Lovituri dure primite de contrabandişti. Capturi uriaşe de tutun şi autovehicule confiscate

Lovituri dure primite de contrabandişti. Capturi uriaşe de tutun şi autovehicule confiscate

Peste 14.000 de pachete de ţigări au fost găsite într-o autoutilitară. FOTO Poliţia Neamţ

Acţiunile poliţiştilor şi percheziţiile efectuate în luna decembrie a acestui an pentru combaterea contrabandei au avut rezultate spectaculoase

Piaţa neagră a produselor din tutun a fost serios afectată în această lună, misiunile poliţiştilor şi procurorilor din judeţul Neamţ soldându-se cu aproape 1 milion de ţigarete capturate, confiscarea unor autovehicule folosite în activităţile ilicite şi arestarea a trei contrabandişti. 
 
Ultima acţiune de acest fel a avut loc în oraşul Târgu Neamţ ieri, 22 decembrie 2020, pe o stradă din oraş fiind oprită o
autoutilatară, la volanul căreia se afla un tânăr de 22 de ani. 
 
În urma controlului, poliţiştii au descoperit că interiorul maşinii fusese modificat, fiind creat, cu pereţi dubli, un spaţiu în care erau 14.500 de pachete de ţigăr fără timbru, susceptibile a fi provenite din contrabandă. 
 
Cazul a fost preluat de cadrele de la compartimentul Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Neamţ.
 
Cele 290.000 de ţigarete, care proveneau din Republica Moldova sau Ucraina, în valoare de aproximativ 150.000 de lei, au fost ridicate în vederea confiscării. Totodată, poliţiştii au indisponibilizat vehiculul folosit la transport. 
 
Şoferul a fost reţinut pentru 24 de ore, i s-a întocmit dosar penal pentru contrabandă şi urmează ca astăzi să fie prezentat procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Neamţ, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive, arest preventiv, arest la domiciliu sau control judiciar. 
 
Cea mai mare captură de ţigări de contrabandă din această lună a fost făcută pe 10 decembrie, când poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Neamţ, sub supravegherea unui procuror, au efectuat 22 de percheziţii, în municipiul de la poalele culmii Pietricica şi în localităţile limitrofe. 
 
„În urma descinderilor, poliţiştii au descoperit 314 litri de alcool şi 31.483 de pachete de ţigarete, susceptibile a fi provenite din contrabandă, pe care le-au ridicat, în vederea indisponibilizării. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la 350.000 de lei“, comunica Poliţia Neamţ. În acest caz, judecătorii pietreni au decis arestarea preventivă pentru Elena Bordea, Florin Staicu şi Ioan Aisăchioaei, toţi fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de contrabandă.
 

Ţigările de contrabandă le-ar fi adus traficanţilor câştiguri uriaşe

Şi doi suceveni au necazuri penale în Neamţ, după ce în maşina cu care circulau oamenii legii au descoperit ţigări de contrabandă în valoare de 45.000 lei, pierzând prin confiscare atât marfa ilicită, cât şi autovehiculul cu care era transportată aceasta. 
 
Pe 7 decembrie, poliţiştii Serviciului Rutier au oprit pentru un control de rutină, în localitatea Grinţieş, un autoturism condus de un bărbat, de 41 de ani, din Suceava. În timpul verificării autoturismului, oamenii legii au descoperit, în portbagaj, 58.000 de ţigarete (2.900 de pachete), în valoare de aproximativ 45.000 de lei. 

Odek, un ciobănesc belgian, este spaima traficanţilor din Neamţ FOTO Adevărul.ro

În autoturism, alături de şofer se mai afla un sucevean, de 56 de ani, ambii au fost reţinuţi, dar s-a
decis cercetarea în stare de libertate, ancheta urmând să stabilească dacă suceveni au aceeaşi contribuţie la săvârşirea infracţiunii de care sunt acuzaţi. 
 
Cele nu mai puţin de 977.660 de ţigări confiscate în decembrie, 48.883 de pachete, ar fi adus traficanţilor câştiguri foarte mari, circa 635.000 de lei. Pe piaţa neagră, un pachet de ţigări de contrabandă se comercializează cu circa 13 lei. 
 
În Neamţ, chiar dacă judeţul nu este unul de frontieră, pentru că se învecizează cu Suceava, Iaşi şi Vaslui, este „tranzitat“ de contrabandiştii care încearcă să distribuie „marfa“ adusă din Moldova sau Ucraina. La misiunile de combatere a acestor infracţiuni, oamenii legii beneficiază de aportul unui câine, Odek, un ciobănesc belgian aflat în „solda“ Poliţei Neamţ. Are aproape zece ani şi este catalogat printre cei mai buni din ţară, ajungând să fie spaima traficanţilor de prin târguri, oboare şi pieţe, sau a celor care se trezesc că le bat în „poartă“ mascaţii. 
 
În august 2020, la o percheziţie domiciliară efectuată la  locuinţa unei femei, Odek a descoperit 105.560 de ţigări. La Poliţia Neamţ, ciobănescul belgian a fost folosit, în primele misiuni, ca patruped „de urmă“, dar calităţile sale l-au recomandat pentru alte sarcini, schimbându-i-se „specializarea“ în detectarea produselor din tutun. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările