbatului i s-a făcut rău şi a căzut secerat la pământ, fără să mai poată spune ceva. Pentru ca lucrurile să se complice şi mai mult, soţia victimei a constatat că nu putea solicita ajutor, nemaiavând semnal la telefonul mobil.

„S-a încercat tot ce e omeneşte posibil“

Abia după un sfert de oră a apărut un alt turist, acesta sunând la Dispeceratul Salvamont. La locul indicat a fost trimisă o echipă de salvatori montani de la baza din staţiunea Durău, care a ajuns în zona cascadei Duruitoarea în jumătate de oră de la solicitare. Au început manevrele de resuscitare, dar acestea nu au avut rezultatul scontat. 

„Echipa de intervenţie a ajuns în 30 de minute în zona incidentului, trei sferturi din drum fiind parcurs cu un utilaj de teren. Am găsit victima prăbuşită pe traseu, fără puls şi cu cianoze la nivelul feţei. Timp de 40 de minute s-a încercat tot ce e omeneşte posibil, oxigen, defibrilator, manevre de resuscitare...“, se arată într-un comunicat al Salvamont Neamţ. 

La ora 14.30 a început operaţiunea de coborâre a victimei în staţiunea Durău, fiind sesizat şi Serviciul de Medicină Legală Neamţ, pentru preluarea corpului neînsufleţit şi efectuarea necropsiei în devederea stabilirii cauzei exacte a decesului. 

O altă intervenţie a sallvamontiştilor a avut loc la finalul săptămânii trecute, pe 18 iulie, după ce un turist a descoperit pe o potecă ce ducea la cabana Dochia o persoană căzută şi plină de sânge, care avea o leziune la cap. 

Era vorba despre un bărbat de 41 de ani, din comuna Pipirig, Neamţ, care a declarat că se lovise în seara anterioară, dar n-a putut solicita sprijin de la 112, deoarece mobilul i se descărcase, aşa că a petrecut toată noaptea pe traseu pentru că nu putea merge. 

Se pare că în acest caz a fost vorba de consum exagerat de alcool, nemţeanul a fost coborât în staţiunea Durău, dar a refuzat să fie transportat la o unitate spitalicească.

Pe aceeaşi temă:

Turişti români şi unguri, experienţă dramatică pe Ceahlău. De ce au chemat Salvamontul la miezul nopţii 

Stâncile cu legende din Ceahlău. Poveştile care au stat la baza atribuirii numelor Clăile lui Miron şi Piatra cu apă

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite