Cioban rătăcit într-o pădure plină de urşi din Ceahlău, căutat cu drone şi câini. Cum a îngreunat chiar el misiunea de salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţişti, jandarmi, cadre ISU, salvamontişti şi voluntari au fost implicaţi în căutări. FOTO: Salvamont Neamţ
Poliţişti, jandarmi, cadre ISU, salvamontişti şi voluntari au fost implicaţi în căutări. FOTO: Salvamont Neamţ

Aproape 80 de persoane au fost implicate în căutarea unui cioban din Argeş, care s-a rătăcit prin pădurile din Ceahlău pentru că nu cunoştea zona. Deşi a ajuns la o cabană pe seară şi a fost localizat telefonic, a ignorat sfaturile celor care-l căutau, plecând iar la drum prin zone fără semnal.

Acţiunea de căutare a ciobanului rătăcit a început pe 14 iunie, spre seară, şi s-a terminat a doua zi, în jurul orei 17.00, adică după 23 de ore. 

Duminică, în jurul orei 18.00, un argeşean a sunat la numărul unic de urgenţă 112, anunţând că s-a rătăcit prin pădurile din comuna Farcaşa, judeţul Neamţ, în Masivul Ceahlău, unde lucrase la o stână. Nu putea preciza vreun detaliu elocvent, pentru a putea uşura misiunea pusă în aplicare pentru identificarea sa. 

„La data de 14 iunie a.c., în jurul orei 18.00, poliţiştii din cadrul Secţiei Rurală Bicaz au fost sesizaţi de către un bărbat de 39 de ani, din Argeş, angajat la o stână din Farcaşa, cu privire la faptul că s-a rătăcit în pădure. Imediat după sesizare au fost constituite echipe operative formate din peste 20 de poliţişti, jandarmi, pompieri, lucrători din cadrul Romsilva şi voluntari, care au demarat toate verificările pentru depistarea bărbatului dispărut, în punctele indicate de către acesta prin apelurile către SNUAU 112“, anunţa Poliţia Neamţ. 

Acţiunea a început însă în condiţii de ploaie torenţială şi ceaţă densă, aşa încât căutările au fost întrerupte la lăsarea întunericului. Participanţii la misiune, chiar dacă nu reuşiseră să-l găsească pe argeşean, erau oarecum liniştiţi că acesta anunţase că descoperise o cabană într-o zonă împădurită şi că s-a adăpostit într-o fânărie de lângă aceasta.

Găsit la zeci de kilometri de locul de unde plecase

Dispăruse astfel posibilitatea ca ciobanul să stea în zone expuse din pădure, principalul pericol nefiind condiţiile atmosferice ostile, ci animalele sălbatice, în special urşii. Deşi i s-a spus să nu părăsească

cabana, argeşeanul a procedat exact pe dos. Astfel, bărbatul a plecat iar şi nu a mai putut fi localizat de echipele de căutare, care au reluat misiunea luni dimineaţă, deoarece bărbatul nu mai avea semnal la telefon. Ciobanul a fost depistat în aceeaşi zi, în jurul orei 17.00, într-un areal situat în comuna Borca, localitate învecinată cu cea unde era stâna la care lucrase, la o distanţă de câteva zeci de kilometri. 

Forţele de intervenţie l-au transportat la Centrul de permanenţă din Galu, comuna Poiana Teiului, unde a primit îngrijiri medicale. Argeşeanul a povestit că a ajuns în această situaţie întrucât nu s-a mai înţeles cu proprietarul stânii şi a plecat de acolo cu intenţia de a ajunge într-o zonă locuită, iar de acolo spre domiciliul din Argeş. 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a transmis apoi că în acţiunile de căutare au fost implicate 76 de persoane şi tehnică specifică, inclisiv câini de urmă şi drone. 

Astfel, la acţiunea de căutare au fost 17 cadre de la ISU cu şase autospeciale, 11 cadre de la Jandarmerie cu un câine şi trei autospeciale, 12 cadre de la Poliţia Neamţ cu un câine şi două autospeciale, opt salvamontişti cu trei maşini şi o dronă, 16 lucrători Romsilva, un angajat al Apa Serv cu o dronă, zece pompieri voluntari din Farcaşa, un voluntar cu dronă şi un angajat al Parcului Naţional Ceahlău.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite