Un fost parlamentar, condamnat pentru evaziune. Ce impozit neplătit i-a adus sechestrul pe avere de la Fisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul deputat Ţocu s-a stabilit de câţiva ani în Germania. FOTO Dan Sofronia
Fostul deputat Ţocu s-a stabilit de câţiva ani în Germania. FOTO Dan Sofronia

Fostul deputat Iulian Ţocu ar fi încasat chirie de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est, dar nu ar fi achitat către stat impozitele aferente venitului respectiv.

Fostul deputat PSD de Neamţ, Iulian Ţocu, stabilit acum în Germania, a fost găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iar magistraţii Tribunalul Neamţ l-au condamnat miercuri, 28 octombrie, la 2 ani de închisoare cu suspendare. 

Instanţa a respins, ca nefondată, acţiunea civilă a Direcţiei Finanţelor Publice, care susţinea că paguba este de 82.515 lei, pe motiv că inculpatul a achitat cea mai mare parte din

prejudiciu, respectiv 79.450 de lei. 

Pentru diferenţa de 3.065 de lei, magistraţii au dispus confiscarea în folosul statului şi au menţinut sechestrul asigurator pe un teren şi un imobil. Decizia instanţei nu e definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. 

Cercetările au demarat la jumătatea anului 2015, când organele de cercetare penală s-ar fi sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, constând în aceea că Ţocu, în calitatea de

persoană fizică, folosind fonduri de provenienţă suspectă, a

achiziţionat mai multe imobile în Germania, care au fost înscrise pe numele celor doi copii.

„În noiembrie 2011, Ţ. I. C. ar fi vândut un imobil contra sumei de 1,7 milioane de Euro. În perioada 2008-2015, Ţ. I. C. a efectuat cinci transferuri externe în valoare totală de 757.500 echivalent Euro, din care 591.000 echivalent Euro, reprezentând «cumpărări de imobile sau case de vacanţă aflate în străinătate» care s-au efectuat în perioada 2009-2010“, conform actului de inculpare. 

Anchetatorii au urmărit tranzacţiile financiare şi au aflat că, pe 27 decembrie 2006, între fostul parlamentar şi ADRNE a fost încheiat un contract de închirire a unui imobil din Piatra Neamţ, valoarea chiriei, începând cu martie 2007, fiind de 8.381 de euro/lună, iar durata contractului de 3 ani. Un alt contract a fost încheiat pe 28 mai 2008, cu o valoare a chiriei de 2.000 de euro/lună, timp de 3 ani, până la 1 iunie 2011. 

N-au fost probe pentru spălare de bani

Înţelegerea a fost prelungită prin acte adiţionale, dar ADRNE a reziliat contractul pe 1 martie 2014, efectuând ultima plată aferentă pe 5 martie 2014. Probele administrate au condus la concluzia că fostul parlamentar nu a declarat la Finanţe veniturile obţinute din cel de-al doilea contract de închiriere încheiat cu ADRNE.

„Prin raportul de constatare tehnico-ştiinţifică din 20.12.2016, întocmit de către specialistul antifraudă din cadrul Parchetului Neamţ, s-au constatat următoarele: conform evidenţelor ANAF , numitul Ţ. I. C. nu a declarat în totalitate veniturile obţinute din contractele încheiate cu ADRNE; impozitele şi contribuţiile pe care trebuia să le plătească la bugetul consolidat al statului pentru venitul net nedeclarat sunt în valoare de 82.514,48 lei“, se mai arată în rechizitoriu. 

Ancheta a mai stabilit că Iulian Ţocu înregistrase la Fisc primul dintre contractele de închiriere, dar nu aşa au stat lucrurile în cazul celui de-al doilea, iar din declaraţiile depuse din 2008 şi până în 2010 - primul trimestru, că acuzatul a declarat la Finaţe venituri obţinute din cedarea folosinţei bunurilor. 

Din acest motiv s-a solicitat Serviciului Antifraudă efectuarea unui supliment la raportul de constatare financiar - contabilă, pentru a se stabili dacă există venituri care nu au fost declarate la AFP Neamţ

sau nu au fost evidenţiate în documente din perioada 2008 - 2014.

Astfel, s-a evidenţiat exact diferenţa de venit impozabil nedeclarat aferent contractului din mai 2008, în cuantum de 477.321,91 lei, pentru care s-a calculat prejudiciul compus din 73.886,65 lei - impozit

pe venitul din cedarea folosinţei bunurilor şi 8.628,83 lei - contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Pentru acuzele de spălare de bani nu au existat probe şi anchetatorii au dispus clasarea cauzei.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Incendiator român extrădat în Germania. A pus focul în urma unui conflict între două grupări interlope

Gheorghe Ştefan - Pinalti, emoţii prelungite în două dosare conexe. Ce au decis judecătorii de la Curtea de Apel :

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite